שתף קטע נבחר
 

סקר: רק ‭30%‬ מהילדים עוברים בדיקות שגרתיות

כ‭60%-‬ מהישראלים מקפידים לבצע בדיקות תקופתיות, אבל נמנעים מלדרוש מהרופא הפניות דומות לילדיהם. הסיבה: חוסר מודעות לחשיבות של בדיקות שגרה גם בגיל הילדות. איזו בדיקה הכי שכיחה? ספירת דם. ואיזו אנחנו מעדיפים לשכוח? את הביקור השנתי אצל רופא השיניים

רק ‭30%‬ מההורים מקפידים לקחת את ילדיהם לבדיקות בריאות שגרתיות. לעומת זאת, ‭59%‬ מהמבוגרים בישראל מבצעים בדיקות שגרתיות תקופתיות. הנפוצה ביותר בין בדיקות השגרה היא בדיקת דם, שאותה מבצעים ‭88.2%‬ מהגברים שנוהגים לעבור בדיקות תקופתיות ו־‭95%‬ מהנשים שמבצעות את הבדיקות האלה. הנתונים עולים מסקר 'מדד הבריאות' בשיתוף 'רק בריאות‭,'‬ שירותי בריאות כללית ומכון TNS טלסקר.

 

בדיקות רפואיות שגרתיות הן דרך למעקב אחרי מצב בריאותנו, שכן הן מאפשרות גילוי מוקדם של סימנים לבעיות רפואיות, כמו סוכרת, יתר לחץ דם, כולסטרול ואף חלק ממחלות הסרטן. מטבע הדברים רוב ההמלצות לבדיקות רפואיות שגרתיות נוגעות לאנשים מבוגרים יותר (מעל גיל ‭,(40‬ אך עדיין יש בדיקות שרצוי לבצע גם בגיל הילדות והינקות.

 

המודעות עולה אחרי גיל 45

מהסקר עולה שככל שעולה הגיל, שיעור מבצעי בדיקות השגרה עולה אף הוא: בגילים ‭29-18‬ רק ‭31%‬ מהישראלים מבצעים בדיקות שגרתיות, בעוד שבגילים ‭49-30‬ מבצעים בדיקות כאלה ‭58%‬ מכלל הישראלים. מעל גיל 50 מבצעים כ־‭80%‬ בדיקות שגרה כלשהן. גיל 45 הוא משמעותי ביותר מבחינת הבדיקות: שיעור הנבדקים מעל גיל 45 כפול מאשר מתחת לגיל הזה. נשים נדרשות לבצע יותר בדיקות שגרתיות, כגון בדיקות גינקולוגיות ובדיקות שד, שנוספות על ההמלצות לבדיקות כלליות.

 

עוד עולה מהסקר שבדיקות השגרה הבסיסיות והידועות לא מבוצעות בתדירות המומלצת: רק כ־‭63%‬ מאלה שנוהגים לעשות בדיקות שגרה יבקרו אצל רופא השיניים לפחות פעם בשנה. מבין הנשים שמקפידות על בדיקות תקופתיות רק ‭62%‬ מבקרות אצל רופא הנשים. רוב הנשים שבכל זאת מגיעות לגינקולוג לבדיקה שגרתית עושות את זה לפחות פעם בשנה.

 

הגורם העיקרי לביצוע בדיקות שגרה הוא המלצת הרופא: ‭44%‬ מקרב הנשאלים שנוהגים לבצע בדיקות תקופתיות עושים את זה בהמלצת הרופא. ‭10%‬ עושים את זה בשל המלצת בני משפחה ו־‭4%‬ בשל המלצה ששמעו בכלי התקשורת. ‭42%‬ מהנבדקים מחליטים בעצמם לבצע בדיקות שגרה, ללא המלצה כלשהי.

 

מתברר שהישראלים שמודעים לחשיבות הבדיקות השגרתיות יודעים מתי הם זקוקים לבדיקה הבאה: ‭35%‬ יחליטו לפי הזמן שעבר מהבדיקה הקודמת, ‭35%‬ יעשו זאת בשל הרגשה בריאותית לא טובה שמזכירה להם את הצורך להיבדק, ‭15%‬ יקבלו תזכורת מהרופא ו־‭7%‬ יקבלו תזכורת מהמרפאה.

 

מה לבדוק אצל הילדים?

"בדיקות השגרה הן האפשרות לעקוב אחרי בריאותנו ובריאות ילדינו‭,"‬ אומר גיורא וורבר, סגן ראש אגף רפואה בקהילה בשירותי בריאות כללית. "הרפואה המודרנית קבעה המלצות מה ומתי צריך לבדוק. תוצאות הסקר לא מפתיעות, שכן ידוע שנשים יותר מודעות לבריאותן, וכן רמת המגע שלהן עם המערכת הרפואית שכיחה יותר מאשר אצל גברים. גם הנתון לגבי מיעוט בדיקות השגרה בילדים לא מפתיע, כיוון שאחרי סיום המעקב בטיפת חלב רוב האמהות לא לוקחות את ילדן לרופא כל עוד הוא בריא.

 

"במהלך הילדות רצוי לקחת את הילדים פעם בתקופה לבדיקות משקל וגובה, כי ההשמנה אצל ילדים היא בעיה מהותית שרצוי לאתר בהקדם. כמו כן, רצוי לבדוק לילדים את רמת ההמוגלובין, כי בשל הגדילה המסיבית שלהם יש סיכון לחוסר בברזל ולהופעת אנמיה. אצל בני נוער מומלץ לעקוב אחרי ההתפתחות המינית, כמו הופעת שיער גוף ומחזור חודשי, שאיחור בה עלול לבשר על בעיות.

 

"בגילים 30 ו־40 מומלץ לגברים לבצע בדיקות שגרתיות אחת לחמש שנים. רצוי שהבדיקות יכללו בדיקה גופנית, מדידת לחץ דם ובדיקות דם, לרבות סוכר ושומני הדם. לנשים מומלץ להיבדק על ידי רופא נשים אחת לשנה ולעבור גם בדיקות תקופתיות. יש להתייעץ עם רופא אילו בדיקות לעשות ומתי‭."‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
הולכים לרופא רק כשהילד חולה
צילום: סי די בנק
מומלצים