שתף קטע נבחר

תעשו מקום לכינים: מיתוסים, עובדות ועצות

אין נחמה: מיד כשחזרו הילדים אל ספסלי הלימודים, השתלטו היצורים המעצבנים על ראשיהם הקטנים. חמוטל דגני מרססת צרור עצות והמלצות לראש נקי. לגזור, לשמור ולסרק

ד‭,'‬ אם עסוקה לשלוש בנות, נהנית מהחופש הגדול בעיקר מהיבט אחד: סוף־סוף יש לנו קצת שקט ממגיפת הכינים, היא אומרת. במהלך שנת הלימודים אין אצלנו שבוע בלי טיפול משפחתי. מבחינתה זה אומר לא רק להתמודד עם הטפיל המטריד, אלא גם עם הרבה התנגדות של הבנות לפני (נמאס להן) ועם הרבה כביסות אחרי (נמאס לי ‭.‬ לפניכם מדריך לניקוי ראש - אסטרטגיות, מיתוסים, כלי־נשק ושמירה על סטטוס־קוו.

 

מיתוסים ואמונות תפלות

המיתוס: כינים קופצות מהראש או מתעופפות באוויר.

האמת: כינים זוחלות ועוברות מראש לראש רק באמצעות מגע ישיר.

 

המיתוס: אפשר להידבק בכינים בבריכה.

האמת: כינים אינן מתקיימות במים. מצד שני, ניגוב שיערו של ילד א' באותה מגבת שבה מנגבים את רעמתו של ילד ב' בהחלט עלול להעביר את הצרה מילד לילד.

 

המיתוס: שיער צבוע מדביר כינים ומונע הידבקות בהן.

האמת: שיער שנצבע לא דוחה כינים, לא מונע הדבקה ולא מחסל כינים.

 

המיתוס: בנים ובנות נדבקים בכינים באותה מידה.

האמת: בנות נדבקות לפחות פי שתיים מבנים. לא ידוע אם הסיבה היא ביולוגית או מכיוון שבנות נוטות לקירבה פיזית גדולה יותר עם חברותיהן.

 

המיתוס: אפשר להידבק מכינים באמצעות חיות מחמד.

האמת: קיימים כ־400 סוגי כינים, אולם כינת הראש מצויה רק בבני־אדם ועוברת רק מראש אנושי אחד למשנהו. היא גם שונה מכינת הגוף או הבושת.

 

המיתוס: כינים אוהבות שיער ארוך.

האמת: שיער קצר דווקא מקל על הכינים לנוע על הקרקפת - המקור למזונן. לכן תספורת קצרה היא לא הפתרון למניעת הדבקה.

 

המיתוס: הימצאות של ביצי כינים בהכרח מעידה על נוכחות של כינים חיות.

האמת: פחות מ־‭20%‬ מהילדים עם ביצי כינים מפתחים כינים. מטפלים אך ורק כשמאתרים כינים חיות על הראש.

 

עובדות ואזהרות

אורך חיי הכינה הוא 35 ימים ובתקופה זו היא מסוגלת להטיל 150 עד 300 ביצים. ביצי כינה שלא בוקעות תוך 10 ימים - מתות. ביצים מתות עלולות להישאר דבוקות לשיער במשך שישה חודשים נוספים.

 

נושא שנוי במחלוקת: הצורך בהרתחת המצעים וחיטוי הסביבה וכל מה שזז בה אחרי טיפול נגד כינים. המרכז לבקרת מחלות בארה"ב ממליץ להרתיח או לשלוח לניקוי יבש כל מה שבא במגע עם הילדים ביומיים האחרונים לפני הטיפול. מצד שני, יש הגורסים שאין להרתיח את המצעים, כיוון שכינים מתקיימות רק כאשר הן מוצצות דם, ולכן מספיק לארוז את המצעים בשקית ניילון למספר ימים עד שהכינים "ימותו מרעב‭."‬ מצד שלישי, תראו לי אמא שתסתכן בהישרדות של כינה אחת אחרי שעתיים של טיפול במפגע ואופציה לשבוע של שקט תעשייתי.

 

לפני שמתחילים בכלל לחשוב על טיפול בכינים שפעוטות ייבאו מהמשפחתון או מהגן, רשמו לפניכם: כל התכשירים הכימיים או התרופתיים המצויים בשוק אסורים לשימוש מתחת לגיל שנתיים וחלקם אסורים לשימוש בנשים הרות או מניקות.

 

אין להשתמש בקוטלי כינים בצורת תרסיס בילדים הסובלים מאסתמה, מברונכיט, מקשיי נשימה או מדלקת עיניים.

 

אם אתם בוחרים באופציה הכימית, כדאי שתדעו שברוב המקרים לא מדובר בטיפול חד־פעמי. יש לחזור על הטיפול כעבור מספר ימים, על־פי הוראות היצרן, בדרך כלל 10־14 ימים, לצורך "וידוא הריגה‭."‬

 

טיפולים: התכשירים והמסרק

מחקר בריטי, שפורסם בכתב העת ‭,Medical journal British‬ מצא כי סירוק השיער במסרק צפוף שיניים יעיל למיגור מכת הכינים עד פי ארבע משימוש בתכשירים רפואיים. החוקרים בדקו 126 ילדים שסבלו מכינים. 56 מהם טופלו בעזרת מסרק צפוף, 70 האחרים טופלו בתמיסות משמידות כינים. התברר כי הטיפול במסרק צפוף היה יעיל בשיעור של ‭,57%‬ בהשוואה ליעילות של ‭13%‬ בלבד באמצעות הטיפול בתמיסות הכימיות. אבל הנה מגיע האיפכא מסתברא: בניסוי שבו השוו בין המלתיון לסירוק נמצא כי השימוש במלתיון (ראו לעיל) היה יעיל יותר באופן משמעותי (בקרב ‭78%‬ מהמשתתפים) במיגור הכינים למשך שבוע לפחות לעומת השימוש במסרק ‭.(38%)‬

 

המלצת הבית: להתחיל בסירוק. רק אם השיטה לא עוזרת, לעבור לתותחים.

 

תרופות סבתא

  • אחרי חפיפה רגילה למרוח את השיער בשמן תינוקות, שמן צמחי או מרגרינה ולסרק במסרק סמיך.
  • להספיג את השיער בחומץ רגיל, לחבוש כובע ניילון על הראש ל־30 דקות, לסרק במסרק צפוף ולחפוף. הריח עליכם. לחזור על הטיפול במשך שלושה ימים רצופים.
  • למרוח טיפה של שמן רוזמרין מדי יום באזור הראש. לחלופין - לחלוט צמח רוזמרין טרי במים, להספיג את השיער, להשאיר 20 דקות ולחפוף (במקרה זה לא מדובר בחיסול ממוקד אלא בהרחקה‭.(‬

 

האופציה הכימית

ארבעה חומרים נמצאו בעלי יעילות גבוהה בהשמדת כינים: מלתיון, לינדיין, פרמתרין ופירתרינס. לכל אחד מהם תוויות שימוש שונות, ולכן יש לקרוא היטב את העלון לצרכן לפני שנוקטים פעולה. כן יש לוודא שהתכשיר קיבל את אישור משרד הבריאות. המתנגדים למוצרים הללו טוענים שמדובר בעצם בחומרי הדברה ושימוש מתמשך בהם עלול לגרום לנזקים בריאותיים, מפגיעה במערכת העצבים ועד לוקמיה.

 

שמירה על נבצרות

  • חיפוש כינים וביצי כינים בעין בלתי מזוינת מפספס כ־‭75%‬ מהן. סירוק השיער (על רטוב) במסרק דק וצפוף (מרווח של ‭0.2‬־‭0.3‬ מ"מ בין שיני המסרק) הוא הדרך הטובה לאתר את המפגע. חשוב להבדיל בין ביצי כינים לקשקשים: צורתן של הביצים אליפטית והן דבוקות היטב לשערה, לעומת קשקשים שנופלים בקלות בהברשה.

 

  • אם לילד(ת)כם יש שיער ארוך, מומלץ לאסוף אותו לפני היציאה לגן או לבית־הספר - המקור העיקרי להדבקה. ובמילים אחרות: שמונה חודשים עם קוקו.

 

  • מומלץ לבצע בדיקה רוטינית של ראשי הילדים עם מסרק צפוף לפחות פעמיים בשבוע. רצוי שלכל בן משפחה יהיו מברשת, מסרק ומגבת לראש משלו.

 

  • כשאתם בודקים כמה ילדים ברצף, השרו את המסרק במים רותחים לכמה דקות בין בדיקה לבדיקה. אם גיליתם כינים או ביצי כינים על ראש ילד אחד, בדקו גם את שאר בני המשפחה.

 

  • וטיפ אחרון: אם אתם משתמשים בשמנים כאלה ואחרים למניעה או טיפול בכינים, אל תשתמשו בקונדישנר לשיער מיד אחרי החפיפה. הסיבה: הוא עלול לבטל את פעולת השמנים. שלא תגידו שלא אמרנו.

 

טיפים ומידע: באדיבות מומחי חברת התרופות "תרו‭,"‬ חברת מורז צמחי מרפא וחברת התרופות מעבדות רפא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים