שתף קטע נבחר
 

כמה עולה לגדל תינוק ידידותי לסביבה?

הטרנד הטבעי והירוק מגיע גם אל התינוקות שלנו: חיתולים רב פעמיים, חזרה לחיתולי הבד, צעצועים אקולוגיים, מגבונים מתכלים, בגדים בלי רעלים וכמובן - אוכל אורגני. כמה כסף ואנרגיות חיפושים צריך להשקיע כדי לשמור על הסביבה בזמן שאנחנו מגדלים ילדים?

החלטתם להשתלב בטרנד האופנתי האחרון ולגדל תינוק ידידותי לסביבה. מה עליכם להביא בחשבון? א. מגוון המוצרים עולה כל הזמן, אם כי עדיין יש חוסרים בהשוואה לחו"ל. ב. חלק מהמוצרים יקרים משמעותית בהשוואה לקונבנציונליים. אז מה מציע השוק האורגני לבייבי שלכם וכמה זה עולה?

 

חיתולים: השוק מתרחב

שינוי בהרגלי צריכת החיתולים הוא המהפך המשמעותי ביותר בפני מי שרוצה לגדל תינוק אקולוגי. תשכחו מהחד־פעמיים הקונבנציונליים, שנחשבים לאחד האסונות האקולוגיים הקשים ביותר. אז מה אם רוב האימהות שמשתמשות בהם ב־20 השנה האחרונות, נשבעות שזו אחת ההמצאות הגדולות בהיסטוריה.

 

יש לכם כמה ברירות. אחת מהן היא לחזור לחיתולי הבד הכביסים, כמו חיתולי הטטרה הוותיקים והלא־נוחים.

 

המחיר: ‭39.90‬ שקל לשלישיית חיתולים בשילב, ומי שמשתמש בהם בלבד צריך להביא בחשבון לפחות 5־6 חבילות.

 

אופציה אחרת ויקרה יותר היא חיתולי בד משוכללים. בשנים האחרונות, עם העלייה במודעות הסביבתית, צצים בעולם יותר ויותר יצרני דור חדש של חיתולי בד, המותאמים לגזרת התינוק ומשווקים בגדלים שונים. הם בדרך כלל מצוידים גם ברפידות לוכדות, שניתן להשליך לפח או למחזר. לארץ מייבאים 3 מותגים: "קושיס" ביבוא שיח הטבע, "מאדר קייר" של סנדי ביבוא של באופן טבעי ו"במבינו מיו" ביבוא פופיק.

 

המחיר: מדובר בחיתולים יקרים משמעותית. כל חיתול עולה בין 16 ל־80 שקל, לפי הגודל והחברה. על כך יש להוסיף את עלות הכיסויים. לבמבינו מיו יש כיסויים ב־60־65 שקל ועוד ליינרים חד־פעמיים ב־80 שקל ל־200 יחידות. זאת לעומת ‭1.18‬־‭1.70‬ שקלים לחיתול חד־פעמי רגיל בגודל מקסי (תלוי במותג‭.(‬ "בחשבון הסופי, חיתולי הבד זולים יותר‭,"‬ טוענת בלהה הראל, מנכ"ל רשת בייבי טבע. צריך 10־15 יחידות לשנה, לעומת 4־6 חבילות חד־פעמיים לחודש, תלוי בגיל.


 החיתול: אחד האסונות האקולוגיים הקשים. צילום: סי די בנק

 

אופציה נוספת הינה חיתולים חד-פעמיים אקולוגיים ‭100%‬ כותנה, שאינם מכילים חומרים מבשמים, ולטענות היצרנים גם לא כימיקלים. התומכים מצהירים שהם שומרים טוב יותר על ישבן התינוק ומפחיתים עד מחסלים את תופעת תפרחת התינוקות. אגב, הטענה הזו משותפת לכל המשתמשים בחיתולים אקולוגיים.

 

כמה נסייניות של החיתולים טענו שהגזרה פחות נוחה ופחות מושקעת בהשוואה לחיתולים חד־פעמיים מובילים כמו האגיס או פמפרס. חלק טענו שהחיתול הרטוב מקבל גם צבע צהבהב לא נעים. ביכולות הספיגה לא נמצאו הבדלים דרמטיים (יש להדגיש שמדובר בגודל אחד של חיתולים - מקסי לתינוקות‭.(‬

 

עוד בעיה שמצאנו הייתה התהדרות מוגזמת ולא מדויקת על גבי האריזה, שייחסה למוצר שורה של סגולות ותכונות, החל מהיפו־אלרגני וללא שימוש בכלור, וכלה בעובדה שהחיתולים עשויים מחומרים אורגניים. בסוף נרשם כי החיתול מאושר על־ידי מכון התקנים הישראלי, ונבדק על־ידי אוניברסיטת פרמה, המחלקה לדרמטולוגיה.

 

מבדיקה שלנו עולה שהמכון ערך לחיתולים בדיקה אחת ויחידה של איכות הספיגה, כזו הנערכת לכל חיתול מיובא. "אין תקן לחיתולים אקולוגיים", מדגישה ורד אורן, דוברת מכון התקנים. "הכיתוב, כמו שהוא, מטעה את הציבור ואין אישור להשתמש בו למי שאין לו תו תקן, אלא אם הוא כותב את מספר תעודת הבדיקה ומהי הבדיקה שעבר המוצר‭."‬

 

היבואן חן בליזובסקי, מנכ"ל גרין פילד מזון: "המוצר מאושר על־ידי מכון התקנים, שבדק גם כי הוא איננו מכיל כלור. ואני מחויב לכתוב על האריזה באישור מכון התקנים‭."‬

 

המחיר: עד לאחרונה נמכר בארץ רק סוג אחד של חיתולים כאלה, של וויפ SRL במחיר גבוה להחריד. 24 חיתולים עלו 100 שקל בעדן טבע מרקט. לאחרונה הגיעו חיתולי אבנה אקולוגיים של רז פרוגרס, הנמכרים בחנות במחירים תחרותיים: בין 35 שקל ‭28)‬ יחידות ניו בורן) ל־70 שקל (מידי עד ג'וניור‭.(‬ לשם השוואה: 50 טיטולי פרימיום מקסי עולים ‭59.30‬ שקל ו־42 חיתולי האגיס סופרים ג'וניור עולים 72 שקל.

 

לפי חישובים שלנו, ניתן בקלות להגיע להוצאה של 700 שקל בחודש על חיתולים אקולוגיים חד־פעמיים לעומת פחות ממחצית על חיתולים רגילים.

 

צעצועים: ותודה לבהלת העופרת

עם צעצועים אורגניים לא תצטרכו לדאוג שזהו יבוא סיני עם פוטנציאל לפסילה. להערכת בלהה הראל מבייבי טבע, הפרסומים האחרונים על רקע חשד להימצאות עופרת בצעצועי דורה וברבי של מטאל הבינלאומית, הביאו לעלייה של כ־‭20%‬ בצריכת הצעצועים האקולוגיים. צעצועים אלה עשויים ברובם עץ, מודבקים בדבק טבעי לא רעיל ומצופים שעוות דבורים במקום לק.

 

המחיר: בין השחקנים בשוק יש את מותג סלקטה שנמכר בבייבי טבע. המחירים נעים מ־59 שקל לרעשן ועד 430 שקל לקופת סופרמרקט. צעצועי עץ ידידותיים לסביבה של חברת "ענטל", המייצגת בין השאר את "פלאן טויס", מיוצרים מעץ ואפילו נייר האריזה ממוחזר. ניתן להשיג בסטימצקי. המחירים נעים בין ‭9.90‬־500 שקל. יש גם משחקים מתכלים של "פליימיס" מסולת תירס, כשהיחידות מיועדות להדבקה זו לזו עם מעט מים על מטלית לחה. המחירים: 49־100 שקל.


 מה מכילים הצעצועים של הילד? צילום: ויז'ואל/פוטוס

 

מתנות: עוגת לידה אורגנית  

היום יש ערכות מתנה ליולדת על בסיס מוצרים ידידותיים לסביבה, כמו בגדים וטואלטיקה. באתר של "בייבי טבע", למשל, ניתן לראות מגוון גדול. וגם חברת "בייבי קייקס" ‭,(babycakes)‬ המתמחה במתנות ליולדת ובעוגות לידה יצאה עם מהדורות אורגניות.

 

המחיר: ערכה של "בייבי טבע" המכילה קרם לטוסיק, סבון, שמפו, פרחי אמבט להרגעת העור ובובה, עולה 255 שקל. ערכה של "בייבי קייקס" המורכבת מפריטי לבוש, סינר ומטלית מכותנה אורגנית, ומגבת קפוצ'ון ודובי רגילים - עולה 179 שקל (כולל משלוח).‭

 

טואלטיקה: מגבוני לחות ידידותיים

המעבר לצריכת תכשירים קוסמטיים אורגניים אקולוגיים קל יחסית, לא יקר במיוחד, לא מחייב קורבנות כמו חיתולים ולכן אנחנו גם מרגישים ביקוש רב למוצרים מן הסוג הזה‭,"‬ אומרת אורית אגייב־גרוס, מנהלת שיווק ב"עדן טבע מרקט". כמעט כל מי שעוסק בתחום, כולל רשת בייבי טבע ולאחרונה גם שילב, מציעים את האלטרנטיבה האורגנית. המוצרים יקרים בהשוואה למקביליהם הסטנדרטיים, אבל בהישג יד.

 

לטענת היצרנים, הריכוז הגבוה של החומרים הפעילים מביא לכך שדי בכמויות קטנות. לא בדקנו. לפי ההבטחות, החומרים לא מכילים רכיבים מן החי, לא נוסו על בעלי חיים והן המוצרים והן האריזות הם בעלי תכונות התכלות טבעית. יש גם מגבוני לחות אורגניים - מתכלים וללא אלכוהל - של "אקו ביו קוסמטיקס‭."‬

 

המחיר: בעדן טבע מרקט, לדוגמה, נמכרים מוצרים של המותג המוביל בתחום, נייט'רס גייט. מחירי שמן אורגני, קרם החתלה, קרם לחות וסבון נוזלי נעים בין 54־59 שקל (ל־177 מ"ל‭.(‬ בשילב נמכרים אותם מוצרים בדיוק ב־‭69.90‬ שקל. מגבונים נמכרים בבייבי טבע ב־17 שקל ל־60 יחידות, כלומר כ־28 אגורות למגבון (לעומת 13 שקל ל־72 מגבוני האגיס מבושמים ‭18 -‬ אגורות למגבון‭.(‬

 

בגדים ומצעים: היצע בסיסי בלבד

שוק הביגוד הידידותי לתינוקות גדל בצורה מרשימה, אך לא מספקת. מי שרוצה להלביש את תינוקו אך ורק בבגדים ידידותיים, ימצא מבחר דל למדי. חברת "תינוק ירוק" משווקת מוצרים שהיא מייצרת בהודו לתינוקות, אבל זהו ביגוד בסיסי בלבד (להשיג באתר החברה‭.(‬ גם בבייבי טבע משווקים בעיקר ביגוד בסיסי ושמיכות מכותנה אורגנית, שגודלה ללא שימוש באמצעי הדברה ודשנים כימיים. ברשת מבטיחים לייבא בקרוב גם ז'קטים וסוודרים ידידותיים.

 

המחיר: מ־39 שקל לכובע ועד 69 שקל לבגד גוף. 129 שקל לשמיכה.

 

אוכל: חכו לתואמי גרבר

עם כניסתו לעולם הפירות והירקות, אין בעיה למצוא מגוון אורגני, כשהמחירים הולכים ויורדים בגלל התחרות. וכמובן עוף אורגני למרק העוף המיתולוגי הביתי הטחון. תואמי "גרברים" אורגניים צפויים גם הם להיכנס לשוק בעתיד הקרוב. בעולם נכנסו אפילו שחקניות ענק כמו גרבר וסימילאק לתחום האורגני, כולל תחליפי חלב אם. בארץ עדיין בולטים בחסרונם תחליפי חלב אם אורגניים, ויש להניח שהחיסרון יימשך, בשל העובדה שמאז אסון רמדיה, נחשבים תחליפי חלב אם חדשים כאחת הקטגוריות הקשות ביותר ליבוא.

 

אגב, כדי להרגיעכם, ארגון רופאי הילדים היוקרתי האמריקאי AAA קובע כי מזונות אורגניים לילדים אינם מזינים או בריאים יותר, ולדעתו מצטרף גם משרד החקלאות האמריקאי.

 

דוגמא אישית

נעמה אברמזון מיבנאל, המרכזת של אתר המנשאים הישראלי, מגדלת את שלוש בנותיה (בגילאי 3 חודשים, שנתיים וחצי ו־4 וחצי) בדרך ידידותית לסביבה. בסך הכול, היא אומרת, כדי לגדל תינוקות אקולוגיים צריך די מעט. יש קוסמטיקה וחומרי ניקוי אקולוגיים, וגם אוכל אורגני כבר לא קשה להשיג.

 

איך היא עושה את זה?

 

חיתולים: "כשנולדה לנו הילדה הראשונה, לפני 4 וחצי שנים, מקורות המידע בנושא מודעות סביבתית היו מצומצמים מאוד. אפילו האינטרנט לא היה מה שהוא היום. שמעתי שמועה על ה'קוקואים' שמחתלים בבד, ושיש חיתולי בד מודרניים שנראים כמו טיטול אבל עשויים בד. במהלך החיפושים שלי אחרי אותם חיתולים התגלגלתי לאתר "באופן טבעי" ומצאתי שם את המידע. בהדרגה עברתי לשימוש בחיתולים כאלה עד שהשימוש בחד־פעמיים הוגבל רק ללילה. עם הבת השנייה, החד־פעמיים שימשו אותנו כמעט אך ורק בנסיעות, והבת השלישית פגשה עד היום רק בד.

 

"אנחנו משתמשים בחיתולי בד בלבד. החיתולים ה'חד־פעמיים' האקולוגיים בעייתיים מעצם היותם חד־פעמיים ומיובאים. הם מבזבזים משאבים ומזהמים את הסביבה בייצור ובדרך אליי".

 

חומרי ניקוי: "כשהראשונה התחילה לזחול התחלנו גם להרהר בחומרי הניקוי שיש לנו בבית. הרעלים נדחקו לאט־לאט החוצה והיום חומרי הניקוי שלנו הם חומץ, סבון כלים אקולוגי ואבקת כביסה רגילה. האחרונה רגילה מטעמי זמינות בעייתית של אלטרנטיבות ועצלות בסיסית שלנו".

 

צעצועים: "היבוא הזול מסין גורם לאנשים לקנות הרבה ולזרוק. אנחנו קונים בעיקר חומרים מתכלים, כאלה המכונים "חומרי יצירה‭."‬ בסביבה שלנו לא נהוג לערוך ימי הולדת עם הפתעות לילדים, שנזרקות במקרה הטוב אחרי כמה ימים. ילד שרוצה להביא מתנה, מכין אותה בעצמו עם עזרה של אמא, וזה משמח את כל הצדדים. המשחקים האהובים כרגע על הילדות שלי הם משאריות של בדים".

 

"הילדה שלי קיבלה לאחרונה בובת ברבי, ואני מודה שההתלהבות שלה וההצהרה 'אני רוצה שיהיו לי הרבה כאלה' - קצת מטרידות אותי, אבל יש דברים שאי־אפשר להימנע מהם. מה שבטוח, אני לא אקנה לה בובות נוספות כאלה. הילדות שלי הן בחינוך ביתי ולכן קצת פחות מושפעות מטרנדים. את בוב הבנאי ואת דורה הן מכירות מהאינטרנט, אבל זה לא משפיע במיוחד על הצריכה שלנו".

 

בגדים: "אני לא אוהבת לקנות בגדים חדשים. בכל ההיסטוריה ההורית שלי, קניתי בגדים לילדות 3 פעמים. מגיעים אלינו דרך קבע בגדים משומשים מחברים עם ילדות גדולות יותר או משוקי החלפות. אם כבר לקנות בגד חדש, אז שיהיה מכותנה אורגנית, אלא שאלו לא כל־כך נפוצים בארץ. בבגד כותנה רגיל יש רעלים. גם כאלה שנשפכו בדרך בשדות, וגם כאלה שנתרמים לסביבה בתהליך הייצור שלו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוצרים אורגניים: כבר לא קשה למצוא
צילום: Index Open
מומלצים