שתף קטע נבחר

פוטין: הצבת טילים ליד רוסיה - כמו משבר קובה

נשיא רוסיה השווה את המצב המתוח שהיה בין ארצות הברית וברית המועצות ב-1962 למצב היום, בו ארצות הברית מבקשת להציב טילי יירוט במזרח אירופה. "עבורנו, מבחינה טכנולוגית, המצב דומה מאוד", הוא אמר. ארה"ב: הטילים נועדו רק להגנה

אמירה תקיפה של רוסיה: נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, אמר הערב (יום ו') כי כוונת ארה"ב להציב טילי יירוט במזרח אירופה, יוצרת מצב הדומה למשבר הטילים בקובה ב-1962.

 

פוטין, המשתתף בפסגת מנהיגי אירופה בפורטוגל, אמר: "אני מעוניין להזכיר מה היו היחסים בין המדינות במצב מקביל שאירע באמצע שנות השישים של המאה שעברה. עבורנו, מבחינה טכנולוגית, המצב דומה מאוד".

 

נשיא רוסיה הוסיף: "התגרות דומה שביצעה ברית המועצות כשהיא פרסה טילים בקובה, גרמה למשבר הטילים. סמוך לגבולותינו נוצרים איומים דומים". לאחר מכן סייג מעט פוטין את התבטאותו החריפה ואמר: "תודה לאל, מצב כמו משבר הטילים בקובה אינו קיים כעת וכל זה הודות לכך שאופי היחסים בין רוסיה, ארה"ב ואירופה השתנה. מצב כזה לא יכול לחזור ביחסים בין שתי המדינות. שתי המדינות לא אויבות, אלא שותפות".

 

ההתבטאות היום של פוטין היא ההתבטאות האחרונה בשורה של אמירות בוטות שהעלו באוב את ימי המלחמה הקרה. בין היתר האשים פוטין את ארה"ב שהכוחנות שלה דוחפת מדינות להשגת נשק גרעיני ואף איים להציב מחדש טילים שיאיימו על אירופה.

 

לאחרונה התקיימו מספר מפגשים בין בכירים בממשל האמריקני לבין פוטין וצמרת ההנהגה הרוסית מתוך תקווה לרכך את ההתנגדות הרוסית לתוכנית הטילים האמריקנית. לאחרונה הושמעו כמה התבטאויות אופטימיות מצד גורמים אמריקנים ורוסים המעידות על סיכוי להשגת הסדר אך הן לא באו מפיו של פוטין עצמו.

 

בדבריו התייחס פוטין גם לדיווחים כי לאחר תום כהונתו כנשיא הוא יתמנה לראש הממשלה. "טרם החלטתי מה אעשה בתום כהונתי לאחר הבחירות לנשיאות במרס 2008. אך אם מישהו חושב שהעביר את מרבית סמכויות הנשיא לממשלה, זהו לא המקרה. לא אשנה את החוקה בכדי שתשרת את צרכיי". פוטין שיסיים קדנציה שנייה כנשיא איננו יכול על פי החוקה הרוסית להתמודד בפעם השלישית. עם זאת דובר הקרמלין לא שלל בעבר את האפשרות שיתמודד לראשות הממשלה.

 

ארה"ב: הטילים נועדו להגנה

בארצות הברית שלחו מסר מרגיע למוסקבה. דובר מחלקת המדינה, שון מקורמק, אמר כי "התוכנית שלנו היא לפרוס מערכות לטילי הגנה, שנועדו נגד שיגור טילים ממדינות עוינות כמו איראן, ויש הבדל בינה לבין היכולת הגרעינית ההתקפית של הטילים שהוצבו בקובה בשנות הששים, שכוונו לעבר ארה"ב". ההערכה בוושינגטון היא שפוטין מנצל את נושא הטילים, כמו גם את משבר הגרעין האיראני כדי להחזיר את רוסיה קצת מהמעמד שאיבדה כמעצמה עולמית עם קריסת ברית המועצות.

 

האמריקנים מבהירים כי בניגוד לברית המועצות של שנות ה-60, שנקטה בצעד חד צדדי ובמפתיע "אנחנו מדברים עם הרוסים כדי לענות כל כמה מהחששות שלהם לגבי הצעדים השונים, שאנחנו עשויים לנקוט לקראת הצבת טילים להגנה בפולין וצ'כיה", הסביר דובר מחלקת המדינה. הוא הדגיש כי "אנחנו נראה אם הרוסים רציניים בנכונות לשתף איתנו פעולה כפי שהם אמרו".

 

ההסבר האמריקני הוא פשוט: ארה"ב מתכוונת להציב בפולין עשר סוללות ליירוט טילים לטווח בינוני וארוך. עשר הסוללות הללו לא יוכלו לספק הגנה מפני אלפי הטילים הרוסיים המכוונים לנקודות שונות באירופה.

 

בוש הזהיר ממלחמת עולם שלישית

ביום רביעי כינה יועצו של נשיא רוסיה ליחסים עם האיחוד האירופי, סרגיי יסטרז'מבזסקי, את ההצעות האמריקניות החדשות בנוגע להצבת מערכת ההגנה מפני טילים "מעניינות". הוא ציין כי "אם זה יימשך, יש סיכוי טוב שנוכל להגיע להסכמה". ארה"ב הציעה לעכב את הפעלת המערכת עד לקבלת הוכחות לאיום הטילים האיראני.

 

נושא הצבת הטילים במזרח אירופה עלתה לסדר היום בשל האיום האיראני. נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, אמר השבוע כי התוכנית להצבת מערכת להגנה מפני טילים על אדמת מרכז אירופה נחוצה בדחיפות כדי להתמודד עם האיום הגובר של תקיפה איראנית אפשרית. בוש הזהיר כי ישראל וטורקיה מצויות בטווח הטילים של איראן, וכי בקרוב יכנסו למעגל הזה מדינות הבלקן ומזרח אירופה החברות בנאט"ו. לדבריו, אם איראן תחליט לתקוף והקהילה הבינלאומית לא תנקוט צעדים כדי למנוע תקיפה זו, ייתכן שהרפובליקה האיסלאמית תהיה מסוגלת להוציא לפועל את מטרתה. "עלינו לקחת ברצינות את האיום", הוסיף הנשיא האמריקני.

 

בוש אמר בשבוע שעבר כי אם לא יפשילו שרוולים וימנעו מאיראן נשק גרעיני, הם סוללים במו ידיהם את הדרך למלחמת עולם נוספת. "הגורמים הבינלאומיים חייבים למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני, ולא - הם סוללים את הדרך למלחמת עולם שלישית", הוא הזהיר.

 

מוסקבה מתנגדת נחרצות לתוכנית האמריקנית, ורואה בה חדירה גסה לתחום סמכותה ואיום על ריבונותה. בוש מנסה להרגיע את החששות של רוסיה ומנסה להציג את המערכת המוצעת כ"מאמץ משותף" נגד "סכנה הולכת וגוברת, שתאיים על כולנו"

 

בעוד שארה"ב ומדינות המערב מאמינות כי איראן מפתחת בחשאי כלי נשק גרעיניים, רוסיה טוענת כי אין לכך כל ראיות. ארה"ב מתכננת להציב טילים נגד טילים בפולין ומערכת מכ"ם בצ'כיה במסגרת תוכנית המגן שוושינגטון אומרת כי נועדה למנוע מתקפת טילים אפשרית מצד "מדינות סוררות", כגון איראן וצפון קוריאה. 


פורסם לראשונה 26/10/2007 17:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים