שתף קטע נבחר

קרן נאמנות – גם אתם יכולים להשקיע בבורסה

קרנות הנאמנות הן אפיק ההשקעה הפופולארי ביותר בישראל. הן מאפשרות למשקיע לנהל את כספו באופן מקצועי תוך שקיפות מלאה, הן מציעות מגוון גדול של השקעות בשווקים השונים, מאפשרות פיזור ההשקעה ומעניקות נזילות של הכסף בכל רגע. אז איך בדיוק פועל השוק הזה ומה אתם צריכים לדעת לפני שתקפצו לבריכה

תתארו לכם שיש חשבון השקעות אחד שמשותף להרבה אנשים. כל אחד יכול להכניס כסף לחשבון מדי יום, ובתמורה הוא לוקח חלק ברווחים, או בהפסדים, שנוצרו בחשבון ההשקעות, בהתאם לחלקו היחסי. לאותו חשבון יש מנהל המוסמך לבצע פעולות בבורסות מסביב לעולם באמצעות הכסף שבחשבון המשותף, במטרה להשיג רווחים. בתמורה לניהול, גובה המנהל עמלה מתוך הנכסים שבחשבון המשותף. כך בדיוק עובדת קרן נאמנות – אחת מצורות ההשקעה הפופולאריות ביותר בקרב הציבור בישראל.

 

מהי קרן נאמנות?

קרן נאמנות היא מכשיר פיננסי להשקעה משותפת בניירות ערך סחירים. הקרן מנוהלת כתיק השקעות משותף להרבה אנשים, כאשר המטרה היא להשיג רווחים מההשקעה. ההצטרפות לקרן נעשית על ידי רכישת יחידות השתתפות בקרן. מי שמחזיק ביחידות אלו זכאי להשתתף ברווחים שנוצרו בקרן בהתאם לחלקו היחסי בה, אך גם יפסיד חלק מכספו, אם הקרן הפסידה. המשקיעים רוכשים יחידות בקרן לפי שער קניה, ויכולים לפדות את היחידות בקרן לפי שער מכירה (מחיר פידיון). בעת רכישת יחידות בידי המשקיע, מנהל הקרן יוצר יחידות חדשות וכאשר המשקיע פודה את יחידותיו נמחקות היחידות. שווי יחידות הקרן נקבע בכל יום מסחר ומשקף את שווי נכסי הקרן בניכוי התחייבויותיה ובניכוי עמלות.

 

לכל קרן נאמנות יש מנהל קרן ונאמן קרן. מנהל הקרן מקבל החלטות לגבי אופן ניהול ההשקעות ומטרתו היא להשיג רווחים מהכסף שבקרן באמצעות השקעות בשוקי ההון והכספים. תפקידו של נאמן הוא לשמור על זכויותיהם של בעלי היחידות. כל הקרנות בישראל פועלות על פי חוק "השקעה משותפת בנאמנות". המשמעות היא שפעילות הקרנות מפוקחת על ידי הרשות לניירות ערך.

 

לכל קרן יש מדיניות השקעה, על-פיה פועל מנהל הקרן. מדיניות ההשקעה מפורסמת בעלונים ופרסומים של מנהל הקרן ובתשקיף הקרן. כל קרן חייבת לפרסם תשקיף, הכולל פרטים רבים אודות מנהל הקרן, נאמן הקרן, העמלות ופרטים על בית ההשקעות אליו שייכת הקרן.

 

בשוק ההון בישראל פועלות כיום יותר מ-1,000 קרנות נאמנות, המנוהלות על ידי יותר מ-50 בתי השקעות וחברות ניהול כספים השייכות לחברות ביטוח. קיימות קרנות המנהלות סכומי עתק של מיליארדי שקלים, ולצידן קרנות המנהלות סכומים של עשרות אלפי שקלים בלבד.

 

קרן נאמנות - למה זה טוב

קרנות הנאמנות הן מוצר השקעה נוח וזמין, המנוהל על ידי גוף השקעות מקצועי. רכישת יחידת השתתפות בקרן לא דורשת ידע רב וההשקעה לא גוזלת זמן רב.

 

להשקעה בקרן נאמנות מספר יתרונות בהשוואה להשקעה ישירה במניות:

 

נזילות - לעומת מוצרי השקעה אחרים שנפתחים פעם בשבוע, בחודש, בשנה וכו', קרנות הנאמנות מאפשרות נזילות וגמישות יום יומית. ברכישת קרן נאמנות המשקיע רשאי לקנות או לפדות את אחזקותיו, בכל יום בו מתבצע מסחר בקרן, ללא צורך מצידו למצוא קונה ליחידות שהוא מבקש למכור בקרן. אי לכך נמנעים מצבים הנפוצים למדי בניירות ערך, בהם משקיעים מתקשים למכור את השקעותיהם כאשר הם זקוקים לכסף נזיל ובמהירות, זאת ללא השפעה חזקה על השערים.

 

מגוון – באמצעות קרנות נאמנות ניתן להשקיע במספר רב של אפיקי ההשקעה. הבחירה מבוססת על צרכי המשקיע, טווח ההשקעה שלו, הסיכון שהמשקיע מעוניין לקחת וכמובן ניתוחים בדבר פוטנציאל התשואות של אפיקי ההשקעה השונים. למשל, אם המשקיע מאמין כי שוק המניות יעלה, הבחירה תהיה בקרן המתמחה בהשקעה במניות. ענף קרנות הנאמנות מציע מגוון רחב של קרנות העונות לכל מטרה וצורך. קיימות קרנות נאמנות המתמחות במניות, באג"ח, באג"ח של חברות, במטבע חוץ, בהשקעות צמודות מדד ובהשקעות שקליות לא צמודות. המגוון הרחב מאפשר לכל משקיע למצוא קרן עם רמת הסיכון המתאימה לצרכיו. כלומר, ניתן למצוא קרן נאמנות סולידית, בעלת פרופיל סיכון נמוך במיוחד המתאימה למשקיעים שונאי סיכון, כתחליף לחיסכון בבנק או לפק"מ, ומנגד ניתן למצוא קרנות ברמת סיכון (וגם סיכוי) גבוהות יותר המשקיעות במניות, בסחורות ובמחצבים.

  

שקיפות - ההשקעה בקרנות נאמנות הינה שקופה לחלוטין. שערי הקרנות מתפרסמים כל יום בעיתונות ובאתרי האינטרנט הכלכליים. קרנות נאמנות, חייבות על פי חוק, לפרסם נתונים יומיים וכן תשקיפי קרנות, הכוללים דו"חות כספים אחת לשנה. קרן נאמנות מאופיינת בפיזור נרחב של ניירות ערך, מניות ו/או אגרות חוב, דבר המקטין באופן משמעותי את רמת הסיכון לעומת השקעה בנייר ערך בודד. מנהלי הקרנות הינם, אנשי מקצוע בעלי ידע רב וניסיון בשוק ההון.

 

כמו כן, ניתן לשלוט באחוז החשיפה למניות ע"י בחירת קרן מתאימה. אחוז חשיפה נתון מבטא את מידת ההשפעה של תנודתיות שוק המניות והמט"ח על הקרן. החשיפה דינאמית ומנהלי הקרנות יכולים לשנות אותה בהתאם לציפיות שלהם לגבי מגמות השוק. אחוז החשיפה מבטא את המידה שבה מושפעת הקרן ממחירי מניות הנסחרות בבורסה.

 

ניהול מקצועי – השקעה באמצעות קרן נאמנות מעניקה לרוכשי היחידות ניהול מקצועי לכספם. מנהלי הקרנות הינם אנשי מקצוע בעלי ידע רב וניסיון בשוק ההון ולכן יודעים לנצל את מצב השוק לטובת ביצוע שינויים במבנה הקרן בהתאם להתפתחויות בשווקים בכפוף למדיניות ההשקעות של הקרן. לכן, במקום להסתבך ולהשקיע זמן רב בהבנת השוק, ניתוח הקטגוריות ואפיקי ההשקעה, אפשר פשוט להשקיע זמן בבחירת מנהל קרן ולסמוך עליו.

 

מנהל הקרן פועל בשיתוף עם וועדת השקעות וכלכלנים של הגוף בו הוא פועל, המסייעים לו לנהל את הקרן בדרך בה תשיג תשואה גבוהה למחזיקי היחידות, על פי מדיניות ההשקעה שנקבעה. השקעה בקרן נאמנות מאפשרת למשקיע בכל גודל ליהנות מניהול מקצועי, שלרוב אינו מתאפשר ללקוחות פרטיים קטנים.

 

שקט נפשי - השקעת הכסף בקרן משחררת את המשקיע מניהול כספו באופן שוטף. הוא כמובן יכול, ואף צריך, לעקוב אחר ביצועי הקרן, אך הוא אינו נדרש לפעולה כלשהי מצידו כל עוד הכסף יושב בקרן.

 

פיזור - בהשוואה להשקעה ישירה בניירות ערך, מאפשרת קרן נאמנות השקעה בעלת פיזור רחב. מנהל הקרן משקיע במגוון של ניירות ערך. זהו יתרון בולט במיוחד כאשר הסכום הפנוי להשקעה מצידכם אינו גבוה, שכן אם תרצו להשקיע סכום כסף קטן באופן עצמאי, ולא באמצעות קרן נאמנות, ממילא תהיו מוגבלים למספר מועט של ניירות ערך. פיזור ההשקעה בין מספר ניירות ערך מקטין בהכרח גם את הסיכון שבהשקעה.

 

אפשרות לפעול בכל סכום – קרן נאמנות ניתן לרכוש כמעט בכל סכום, החל משקלים בודדים ועד לסכומי עתק. לרוב לא כדאי למשקיעים פרטיים לרכוש ניירות ערך בסכומים קטנים, מכיוון שקיימות עמלות מינימום שהופכות למשמעותיות כאשר היקף העסקה הוא קטן. לעומת זאת, בקרן נאמנות אין הגבלה, והמשקיע רוכש יחידות בקרן שמשקפות חלק יחסי מתיק השקעות כולל. תכונה זאת מאפשרת לכם גם לרכוש קרנות נאמנות בהוראת קבע, לדוגמא, כחיסכון חודשי.

 

פיקוח הדוק – מכיוון שקרנות הן כלי להשקעה של הציבור הרחב, נאמן הקרן והרשות לניירות מבצעים מעקב הדוק ושוטף אחרי נכסי הקרנות ואופן הניהול שלהן. לדוגמא, מנהלי הקרנות והנאמנים מחויבים בדיווח לרשות ניירות ערך על כל אירוע בקרן.

 

לקרנות נאמנות יש גם חסרונות:

 

תגובה מאוחרת – פדיון יחידות השתתפות בקרן נאמנות נעשה על-פי שער הקרן המחושב בסוף היום. זאת בניגוד למניה אותה ניתן למכור בבורסה בכל רגע בשער ידוע. עובדה זו גורמת לפער של יום אחד בין יום הביצוע של הקנייה או המכירה לבין היום בו מחושב שער פדיון היחידות. חסרון זה משפיע לטווח הקצר בלבד, אולם בטווח הארוך תנודה של יום אחד היא שולית.

 

עלויות ועמלות – כידוע לכולנו, אין ארוחות חינם. קרנות הנאמנות הן מוצר לכל דבר ויש לו עלות. לקרן מספר עמלות היורדות מהתשואה שמקבל המשקיע. אולם אם מכירים אותן, ויודעים לעשות שימוש מושכל בידע, ניתן לצמצם את דמי הניהול ועדיין ליהנות מיתרונות הקרן.

 

פרסום זה אינו מהווה הצעה לרכישת יחידות בקרנות ואינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או מס המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים לכל אדם, או תחליף לשיקול דעתו של הקורא. רכישת יחידות נעשית בהתאם לתשקיפי הקרנות שבתוקף ולדיווחים המיידיים. אין בתשואות ובדירוגי הקרנות בעבר כדי להעיד על תשואותיהן ודירוגן בעתיד

 

הבורסה. גם אתם יכולים
מומלצים