שתף קטע נבחר

אולמרט נפגש עם מובארק לפני אנאפוליס

ראש הממשלה ונשיא מצרים נפגשים בשארם א-שייח. אולמרט מנסה להאיץ במובארק להעניק רוח גבית לנשיא הפלסטיני, אבו מאזן. בינתיים, במחלקת המדינה מנסים להסביר מדוע לא שלחו עדיין הזמנות

המגעים האזוריים לקראת כינוס ועידת אנאפוליס בשבוע הבא צוברים תאוצה. ראש הממשלה, אהוד אולמרט, המריא היום (ג') לשארם א-שייח, לצורך פגישה עם נשיא מצרים, חוסני מובארק. המועד: יומיים לפני כינוס הליגה הערבית בקהיר. בישראל מקווים שמנהיגי ערב יעניקו רוח גבית לנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן.

 

פגישתו של ראש הממשלה עם הנשיא המצרי הוכנה על ידי ראש הסגל והיועץ המדיני של אולמרט, ששבו ביום ראשון בלילה מקהיר. אולמרט יבקש ממובארק לעודד את נוכחותן של מדינות ערביות מתונות באנאפוליס. השניים גם ידונו במשא-ומתן בתיווך מצרי לשחרור החייל החטוף גלעד שליט; בהמשך הברחות אמצעי הלחימה מסיני לעזה; בכניסת אנשי חמאס דרך הגבול המצרי לרצועה; בחלקהּ של מצרים במשא-ומתן עם הפלסטינים לאחר אנאפוליס וגם ביחסים בין קהיר לירושלים.

 

אולמרט מנסה לעודד יצירת מעטפת פאן-ערבית למשא-ומתן עם הפלסטינים על סוגיות הליבה. נוכחות ערבית מאסיבית - בעיקר של מדינות כמו סוריה וסעודיה - תעניק לאבו-מאזן יתר לגיטימציה בקרב עמו. 

 

הנשיא המצרי צפוי לבקש מהישראלים לבצע מחוות נוספות לפלסטינים, כדי להקל על הנשיא הפלסטיני להתייצב מול עמו. מובארק צפוי לבקש מראש הממשלה לבחון את שילוב היוזמה של הליגה הערבית, שאותה הוסמכו מצרים וירדן לקדם מול ישראל, גם באמצעות איזכורה באנאפוליס.

 

המאמץ לגבש הצהרה משותפת לקראת הוועידה נכנס להילוך גבוה, אך בינתיים - ללא תוצאות של ממש. ראשי צוותי המשא-ומתן - שרת החוץ, ציפי לבני, ואבו-עלא - נועדו בארבע עיניים לפגישה שנמשכה לתוך הלילה. מקורות מדיניים בירושלים הביעו אופטימיות זהירה באשר לאפשרות שפגישה זו תוביל לפריצת דרך בניסוח ההצהרה המשותפת.

 

"הצדדים בשלים להכרזה משותפת", אמר אמש מקור מדיני בכיר לאחר פגישת אולמרט ואבו-מאזן בירושלים. "עם זאת אין כל הבטחה שהדבר יתממש. מדובר באופטימיות זהירה", הגדיר זאת המקור המדיני לפני פגישת אבו-עלא-לבני. "יש התקדמות מסוימת בכמה נושאים, שמקנים תחושה אופטימית לאפשרות שתגובש הצהרה משותפת - ולא הצהרת כוונות נפרדות - באנאפוליס".


מובארק ואולמרט בפגישתם היום (צילום: עמוס בן גרשום)

 

קיימות מחלוקות על הבוררות והפיקוח האמריקני, ולגבי הפיקוח של הקוורטט על יישום שלבי מפת הדרכים. הצדדים חלוקים גם על לוח הזמנים שאותו מבקשים הפלסטינים לקבוע בניהול המשא-ומתן על סוגיות הליבה, לפני יישום שלב א' במפת הדרכים. קיימת מחלוקת על הדרך לאזכור סוגיות הליבה, פליטים, ירושלים וגבולות 1967 במסמך, ומחלוקת על אזכור יוזמת הליגה הערבית, וסעיפים מסוימים בה, ובהם עתיד רמת-הגולן והחלטה 194 של האו"ם (זכות השיבה של הפליטים).

 

ארה"ב תשלח בקרוב את ההזמנות

בינתיים, האמריקנים מתכוננים לשגר את ההזמנות לוועידה, ומנסים להתגונן מפני התקפות התקשורת על כך ששבוע לפני כינוס ועידת אנאפוליס, עדיין מסרבים להודיע רשמית על מועד כינוס הוועידה, על המדינות המוזמנות ועל סדר היום שלה. דובר מחלקת המדינה, שון מקורמק, אמר לכתבים: "תהיו בטוחים שהממשלות שנוגעות בדבר דווחו לאורך הדרך ויש להן מידע מדויק בנוגע למועד הוועידה, מה הן צריכות לעשות ומה יהיה סדר היום".

 

ישראל והפלסטינים דיווחו על כינוס הועידה ביום שלישי בשבוע הבא. אמש התקשה דובר מחלקת המדינה לומר מתי בכוונת הממשל להודיע על המועד. תחילה אמר: "חכו למחר". אחר כך חזר בו והצהיר שההודעה תצא בימים הקרובים. מדוע הממשל אינו מפרסם את מועד כינוס הוועידה, שהוא כבר ידוע לצדדים? "יש דרכים שונות לשלוח הזמנות לוועידת שלום בין ישראלים והפלסטינים", הסביר מקורמק ברמזו כי הוועידות הקודמות נכשלו. "ניסו דרכים שונות ואנחנו מתכוונים לנסות דרך שונה".

 

הממשל האמריקני מביע שביעות רצון מהצעדים שישראל נוקטת לפני כינוס הוועידה, ובייחוד מהניסיון לשפר את חיי היומיום של הפלסטינים. "לשני הצדדים יש מחויבויות למלא על פי מפת הדרכים", מזכיר דובר מחלקת המדינה. לגבי הצהרה משותפת באנאפוליס, מבהירים בוושינגטון שנעשה מאמץ לנסות להגיע להצהרה משותפת לגבי מה שיקרה אחרי ועידת אנאפוליס. "אנחנו עובדים אתם על זה, אבל זה צריך להיות מסמך ששני הצדדים צריכים להרגיש נוח איתו", קובע הדובר האמריקני.

 

"אנחנו מתקרבים לאנאפוליס ויש לצפות לראות התמקחות קשה של שני הצדדים", אמר הדובר. "אתם יכולים לצפות להעמדת פנים בפומבי, בדברים לפרסום ובהצהרות שלא לציטוט וייחוס. אבל אנחנו מרגישים שהם מתקדמים לא רק לגבי המשמך אלא גם לגבי מה יהיה אחרי אנאפוליס".


פורסם לראשונה 20/11/2007 00:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נוכחות מדינות ערביות באנאפוליס. אולמרט
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מובארק בפגישה
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים