שתף קטע נבחר

אולמרט נוסע לאנאפוליס: זהו פתח למו"מ רציני

דקות לפני המראת מטוס המשלחת הישראלית לוועידת אנאפוליס, אמר ראש הממשלה כי הוא מקווה ש"הוועידה תאפשר לפתוח מו"מ רציני על כל בעיות היסוד, שיביא פתרון של שתי מדינות לשני העמים". גורם מדיני בכיר: "אם הסורים יגיעו או לא יגיעו, זה כבר לא חשוב, הבעיה היא שלהם"

"אני מקווה שאנאפוליס תאפשר לפתוח מו"מ רציני על כל בעיות היסוד, שיביא פתרון של שתי מדינות לאום לשני העמים". כך אמר הלילה (ראשון) ראש הממשלה אהוד אולמרט, דקות לפני שהמריא לוועידה באנאפוליס, מלווה ברעייתו עליזה. אולמרט עומד בראש משלחת שכוללת גם את שרת החוץ ציפי לבני ושר הביטחון אהוד ברק, שימריא בטיסה נפרדת לארה"ב.

 

עוד ציין ראש הממשלה כי אמר כבר כמה פעמים שישראל מוכנה להשתתפות סורית בוועידה. באשר למשא ומתן עם דמשק, אמר ראש הממשלה כי "אם יבשילו

התנאים למו"מ עם הסורים - אני בעד. אמרתי את זה אין ספור פעמים". ראש הממשלה אמר כי אינו סבור שהאמריקנים הבטיחו לסורים דבר בתמורה להזמנתם או לבואם לאנאפוליס.

 

זמן קצר לפני כן אמר גורם מדיני בכיר ל-ynet כי "אם הסורים יגיעו או לא יגיעו, זה כבר לא חשוב, הבעיה היא שלהם. הם צריכים להחליט אם הם שותפים למשא ומתן המדיני המתפתח באזור, או אם לאו. כל העולם מסתכל עליהם". הדברים נאמרו זמן קצר לאחר שלבנון הודיעה רשמית כי תשתתף בוועידה.

 

ראש הממשלה שוחח במהלך סוף השבוע עם שורה של מנהיגים עולמיים ובהם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מלך ירדן עבדאללה השני, ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, נשיא מצרים חוסני מובארק וראש ממשלת טורקיה טאיפ ארדואן.

 

גורמים בלשכת ראש הממשלה דיווחו שהמנהיגים שיבחו אותו על אומץ ליבו במהלך המדיני הנוכחי ועל נחישותו. הם הבטיחו תמיכה למהלך המדיני, גם באנאפוליס וגם לאחר הוועידה. ראש הממשלה הבהיר בשיחותיו שבאנאפוליס לא יתנהל משא ומתן עם הפלסטינים וזה ייפתח מיד לאחר סיום הוועידה, בניסיון להגיע להסדר קבע. ראש הממשלה העריך שמשא ומתן זה ימוצה במהלך 2008.

 

בסוף השבוע: סבב שיחות ותמיכה ממנהיגי העולם

כמו כן שוחח ראש הממשלה עם מנהיגי המדינות על ועידת פריס שצפויה להיערך ב-17 בדצמבר. הוועידה שמארגנת צרפת, בסיועו של ראש ממשלת בריטניה לשעבר ונציג הקוורטט למזרח התיכון היום, טוני בלייר, נועדה לגייס משאבים כלכליים לשיקום הרשות הפלסטינית וממשלתה. התקווה של המארגנים היא לאסוף כשני מיליארד דולר בוועידה. ישראל תומכת במהלך, כחלק מחיזוק הרשות הפלסטינית בראשותו של מחמוד עבאס (אבו מאזן) וראש הממשלה סלאם פיאד.

 

במהלך השבוע שעבר שוחח ראש הממשלה אולמרט עם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, לצורך תיאומים אחרונים לפני הוועידה. תחושתו של ראש הממשלה היא שהאמריקנים לא צפויים להפתיע את ישראל באנאפוליס.

 

ראש הממשלה אולמרט סבור שארה"ב תשמור על עמדתה המסורתית בתמיכה בישראל, תוך עמידה על

התביעות מהפלסטינים לעמוד בתנאי מפת הדרכים, הכוללים מלחמה בטרור. עם זאת, מאמין אולמרט שגם ישראל צריכה לעמוד בהתחייבויותיה לפי מפת הדרכים, וכך גם אמר לאמריקנים בשיחותיו השבוע.

 

כזכור, בין ההתחייבויות שנטלה על עצמה ישראל - הקפאת הבנייה בהתנחלויות, הורדת המאחזים הבלתי חוקיים ואפשרות לחידוש פעילותם של ארגונים ומוסדות פלסטינים גם במזרח ירושלים, דוגמת ה"אוריינט האוס".

 

לבני תנהל התיאום מול רייס

ממלאת מקום ראש הממשלה ושרת החוץ לבני תיוועד בבוקר עם מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס. הפגישה תתרחש זמן קצר לאחר שהמשלחת הישראלית תנחת בוושינגטון. לבני הופקדה על ידי ראש הממשלה על התיאום מול מזכירת המדינה ובמהלך ארבעת הימים בהם ישהו חברי המשלחת הישראלית בוושינגטון ובאנאפוליס - היא צפויה להיוועד עימה מספר פעמים.

 

לבני צפויה במקביל להיפגש גם נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש, עם סגן הנשיא דיק צ'ייני

ועם היועץ לביטחון לאומי, סטיב הדלי. במקביל, החל מהבוקר תפעל לבני יחד עם צוות המשא ומתן הישראלי במאמץ אחרון לסיים את ניסוח ההצהרה המשותפת של ישראל והפלסטינים.

 

גורם בכיר בלשכתה של לבני הבהיר ל-ynet זמן קצר לפני שהמריאה לדרכה כי הפערים בין הצדדים אינם גדולים. לדבריו, עדיין קיים פער בנושא הבוררות בין ישראל לפלסטינים במקרה של חילוקי דעות. כמו כן יש מחלוקת מה אמורים הצדדים ליישם על פי מחויבות מפת הדרכים ומה יישום זה כולל, כמו למשל האם חובת הפלסטינים להמשיך ולפעול נגד הטרור ובעיקר בעזה.


פורסם לראשונה 25/11/2007 00:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. פתח למו"מ
צילום: גיל יוחנן
לבני. עבודה מול רייס
צילום: דניאל בר און- ג'יני
מומלצים