שתף קטע נבחר
 

אי.די.בי ברשימת היתר והמחיקה מהמסחר קרובה מתמיד

נוחי דנקנר מחזיק בשתי חברות אחזקה - אי.די.בי.פיתוח ואי.די.בי אחזקות, שיצאה ממדד ת"א 100 ועברה לרשימת היתר הנחותה. ניהול שתי חברות אחזקה גורם לכפילויות רבות ולהוצאות מיותרות ובשוק ההון מתרבות עתה ההערכות שדנקנר יוותר על אי.די.בי.אחזקות, כנראה על ידי מחיקתה מהמסחר

מאז רכש נוחי דנקנר את גרעין השליטה באי.די.בי (51.7%) בחודש מאי 2003, עלו לא מעט ספקולציות בשוק ההון סביב השאלה מדוע צריכה הקבוצה להחזיק בשתי חברות אחזקה. בסוף השבוע עםעידכון המדדים וגריעתה של אי.די.בי אחזקות ממדד ת"א 100 - השאלה הזו הופכת רלוונטית מתמיד.

 

המבנה של קבוצת אי.די.בי הוא סבוך ומורכב גם למי שמתמצא בשוק ההון. בראש הפירמידה ממוקמת אי.די.בי אחזקות שאחזקתה היחידה היא אי.די.בי פיתוח (73%). חברת אי.די.בי פיתוח, גם היא חברת אחזקות, מחזיקה בדיסקונט השקעות (71.4%) ובכלל תעשיות (60.5%).

 

המבנה שנוצר מלכתכילה על מנת לשמש כמנוף לגיוס הון, תוך שמירה על שליטה, יצר מצב בו ישנם כפילויות בעיקר במטות הניהול שמתבטאות בהוצאות מיליוני שקלים. כיום, לאחר שהגדיל דנקנר את אחזקותיו במרבית החברות העיקריות בקבוצה באמצעות גיוסי הענק, שאף הותירו יתרת מזומנים אדירה – מתייתר הצורך באחזקת שתי חברות אחזקה.

 

מלבד העלויות הגבוהות הכרוכות בשתי חברות אחזקה, יוצר המבנה הנוכחי, שרשור ארוך יותר המתורגם עבור דנקנר לרווח נמוך יותר. כך למשל, כל שקל שמרוויחה חברת בת בקבוצה משורשר למעלה עד לחברת האם, אי.די.בי אחזקות וגנדן שבשליטת דנקנר

 

מיזוג או מחיקה מהמסחר

אם ניקח לדוגמא את סלקום, שסיימה את הרבעון השלישי של השנה עם רווח של 270 מיליון שקל - עבור בעלי העניין ובכללם דנקנר, המחזיקים כ-82%, הרווח בתום השרשור מסתכם ברווח של 64 מיליון שקל לבעלי השליטה, לעומת רווח 78 מיליון שקלים במקרה של אחזקה ב-100% מאי.די.בי אחזקות. שכן השרשור כיום הוא שבעלי השליטה מחזיקים ב-82% מחברת אי.די.בי אחזקות, שמחזיקה 72% מחברת אי.די.בי פיתוח, שמחזיקה 71.4% מדיסקונט השקעות שמחזיקה 56% מסלקום.

 

על מנת להוזיל את העלויות ולהגדיל את הרווח יכולים בעלי השליטה באי.די.בי לפעול בדרך של מיזוג אי.די.בי אחזקות ואי.די.בי פתוח או למחוק את אי.די.בי מהמסחר, אם כי אופציית מחיקת אי.די.בי היא פשוטה וסבירה יותר על רקע מבנה האחזקות הנוכחי המקל על אפשרות מחיקה מהמסחר לעומת הבירוקרטיה הסבוכה הכרוכה במיזוג.

 

במחצית השנה האחרונה, הגדיל דנקנר, באמצעות גנדן הולדינגס שבשליטתו, את אחזקותיו באי.די.בי אחזקות ל-50%, כאשר יחד עם שותפיו לשליטה, משפחות לבנת ומנור ויתרת אחזקות משפחת דנקנר, מסתכמת אחזקת בעלי העניין בקבוצה ב-82%.

 

למעשה על מנת למחוק את אי.די.בי אחזקות מהמסחר, זקוק דנקנר לאחזקה של מינימלית של 95% ממניות החברה, כך שיהיה עליו לרכוש 13% נוספים אותם יצטרך לקנות מהציבור המחזיק כיום ב-18% ממניות החברה – אחזקות בשווי של 850 מיליון שקל.

 

מצד המשקיעים מהציבור - אי.די.בי אחזקות, שצנחה תוך שנה ממדד המעו"ף הישר לרשימת היתר, מהווה כיום אופציה כמעט לא רלוונטית יותר עבור קרנות נאמנות וקרנות אינדקס המשקיעות במדדים המובילים. גם עבור הציבור המחזיק באופן ישיר במניות החברה הופכת האחזקה לאטרקטיבית פחות על רקע הירידה הצפויה במחזורי המסחר במניה.

 

מחכים לעיתוי הנכון

לאחר המימושים האחרונים באי.סי.אי ובסלקום - קבוצת אי.די.בי בראשותו של דנקנר נזילה היום יותר מתמיד. נכון לסוף הרבעון השלישי מסתכם הרכוש השותף של הקבוצה בכמעט 20 מיליארד שקל, מתוכם כ-12 מיליארד שקל מזומנים ופיקדונות לזמן קצר ואילו מנגד, מסתכמות התחייבויות הקבוצה בכ-22 מיליארד שקל, כאשר מתוכם כ-17 מיליארד שקל באג"ח לטווח ארוך.

 

 

בנוסף לשפע המזומנים העומד לרשות הקבוצה גם מחיר מניית אידיבי אחזקות בבורסה בת"א, לא מהווה חסם משמעותי להמשך הגדלת האחזקות והצעת רכש אפשרית. מחיר המנייה ננעל בשבוע המסחר החולף בשער של 121 שקלים - מחיר הנמוך משמעותית מהמחיר בו רכש דנקנר את אחזקות טאו תשואות במנייה (4.8%) בחודש יוני האחרון.

 

אם להתייחס לדברי דנקנר בתקשורת, לפיהם הוא צופה כי שיא המשבר בשוקי ההון יהיה ב-2008 - מהלך שיגרור ירידות נוספות במחירי המניות - אפשר להבין שהוא רק מחכה לעיתוי הנכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
נוחידנקנר. מיזוג או מחיקה מהמסחר
צילום: יריב כץ
מומלצים