שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס, איי פי

מצרים נגד "נשק הנשים הישראליות"

"קשרי נישואין עם ישראליות מאיימים על הביטחון הלאומי שלנו", טוענים חברי פרלמנט מצרים המציעים לאסור אותם על פי חוק, ופסק הלכה דתי קבע כי "אותן נשים יכולות להדיח את בעליהן לבגוד במצרים". עבור רובנו מדובר אולי בסוגיה תיאורטית, אבל אחמד המצרי ואשתו הישראלית לא יסכימו עם הקביעה הזו

חתונה מגונה: שיחת הטלפון הבהולה שקיבלנו לפני כשבוע הבהירה שאין מדובר בנושא תיאורטי בלבד, שמשיג מידי פעם כותרות צבעוניות בעיתונות המצרית. מצידו השני של הקו היתה אזרחית ישראלית מן השורה שנשמעה מוטרדת מאוד. "אתה חייב לברר את העניין בדחיפות", היא אמרה. "בעלי ואני מודאגים מאוד. לפי מה שהוא שמע ממשפחתו במצרים, עבר חוק חדש לפיו הוא צריך לוותר על אזרחותו הישראלית כדי שיוכל לשוב למצרים. איננו יודעים מה לעשות". 

 

השניים, יהודיה ומוסלמי, נשואים באושר וחיים יחד כבר כ-13 שנה. הבעל הגיע ממצרים בסוף שנת 1994, וביקר מאז במולדתו פעמים ספורות במהלכן נעצר על ידי רשויות הביטחון. "באחד הניסיונות האחרונים הוא החליט לנסוע עם הדרכון הישראלי שלו. כשניסה לבקר שוב, לאחר כחודש, כבר לא נתנו לו להיכנס עם הדרכון הישראלי והוא הבין כי הוא נכנס ל'רשימה השחורה'. הבהירו לו שהוא יכול להיכנס עם הדרכון המצרי, אבל זאת תהיה כניסה בכיוון אחד בלבד", סיפרה. "ולא זו בלבד, אחרי אחד מביקוריו אף הזמינו את משפחתו לתשאול בתחנת המשטרה והציקו להם".

 

מאז, נמצא אחמד (שם בדוי) בבעיה. מצד אחד, תוקף דרכונו המצרי פג ובשגרירות מצרים מסרבים לחדשו. בשגרירות הציעו להעניק לאחמד אשרת כניסה למצרים כדי לקבל דרכון חדש, אולם הוא חושש שמדובר ב" כרטיס לכיוון אחד". מצד שני, הוא אינו יכול לבקר את משפחתו עם דרכונו הישראלי, ולכן ביקור במצרים אינו נראה באופק.

 

אחמד אינו המקרה היחידי. כמוהו ישנם מצרים רבים שחיים עם בעלות אזרחות ישראלית. עתה, לאחר שיחת הטלפון הבהולה מהמשפחה, החלו אחמד ואשתו לשקול האם לעבור להתגורר במדינה שלישית כדי לשמור על שתי האזרחויות, ועל האפשרות לבקר בישראל ובמצרים.

 

הצעת חוק: להתגרש בתוך חצי שנה ולשוב למצרים  

לשמחתם של בני הזוג, בירור קצר העלה כי מדובר בהצעת חוק בלבד שהעלו חברי פרלמנט מטעם ארגון "האחים המוסלמים", אולם לא אושרה. מטרת ההצעה היא "תקיפה חזיתית" של מצרים הנשואים לישראליות, ולפיה תינתן לכל מצרי שכזה ארכה של שישה חודשים, במהלכם יצטרך "לסיים את נישואיו ולשוב למצרים במהרה".

 

"היישות הישראלית מנסה לחדור לתוך מצרים באמצעות הסכמי קמפ-דיוויד, אולם ניסיונות אלה נכשלו עד כה כשלון חרוץ", הסביר ד"ר ג'מאל זהראן, אחד היוזמים. "היישות הזאת יודעת היטב כי המצרים לא יקבלו לעולם את דבר קיומה, למרות כל הניסיונות לנורמליזציה, ובכלל זה שימוש ב'נשק הנשים'", הוסיף. הוא הזהיר את צעירי מצרים לבל ימשיכו להסתתר "בצימאון" מאחורי הנשים הישראליות משום שבסופו של דבר ימצאו עצמם משתפים פעולה גם עם "צבא הכיבוש הישראלי".

 

הצעות רבות מסוג זה מועלות על ידי חברי "האחים המוסלמים" במטרה להביך את המשטר המצרי על קשריו עם ישראל. הן אינן זוכות לאישור הפרלמנט, אולם הן מצליחות לזכות את ארגון "האחים המוסלמים" בכותרות ובתשומת לב בתוך מצרים ומחוצה לה.

 

לאחרונה פנה חבר פרלמנט אחר מטעם הארגון לראש ממשלת מצרים, אחמד נזיף, בשאילתא מה בדבר ממשלתו לעשות נוכח קשרי הנישואין הללו, ש"מאיימים באופן מסוכן על בטחונה הלאומי של מצרים". לדברי חבר הפלרמנט, פריד איסמאעיל, "הפושע האמיתי" הוא הסכם השלום בין מצרים לישראל. "אחת ההשלכות של הסכם השלום היא נסיעתם של אלפי צעירים מצרים לישראל, שם הם מתחתנים עם ישראליות שמצליחות לפתות אותם. בתוך מספר שנים רגשותיהם הלאומיים הולכים ונחלשים והם הופכים להיות נאמנים לאחרים זולת מצרים, דבר שמהווה שסכנה אמיתית לביטחון הלאומי".

 

"הישראליות שוטפות את מוחם של המצרים"

איסמאעיל אף "מתריע" על הסכנה האמיתית המסתתרת מאחורי נישואי התערובת. "רבים מהמצרים שבו מישראל לאחר שמוחם נשטף והם החלו לחיות בצוקה נלוזה ומושחתת במולדת, לעבוד לטובת ישראל ולרגל למענה. מדוע, אפוא, לא תשתחרר הממשלה מהסכם השלום המגונה עם ישראל שגרם לכל האסונות הללו?" שאל.

 

שבועיים חלפו מאז הגשת השאילתא, והשר לעניינים פרלמנטריים של מצרים, ד"ר מופיד שיהאב, נדרש אף הוא לסוגיה. ד"ר זהראן, יוזם הצעת החוק, העלה שאילתא אחרת בנוגע למתן אזרחות לבניה של מצרית שנישאה לישראלי. השר שיהאב דווקא העניק לו תשובה שהניחה את דעתו, לפיה אין אזרחותה של מצרית הנישאת עם ישראלי מתבטלת ולפיכך ילדיה אינם יכולים להחזיק באזרחות מצרית.

 

סוגיית הנישואים עלתה שוב לכותרות לפני כחודש וחצי, בעקבות פסק הלכה שניסח איש דת מצרי בנושא ועורר סערה. השייח' פרחאת סעיד אל-מנג'י פרסם פסק הלכה בו קבע כי יש לאסור על נישואי מצרים עם ישראליות משום ש"הישראליות מייצגות את 'משכן המלחמה' עבור המצרים".

 

על פי האיסלאם, העולם מחולק ל"דאר אל-אסלאם" - משכן האיסלאם - החלק בו שולט האיסלאם מבחינה ביטחונית והלכתית ובו ניתן היה לקיים את עיקרי האמונה הדתית, ו"דאר אל-חרב" - משכן המלחמה - בו אין האיסלאם שלט, ולפי חלק מהאסכולות חלה חובה על המוסלמים להילחם בחלק זה של העולם. ישראל, על פי אל-מנג'י, היא "משכן המלחמה", ולפיכך אין ליצור עימה קשרי נישואין. "יש לאסור את הנישואים עם נשים ישראליות וזאת משום שהן באות מלאום הנלחם עם המוסלמים, ומשום שהן חיות במדינה גזענית המתבססת על חוקים מיוחדים הקובעים כי כל צאצא של אם יהודיה יהיה יהודי, ולכן, בנו של מוסלמי יהיה יהודי", קבע.

 

פסק הלכה שנוי במחלוקת: אסור להתחתן בישראל  

על אף הדברים הקשים, השייח' אל-מנג'י סייג מעט את דבריו ואמר כי האיסור הזה תקף רק בשטחה של ישראל ולא מחוצה לה. בדברים שמסר לעיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון הוא אמר כי "פסק ההלכה הזה תקף רק לגבי נישואין עם יהודיות החיות בישראל. אולם, אם הנישואין לא יתקיימו ב"דאר אל-חרב" אלא ב"דאר אל-אסלאם". לפיכך ניתן להינשא לישראלית מחוץ לישראל".

 

אך לא כולם במצרים תמימי דעים עם דבריו של אל-מנג'י, ואיש דת אחר, השייח' מחמוד עאשור, הסתייג מקביעותיו. "ההלכה האסלאמית מתירה נישואין עם יהודיות שכן הן בנות 'עם הספר' (כינוי ליהודים ולנוצרים שהאסלאם מתיר חיים איתם – ר.נ.), וזאת בלי כל קשר למקום בו הן חיות. נישואין של מוסלמי עם יהודיה הם חוקיים בכל מקום שהוא", קבע. גם את הקביעה כי אין להינשא לישראליות משום שאלה חיות ב"דאר אל-חרב" (משכן המלחמה) ביטל וטען: "ישראל אינה נחשבת עבורנו כ'דאר אל-חרב', משום שיש הסכמי שלום בנינו".

 

ומה יהיה על אחמד? ביקורת על נישואיו עם ישראלית אינה דבר חדש עבורו. תמימות דעים כלפי אותם הנישואין הוא לא יוכל למצוא, אבל איסור גורף לנישואין אלה וודאי שכן. הוא ימשיך לשמור על קשר טלפוני רציף עם משפחתו ולהתגעגע לטעמים ולריחות של מצרים, אבל ביקור קרוב במולדתו הוא כרגע אפילו אינו מדמיין.

 

נתקלתם בדיווח מעניין מהעולם הערבי? שתפו אותנו באמצעות המייל האדום

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעילי "האחים המוסלמים". מעלים הצעות חוק
צילום: רויטרס
מומלצים