שתף קטע נבחר

16 שנה אחרי, ביל כבר לא כוכב עליון

מדינת ניו המפשיר, שהציבה את ביל קלינטון במקום השני בפריימריז ב-1992 והעניקה לו את הדחיפה שלה היה זקוק כדי להמשיך את מסע הבחירות שלו, לא יוצאת מגדרה לבוא ולהקשיב לנשיא לשעבר מקדם את מסע הבחירות של רעייתו הילארי. במטה של הילארי כבר יש מי שחושב שהשימוש בביל לא סייע - אלא דווקא פגע בקמפיין

בבחירות המוקדמות שנערכו במדינת ניו המפשיר ב-1992, הצליח ביל קלינטון להתברג במפתיע למקום השני - הישג שהעניק לו רוח גבית וסייע לו רבות לזכות במועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות. עכשיו, 16 שנים מאוחר יותר, שב הנשיא לשעבר למדינה שבה ייערכו מחר (ג') בחירות מוקדמות - הפעם בשירות מסע הבחירות של רעייתו, הסנאטורית הילארי קלינטון.

 

ב-1992, הצליח קלינטון - שמסע הבחירות שלו באותה העת התקשה להתמודד עם פרשיות לא נעימות מעברו שצצו בעיתוי גרוע במיוחד - למשוך קהל רב ונלהב בניו המפשיר. האולמות שבהם הופיע היו מלאים מפה לפה, ונראה שהקהל במדינה לא ידע שובע. אבל הפעם המצב שונה: האולמות שבהם הופיע הנשיא לשעבר במהלך סוף השבוע האחרון היו חצי-ריקים, הקהל היה מנומנם או במקרה הטוב, מנומס מדי, וקלינטון עצמו - עייף משבוע אינטנסיבי של הופעות למען מסע הבחירות של רעייתו - לא הצליח לסחוף את הקהל.

 

מצבה של הילארי קלינטון בניו המפשיר אף הוא לא מזהיר. מסקרים שפורסמו הלילה בארצות הברית עולה כי ניצחונו של הסנאטור ברק אובאמה בבחירות במדינת איווה הצליח להגדיל את הפער בינו לבין יריבתו גם במדינה זו, שבה ייערכו מחר פריימריז. סקר של מכון "גאלופ" שהתפרסם בעיתון "יו.אס.איי טודיי", ניבא לאובאמה 41 אחוזי תמיכה - ורק 28 אחוזי תמיכה להילארי קלינטון. לשם השוואה, בסקר דומה שנערך קודם לבחירות באיווה קיבלו השניים 32 אחוזי תמיכה כל אחד. הסקר הציב את הסנאטור לשעבר ג'ון אדוארדס במקום השלישי עם 19 אחוזי תמיכה.

 

"להילארי יש תוכניות טובות", אמר הנשיא לשעבר לאולם חצי-ריק של תומכים שהגיעו להקשיב לו באוניברסיטת ניו המפשיר ביום שישי, בעודו מנסה לשכנע שלא רק אובאמה יביא שינוי למדינה. ואולם, העיתון דיווח כי הקהל נשאר פחות או יותר רדום, מיעט להגיב לדבריו של קלינטון, פרץ בצחוק או במחיאות כפיים לעתים רחוקות מדי, וקלינטון עצמו נשמע צרוד ועייף אחרי לילה חסר שינה. סביר שחוסר השינה הוא זה שגרם לו לסיים את דבריו בקריאה לנוכחים "לבוא להתוועדות ביום שלישי", כלומר, להצביע, מיהר לתקן את עצמו.

 

כאשר גם הופעותיו של קלינטון בערים אחרות - רוצ'סטר ואחר כך בואו - עוררו תגובות מנומנמות דומות, התחוור שמה שאירע באוניברסיטת ניו המפשייר לא היתה מעידה מקרית. "הקהל נראה מאוד פסיבי", סיפר ארתור קננינגהם מבואו לאחר נאומו של קלינטון. "אולי הם היו עייפים", הציע סיבה אפשרית לקבלת הפנים הצוננות.

 

העיתון דיווח כי רק בעיר אמהרסט הצליח הנשיא לשעבר למשוך קהל רב-יחסית, כאשר יותר מאלף איש באו לאולם הספורט באחד מבתי הספר התיכוניים כדי להקשיב לו. הקהל הרב החזיר לקלינטון את ההתלהבות: "הקהל כאן הוא יותר מכפליים מה שציפיתי שיהיה - וזה סימן טוב", אמר.


ביל, הילארי וצ'לסי קלינטון בעצרת בחירות בניו המפשייר (צילום: AP) 

 

לא יודעים מה לעשות עם ביל

על פי הדיווח, בתקופה האחרונה הגדיל הנשיא לשעבר את מעורבותו באסטרטגיית הקמפיין של רעייתו, וכי הוא מרבה להתייעץ בנושא עם ג'יימס קרוויל, מי שהיה אחד מאדריכלי ניצחונו בבחירות ב-1992. בהופעותיו למען רעייתו, מדגיש קלינטון שוב ושוב כי הוא אינו זה שעומד באור הזרקורים, וכי מטרתו הוא קידום הקמפיין של רעייתו בלבד,

אבל במטה הבחירות של הילארי קלינטון ישנם חילוקי דעות על השימוש בו. העיתון דיווח כי יש מי שסבור שהשימוש שנעשה בביל קלינטון באיווה לא רק שלא סייע להילארי קלינטון - אלא דווקא הסיח את הדעת ממנה.

 

נוכחותו של ביל קלינטון נמצאת בליבו של הקמפיין המורכב שמנהלת רעייתו - שבו היא מנסה לשכנע את המצביעים שיהיה נכון מבחינתם לפנות לעבר כדי לשנות את העתיד, ושפנים מוכרות עדיין יכולות להביא "התחלה חדשה". לנוכח האסטרטגיה הזאת, התקשו במטה הבחירות של הילארי קלינטון לדעת "מה לעשות עם ביל", כשם שהתקשה בכך אל גור ב-2000.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביל קלינטון. לא סוחף
צילום: רויטרס
הילארי קלינטון. מנסה לבלום את הסחף
צילום: איי פי
מומלצים