שתף קטע נבחר

בנק הפועלים: ב-2008 תקטן הצמיחה ותעמוד על 4.8%

שבוע מסחר נוסף הסתיים בבורסה של תל-אביב בירידות שערים. בבנק הפועלים מעריכים כי התנודתיות תימשך בהשפעת השווקים הבינלאומיים, לפחות בטווח הקצר, מה שיגרום לצמיחה פחותה ב-2008. מי שכן צפויות ליהנות ממגמה חיובית הן מניות הפרמצבטיקה, הכימיה התקשורת, יצרניות המזון והאנרגיה. ביחס למסחר בדולר שנגע השבוע בשפל של למעלה מ-9 שנים, מעריכים בבנק לאומי כי הוא צפוי להתחזק דווקא בהמשך השנה

ההאטה הצפויה בכלכלה הגלובלית, תשפיע גם על המשק הישראלי שצפוי לצמוח בשיעור של 4.8%, בלבד בשנה הנכנסת, זאת לעומת צמיחה של מעל ל-5% ב-2007, כך מעריכה המחלקה הכלכלית של בנק הפועלים. יחד עם זאת אומרים כלכלני הבנק כי עדיין מדובר בשיעור צמיחה גבוה למדי, גבוה אף מזה שצפוי לכלכלה הגלובלית (4.5% לעומת 5.2% ב-2007).

 

ברקע, למעלה ממחצית ההכנסות של החברות במדד ת"א 25 מקורן בחו"ל, ההאטה בכלכלה הגלובלית עלולה לגרור השפעה לרעה גם על צמיחתן של חברות אלה ומכאן שמשבר הסאב פריים שפרץ בקיץ 2007, צפוי לתת אותותיו על המשק הישראלי גם לתוך 2008. המשק האמריקני צפוי להמשיך ולהאט את קצב צמיחתו בשנה הקרובה לכדי 2% בלבד, בהמשך לצמיחה מתונה של 2.2% ב-2007 מה שישפיע כאמור גם על יתר השווקים בעולם בהם ישראל.

 

במקביל מעריכים בבנק הפועלים כי הריבית במשק צפויה להמשיך ולעלות עד לרמה של 4.5% וכי העלייה באינפלציה תתמתן ותגיע לרמה של 2% ב-2008.

 

שוק המניות הישראלי סיכם החודש שנה שישית רצופה של עליות דו ספרתיות במדדי המניות הכבדות. האם צפויה לנו שנה נוספת של עליות דומות במדדים המובילים? כלכלני הבנק צופים כי הצמיחה ברווחי החברות מפעילותם השוטפת תימשך, אולם יהיה קשה לעקוף את הרווח הכולל בשל ההשפעות החד פעמיות המהותיות בשנה הקודמת כתוצאה משינוי התקינה החשבונאית.

 

יחד עם זאת, ההשקעה בשוק המניות המקומי עדיין מומלצת בעיקר במניות עם מדיניות דיבידנד ברורה, חברות מוטות צריכה פרטית וחברות שפעילותן חסינה יחסית למשבר בארה"ב.

 

מגמה חיובית במיוחד, צופים כלכלני הבנק בענפי הפרמצבטיקה, הכימיה התקשורת, יצרניות המזון והאנרגיה (ומעניקים המלצה של תשואת יתר למניות כי"ל החברה לישראל, טבע ופרטנר). מגמה מעורבת לעומת זאת, צפויה בענף הנדל"ן שהמניות בו עשויות לסבול מתנודתיות בטווח הקצר על רקע משבר האשראי בארה"ב וענף הקמעונאות שבו המשך השיפור בצריכה הפרטית והמשך הגידול בשטחי המסחר צפויים לעמוד לטובת רשתות השיווק, בעוד התגברות התחרות בעיקר בגזרת המחיר והעלייה במחירי חומרי הגלם עלולים להקשות על הביצועים.

 

האם מגמת ההתייקרות של הסחורות צפויה להימשך? בבנק הפועלים מתקשים להעריך, אולם מציינים כי גם ברמת המחירים הנוכחית ישנה השפעה על ביצועי החברות לפי סוג חשיפתן. חברות המוטות למחירי הסחורות כמו כי"ל ומכתשים אגן צפויות ליהנות מהמחירים הנוכחיים, בעוד חברות המוטות למחיר חומרי הגלם, כמו חברות המזון תסבולנה כאמור וביצועיהן יהיו מותנים במידת יכולתן לגלגל את ההתייקרות ללקוחות.

 

שבוע של ירידות שערים

שבוע המסחר בבורסה של תל-אביב שהחל בירידות חדות על רקע נתוני תעסוקה מאכזבים שפורסמו בסוף השבוע הקודם בארה"ב, הסתיים אתמול (ה') בירידות שערים חדות על רקע הודעות בנק הפועלים כי הוא מוחק עוד 260 מיליון דולר בגין חשיפתו למשבר שוק המשכנתאות בארה"ב ותחזיות רווח מאכזבות למכתשים אגן. מדד ת"א 25 ירד ב-1.66%, ת"א 100 ירד ב-1.92%, התל טק נחלש ב-1.33% ומדד הנדל"ן צנח ב-2.37%.

 

בסיכום שבועי, איבד ת"א 25 3.96% מערכו, ת"א 100 איבד 4.56%, התל-טק צנח ב-10.46% ומדד הנדל"ן ירד ב-4%.

בהתאמה מעריכים כלכלני לאומי כי התנודתיות הרבה במסחר צפויה להימשך תוך קורלציה גבוהה עם השווקים הבינלאומיים. ההאטה הצפויה בצמיחת העולמית צפויה להשפיע על ביצועי הפירמות, בפרט היצואניות, גם השפעת מחירי השיא של חומרי הגלם לא פגה ומכאן שהתנודתיות הגבוהה צפויה להימשך ולהיות מושפעת בעיקר מהמגמה מעבר לים. לדברי כלכלני לאומי השפעת המשך פרסומם של אינדיקטורים כלכליים חיוביים צפויה להתמתן על רקע העלייה בציפיות האינפלציוניות ועקב כך הצפי לריבית במשק.

 

בבנק הפועלים אומרים בסיכום השבוע, כי בטווח הקצר ימשיכו להעיב על השוק המקומי שווקי העולם, החשש מפני העמקת משבר האשראי והרגישות לנתונים השונים המתפרסמים. אולם בטווח הבינוני והארוך נתוני המאקרו המקומיים לצד הריבית הנוחה והתחזיות להמשך השיפור בתוצאות החברות, יחזרו להשפיע על שוק המניות המקומי.

 

במזרחי טפחות מצטרפים לתחזיות וממליצים באפיקים שלשליטתם עשויים להשיג תוצאות טובות, יחסית, בחודשים הבאים: אג"ח ממשלתיות מדדיות עם מח"מ בינוני, אג"ח מדורגות/איכותיות של חברות עם מח"מ קצר-בינוני, אג"ח גילון ונכסים צמודי דולר. (לדבריהם אג"ח ממשלתיות שקליות תצגנה אולי תוצאות טובות ברביע הראשון של השנה, אך אח"כ הן תינזקנה מעליות מדדים גבוהות וריסון מוניטארי).

 

ביחידת המחקר של מזרחי טפחות סבורים כי שוק המניות עלול להוות חלופה מוצלחת פחות בין היתר משום שבניגוד לשנה שעברה, לא יהיו מניות בודדות שיציגו עליות חזקות מספיק כדי לסחוף את מדדי ת"א 25 ו-100 לתוצאות כה מרשימות. ולכן מעריכים כי מדדי המניות יסתפקו בעלייה חד ספרתית נמוכה וממליצים להימצא ביתר בשוק שירותי התקשורת, המחשבים, הנדל"ן היזמי המקומי, המזון, החשמל והאלקטרוניקה והכימיה.

 

הדולר בשפל של למעלה מ-9 שנים

הדולר המשיך השבוע להיחלש מול השקל, תוך שהוא חוצה לראשונה מזה 9.5 שנים מלמטה את רף ה-3.8 שקלים. היחלשות הדולר נבעה מהתגברות ההערכות לגבי פערי ריביות חיוביים בין המשק הישראלי לאמריקני (לטובת הישראלי) לקראת החלטת הפד הקרובה שלפי הערכות תתבצע בה הפחתה חריפה של 0.5% בריבית.

 

להערכת כלכלני בנק לאומי, בטווח הקצר-בינוני, צפוי המטבע המקומי להמשיך ולהתחזק בשל חוסנו הפיננסי של השוק המקומי וחשיפתנו הנמוכה יחסית למשבר הסאב פריים. אולם בטווח הארוך האלמנטים שתמכו במטבע המקומי נחלשים הן על רקע הצפי לתנועות הון מדודות יותר השנה לשוק הישראלי והן על רקע ההתקרבות של מגמת ההיחלשות של הדולר בעולם למיצוי.

 

בבנק הפועלים סבורים כי הגורמים התומכים בהתחזקותו של השקל עדיין תקפים שכן המשקיעים הזרים צפויים להמשיך ולהשקיע בישראל על רקע הציפיות כי הכלכלה המקומית תמשיך להפגין ביצועים טובים וכשמנגד בארה"ב מתחזקים החששות מהעמקת ההאטה הכלכלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצמיחה תרד
צילום: IndexOpen
הדולר. ימשיך לדשדש
צילום: IndexOpen
מומלצים