שתף קטע נבחר

"וינוגרד מתאר מדינת אוטופיה. אולמרט יישאר"

היא משוכנעת שמצבו של ראש הממשלה "טוב היום פי אלף" מכפי שהיה עם פרסום דו"ח הביניים; היא אומרת ש"את המחיר כבר שילמנו, עכשיו צריך ליהנות מהניסיון"; ובכלל, "למה להחליף את אולמרט, כי רוצים את הראש של מישהו? מי שיבוא אחריו יהיה פחות טוב". בראיון ל-ynet מעריכה דליה איציק שהמפץ הגדול רק מתחיל, מתקשה להבין למה ברק צריך לפרוש - ומתארת את המהפך האישי והתקשורתי שלה

שבועיים בדיוק לפני פרסום דו"ח וינוגרד, ובעוד הקואליציה של אהוד אולמרט מתכווצת, יושבת-ראש הכנסת מעריכה שראש הממשלה לא הולך לשום מקום - וטוב שכך. "קודם כל", היא אומרת בראיון ל-ynet, "הוא ראש ממשלה טוב, ומניעה אותי המחשבה שמי שיבוא אחריו יהיה פחות טוב ממנו".

 

"אני לא חושבת שהמלחמה הייתה גרועה", אומרת איציק, אחרי חודשים ארוכים בהם

 שמרה על פרופיל תקשורתי נמוך יחסית. לטענתה, "וינוגרד מתאר בדו"ח הביניים מדינת אוטופיה - רק שם מקבלים החלטות כפי שהוא מתאר שהן צריכות להתקבל. רק מי שלא קיבל מעולם החלטות של ממש יכול לצפות שכך יתקבלו החלטות. הייתי בקבינט הביטחוני הרבה מאוד שנים, ומעולם לא קיבלנו החלטות בצורה שהם אומרים. גם אם יחילו את זה מעתה ואילך, זה לא יעבוד".

 

את באמת מאמינה שאולמרט ישרוד את הדו"ח?

 

"מצבו טוב כעת פי אלף ממה שהיה בזמן פרסום דו"ח הביניים. הוא איתן ויציב. בציבור רואים שהוא מקבל החלטות, גם בקדימה הוא חזק. אין בכלל מה להשוות את אהוד אולמרט של היום לאולמרט של אז. אני רואה איך הוא מנהל את העסק. בתקשורת קוראים לזה 'הישרדות', אבל זו הגדרה שטחית".

 

מה לגבי מושג האחריות, מה לגבי המחיר שמנהיגים כושלים צריכים לשלם?

 

"תפקידה המרכזי של הממשלה הוא לתקן את הליקויים שהתגלו. מאז המלחמה הפכו את הצבא על פניו, הוקמו ועדות חקירה, מונו שר ביטחון ורמטכ"ל טובים לישראל. ואני אומרת: את המחיר כבר שילמנו, בואו נהנה מהניסיון שנצבר פה בזמן המלחמה ואחריה. למה להחליף את אולמרט? כי רוצים דם? כי רוצים את הראש של מישהו? ואם נלך עכשיו לבחירות, אחמדי-נג'אד יחכה לנו?"

 

מה תאמרי אם אהוד ברק יממש את הבטחת שדות-ים ויפרוש מהממשלה?

 

"בעיניי זה יהיה מאוד מוזר אם זה יקרה. נראה לי על פניו תמוה שהעיסוק במה שהוא אמר בפריימריז הופך להיות גולת הכותרת. בוא נגיד שמה שהוא אמר הייתה החלקת לשון, שנועדה

 להביא עוד קולות. וגם אם התכוון לדברים אז, גורמים רבים השתנו. סיבת הקיום של העבודה בממשלה היא מהלך מדיני, ויש מהלך מדיני. הממשלה מבצעת את האג'נדה של העבודה. לכן, זה נראה לי תמוה אם ברק יילחץ ממה שעיתונאים אומרים. היום יש לו כל הסיבות שבעולם להישאר בממשלה. איך הוא יסביר את העובדה שהוא מכניס את המדינה לבחירות, שהתוצאה שלהן אולי תהיה אותו דבר, או אפילו יותר גרוע?" 

 

האם נכונות השמועות שאת פועלת לאיחוד קדימה עם מפלגת העבודה?

 

"אני מנסה לקרב בין האנשים. לדעתי, ה'מפץ הגדול' רק מתחיל. יש לי הרגשה שהרעיון של מפלגת מרכז רחבה הוא רעיון נכון. הוא לא משב רוח ולא מצב רוח. מי שקובר את קדימה לא יודע על מה הוא מדבר, אבל אני בהחלט חושבת שזה לא הסוף של המפץ הפוליטי. אנשים אומרים לי שאני יכולה להיות ציר מרכזי במהלך כזה, שאם יש מישהו שיכול להוביל את זה - זו אני".

 

את חשופה לחומר מודיעיני מסווג. האם את חושבת שישראל צריכה לחשוש מפני האיום האיראני?

 

"אני מרגישה שעובר על המדינה משהו רע, ואני חושבת שאנחנו נמצאים בסכנה קיומית. אני לא מזלזלזת באיראן, וחושבת שאחמדי-נג'אד מתכוון למה שהוא אומר. האמירות שלו הן לא אמירות של פיסכופט".

 

חברת-הכנסת שלי יחימוביץ' האשימה אותך שבהבאת כנס הרצליה לכנסת, את הופכת את המשכן לאולם אירועים של העשירים. מדוע בעצם הסכמת לעשות זאת?

 

"בשנה שעברה, כשהייתי ממלאת-מקום הנשיא, ביקשו ממני המארגנים להופיע

אצלם. סירבתי. יש לי יחס נורא חם למקום, ואפילו למדתי שם, אבל הבהרתי למארגנים שאין מצב שאופיע שם. לא רציתי להכשיר את הקרקע לראשי ממשלה ולשרים לפרוס את משנתם ואת הרפורמות שלהם. הבמה לנושאים האלה היא הכנסת. השנה ביקשו לקיים כאן ארוחת ערב. סירבתי בצורה חד-משמעית. מזכיר הכנסת טיפל בנושא, והוחלט שאפשר יהיה לקיים כאן כמה מושבים ודיונים בנושאים, שהם בליבה של הדמוקרטיה הישראלית. הרעיון שלי הוא שהבית הזה הוא לא של הח"כים, אלא של הציבור. לא צריך להטיף לי מוסר בעניין כבודה של הכנסת. אשר ליחימוביץ', זו חוצפה לבוא ולומר את מה שהיא אמרה, אחרי שהיא עצמה הופיעה בכנס".

 

טוענים נגדך שאת מחלקת לח"כים טיסות לחו"ל כדי להתכונן לבחירות הבאות לנשיאות המדינה.

 

"הטיסות האלו זה מקדמא דנא, ויש להן היגיון. יש שיקולים ענייניים, והכל נעשה בתיאום עם משרד החוץ ועם ראשי הסיעות. הכל מתנהל בשקיפות, והכל מופיע באינטרנט, כולל מחירים והכל. אנחנו לא מסתירים דבר. מתי הייתה פה שקיפות בעבר?"

 

בסקרים שפורסמו לאחרונה את נמצאת בראש רשימת הנשים הפופולריות והחזקות בפוליטיקה הישראלית. יש מחשבות על ראשות הממשלה?

 

"איש פוליטי שלא יאמר שהוא נמצא בפוליטיקה כדי להשפיע, אומר לא אמת. המחשבה הזו עברה לי בראש, אבל זה תפקיד מאוד קשה, עם המון אחריות. מה שמפחיד אותי זו האחריות הכבדה המונחת על הכתפיים, האחריות שבקבלת ההחלטות הגורליות. אני רוצה להיות חלק ממקבלי ההחלטות, אך עם זאת, לפי שעה לא חושבת שאני צריכה לרוץ לראשות הממשלה. צריך לשים את האגו בצד".

 

בעבר הסקרים לא כל-כך חיבבו אותך. יש לך הסבר לשינוי?

 

"אני עדיין מתנהלת ומסתערת על תפקידים כפי שעשיתי כשרה בממשלה, אבל אולי משהו באיך שאני עושה את הדברים השתנה. אני מגלה יכולת לחרוק שיניים, יותר סבלנית. היום אני לא מרגישה צורך לדווח לתקשורת על כל דבר שאני עושה. יש משהו בהתנהלות של הבית הזה שמצריך הרגעה, פשרה, שיח ושיג. שיניתי את אופיי הפוליטי באורח מודע לחלוטין. היום אני מבינה שהתפקיד שלי הוא לאזן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
חורקת שיניים: דליה איציק
צילום: אלכס קולומויסקי
החלקת לשון: יו"ר הכנסת משביעה את ברק
צילום: איי אף פי
אולי בארץ אוטופיה: וינוגרד
צילום: גיל יוחנן
צילום: דודי ועקנין
חוצפה לבוא ולומר: יחימוביץ'
צילום: דודי ועקנין
מתכוון, לא פסיכופט: אחמדי-נג'אד
צילום: איי פי
מומלצים