שתף קטע נבחר

בוש: על קובה שלאחר קסטרו להיות דמוקרטית

נשיא ארה"ב קרא ליורשיו של פידל קסטרו לכונן במדינה דמוקרטיה ולערוך בה בחירות חופשיות והוגנות - "ואני מתכוון חופשיות, ואני מתכוון הוגנות". באיחוד האירופי הביעו תקווה למציאת דרך להפשרת היחסים שהוקפאו לפני חמש שנים, אך גם שם הדגישו: בין מטרותינו - עידוד המעבר לדמוקרטיה

נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, הביע היום (ג') תקווה כי סוף תקופת נשיאותו של פידל קסטרו תוביל למעבר של קובה לדמוקרטיה, לאחר כמעט 50 שנים של משטר קומוניסטי. במקביל אותת האיחוד האירופי כי הוא מוכן לבחון דרכים לחידוש היחסים עם קובה, שהוקפאו תחת שלטונו של המנהיג הקשיש.

 

סוף עידן:

 

קסטרו בן ה-81, הודיע מוקדם יותר היום כי החליט שלא לבקש להאריך את כהונתו כנשיא בשבוע הבא בשל מצבו הבריאותי. במסיבת עיתונאים ברוואנדה, שבה מבקר בוש במסגרת מסעו באפריקה, התייחס הנשיא האמריקני להודעה הדרמטית: "מה המשמעות עבור העם בקובה? הם אלה שסבלו תחת פידל קסטרו. הם אלה שנכלאו בשל אמונם. הם אלה שנמנעה מהם הזכות לחיות בחברה חופשית".

 

"לכן אני רואה בכך תקופה של מעבר, והיא צריכה לסמן את תחילת המעבר לדמוקרטיה בקובה", אמר בוש. הוא הוסיף והעריך כי בדיון שיתפתח על עתידה של קובה יהיו שיאמרו "בואו נקדם יציבות". "בינתיים, אסירים פוליטיים יירקבו בכלא והמצב האנושי יישאר פתטי מבחינות רבות", ציין בוש.

 

צילום: AP

 

הנשיא האמריקני סיפר כי נפגש בני משפחותיהם של כמה מהאסירים, וציין כי שחרורם יוכל להיות צעד ראשון בכל מעבר לדמוקרטיה. "זה פשוט שובר את הלב כשמבינים שאנשים הושלכו לבתי הכלא רק משום שהעזו לדבר", אמר בוש, "על הקהילה הבינלאומית לפעול עם העם הקובני לבניית המוסדות הדרושים לכינון דמוקרטיה. בסופו של דבר על המעבר להוביל לבחירות חופשיות והוגנות - ואני מתכוון חופשיות, ואני מתכוון הוגנות - לא מסוג הבחירות המבוימות שהאחים קסטרו ניסו להציג כדמוקרטיה האמיתית", סיכם בוש.

 

במקביל, הבהיר סגן מזכירת המדינה האמריקנית, ג'ון נגרופונטה, כי חרף פרישתו של קסטרו, ארה"ב אינה צפויה להסיר בקרוב את האמברגו הכלכלי על האי. "איני יכול להאמין שהדבר הזה יקרה מתישהו בקרוב", אמר נגרופונטה לעיתונאים בתשובה לשאלה האם האמברגו יוסר.

 

האיחוד האירופי מוכן לדיאלוג קונסטרוקטיבי

גם באיחוד האירופי הביעו תקווה לכך שפרישת קסטרו תפתח את הדרך להפשרת היחסים עם האי. "אנו מדגישים מחדש את נכונותנו לפתוח בדיאלוג קונסטרוקטיבי עם קובה", אמר ג'ון קלנסי, דובר נציב הסיוע של האיחוד האירופי לואי מישל, בתדרוך שבו מסר כי מישל צפוי לבקר בקובה ב-6 במרס. במקביל מסרה דוברת מטעם הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, סלובניה, כי הגוש נותר פתוח "לאפשרויות של חידוש הדיאלוג הפוליטי" עם הוואנה.

 

היחסים בין האיחוד האירופי וקובה הוקפאו ב-2003, לאחר שהוואנה עצרה 75 מתנגדי משטר, בהם כאלו שהוזמנו לקבלות פנים בשגרירויות אירופיות. האיחוד האירופי ערך שיחות גישוש עם קובה בספטמבר האחרון בדבר הידוק הקשרים והצדדים הסכימו לקיים פגישה נוספת בפסגת האיחוד האירופי ואמריקה הלטינית באמצע מאי. קלנסי אמר כי בין מטרות האיחוד האירופי ביחסיו עם קובה, עידוד המעבר לדמוקרטיה פלורליסטית המכבדת את זכויות האדם ומחויבת לשיפור רמות החיים של העם הקובני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש: ועכשיו - דמוקרטיה
צילום: רויטרס
קסטרו. לא יהיה עוד נשיא. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים