שתף קטע נבחר

משבר בר סטרנס מגיע גם לישראל

לקוחות פרטיים ומוסדיים ישראלים חשופים במאות מיליוני שקלים לבר סטרנס. על פי הערכות שווקו בשנים האחרונות מוצרים מובנים ב־20 מיליארד שקל. הבנק משמש גם כברוקר ללקוחות ישראלים שרכשו ני"ע בחו"ל

לקוחות פרטיים ומוסדיים רכשו מוצרים מובנים שהנפיק בנק ההשקעות האמריקאי בר סטרנס בהיקף של מאות מיליוני שקלים. לקוחות פרטיים רכשו את המוצרים דרך הבנקים ששיווקו אותם, ולקוחות מוסדיים גם רכשו מוצרים מובנים ומוצרי איגוח ישירות מבנק ההשקעות האמריקאי שנקלע לקשיים, כך נודע ל"כלכליסט".

 

כרגע אין חשש לכספים המושקעים בפיקדונות אלה. בר סטרנס נקלע לקשיי נזילות וקיבל הזרמת הון מהבנק המרכזי האמריקאי דרך בנק ההשקעות ג'י פי מורגן. על פי הערכות הזרמת הכסף נועדה לאפשר לבר סטרנס להתייצב. במקרה קיצוני, אם לא תספיק הזרמת הכספים כדי לייצב את הבנק, והוא יתדרדר למצב של חדלות פירעון — ההשקעה במוצרים המובנים שהנפיק עלולה לרדת לטימיון.

 

מוצרים מובנים שווקו באגרסיביות בשנים האחרונות, ועל פי הערכות יש יותר מ־20 מיליארד שקל בפיקדונות אלה. במערכת הבנקאות אמרו אתמול כי הבנק האמריקאי היה אחד מהשחקנים הפעילים בתחום. בר סטרנס מחזיק ב־50% בבית ההשקעות מגדל שוקי הון.

 

מקורבים למגדל מסרו כי יש להבדיל בין מוצרים שהונפקו על ידי בר סטרנס ובין כאלה שהוא היה המפיץ שלהם. להערכתם מדובר בסכום של כ־50 מיליון דולר בשנתיים האחרונות - לא כולל המוצרים שהגופים המוסדיים רכשו ישירות מבנק ההשקעות האמריקאי. עוד נמסר כי לא ניתן להניח שלקוחות החברה רכשו יותר מוצרים מובנים של בר סטרנס לעומת לבנקי ההשקעות הזרים האחרים. מגדל שוקי הון גם הנפיקה קרן נאמנות זרה בשיתוף אושונסי - בית השקעות קטן שהיה קשור בעבר לבר סטרנס. הקרן גייסה עם הנפקתה כ־120 מיליון שקל, אולם נסגרה בסוף 2007 בשל ביצועיה.

 

לפוליסות מגדל אין חשיפה לבר סטרנס

מקבוצת מגדל נמסר בתגובה כי מגדל שוקי הון היא הזרוע האסטרטגית של קבוצת מגדל לניהול השירותים הפיננסים, וככזו - איתנותה הפיננסית וביצועיה, אינם תלויים דווקא במבנה הבעלות הנוכחי של החברה. עוד הבהירו כי לפוליסות המשתפות ברווחים, שמנהלת קבוצת מגדל, אין חשיפה למצבו הפיננסי של בר סטרנס. הם אישרו כי בר סטרנס שימש בעבר כיועץ לבחינת השקעה של מגדל בקרנות פרטיות (PE), אך מדגישים כי ההשקעות בפועל בוצעו ישירות בקרנות השונות.

 

בר סטרנס משמש גם כברוקר וכנאמן ללקוחות ישראלים שרכשו ניירות ערך זרים בחו"ל. הבנק שימש כברוקר, גוף שדרכו מבצעים את רכישת נייר הערך בחו"ל, וכנאמן, הגוף ששומר על נייר הערך עבור המשקיע שרכש אותו. לאחרונה צמצמה מערכת הבנקאות את הפעילות עם בר סטרנס בפעילויות הברוקראז' והנאמנות, בשל התגברות השמועות על חוסר יציבותו הפיננסית. כפי שנחשף ב"כלכליסט" השבוע, לפחות בנק מקומי אחד אף הורה ללקוחותיו להקפיא לחלוטין את פעילות רכישה ומכירה של ניירות ערך זרים באמצעות בר סטרנס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים