שתף קטע נבחר
 

קריסת הדולר תביא לגל אזהרות רווח לחברות ישראליות

עיקר הפגיעה מהיחלשות הדולר מול השקל צפוייה בחברות היי-טק שעיקר מכירותיהן הן לגוש הדולר והוצאותיהן הן שקליות; איי.בי.איי: "גם חברות נדל"ן שמשערכות נכסים בדולרים צפויות להיפגע"

חברות ישראליות הנסחרות בנאסד"ק עתידות לפרסם אזהרות רווח לתוצאות הרבעון הראשון ב־2008. הסיבה: צניחת שער הדולר לעומת השקל.

 

ל"כלכליסט" נודע כי כמה חברות קיימו בסוף השבוע ישיבות חירום עם משרדי רואי החשבון המובילים בארץ, כדי לבחון את ההפסדים שייגרמו להן בשל הצניחה בשער הדולר בתוצאות הכספיות. מדובר בחברות שמשלמות את שכר העובדים בשקלים, משום שעיקר פעילותן בארץ, ומנגד מכירותיהן הן בדולרים, משום שמרבית המכירות שלהן הן לשווקים הגלובליים ­— בעיקר ארצות הברית. חברות אלה, שפרסמו תחזיות לרבעון הראשון, התבססו על ההערכה כי שער הדולר ינוע בטווח שבין 4–3.8 שקלים לדולר.

 

ביום חמישי צנח הדולר לשער של 3.36 שקלים במסחר הרציף, ורק התערבות של בנק ישראל שרכש דולרים עצרה את המפולת ביום שישי, והעלתה את השער ל־3.46 שקלים לדולר. אולם גם כך מדובר בסטייה של 10% לפחות בשערים שתוכננו, כך שההוצאות התפעוליות כשהן מתורגמות לדולרים עתידות לעלות ב־10%, ולפגוע ברווחים הדולריים לרבעון הראשון.

 

חלק מהחברות לא העבירו תחזיות מלאות לרבעון הראשון, ולכן ייתכן שיימנעו מאזהרות. אולם אלה שכן העבירו צפויות להזהיר, אלא אם כן הן ייהנו מרבעון טוב משצפו ברמת ההכנסות — דבר שעתיד לחפות על הפערים ברמת השקל והדולר.

 

לא רק האמריקאיות

לא רק החברות הנסחרות בארה"ב אמורות להיפגע קשות מהצניחה בשער הדולר. "ירידת שער הדולר מגלמת בתוכה השפעה נטו שלילית על ביצועי החברות", אומר שי יצחקי, מנהל מחלקת המחקר של מיטב. "זה שלילי ליצואניות הגדולות כמו אלביט מערכות, אבל זה שלילי לכל מי שמייצר בסקטור ההייטק, שמרבית מהיבוא שלו הולך לגוש הדולר. בחברות הללו חלק גדול מהמודל העסקי מבוסס על כוח אדם ישראלי, שנחשב טוב וזול, אולם התייקר בשנה האחרונה ב־15%–20%.

 

ההתייקרות, כאשר היא מתווספת לירידת הדולר, מביאה לכך שברמות הדולריות הנוכחיות לא ניתן לפתור באמצעות צעדי התייעלות, ואת ההשפעה החזקה של זה נראה בתוצאות של הרבעון הראשון והשני של 2008", אומר יצחקי.

 

לדבריו, "גם בסקטורים אחרים צפויה פגיעה כתוצאה מההתחזקות המשמעותית של השקל. למשל חברות כמו כי"ל חשופות, למרות שבמקרה שלה גם מחירי המוצרים שלה התייקרו, מה שממתן מעט את ההשפעה.

 

"עוד דבר שצריך לקחת בחשבון הוא חברות אחזקה כמו אלרון, אפריקה ישראל, קבוצת דלק וקבוצת קרדן, שלהן נכסים ואחזקות דולריות. מחיר המניה שלהן שקלי והחובות שלהן שקליים, ולא על הכל הן שמו הגנות, כך שהשווי השקלי של הנכסים בחו"ל יורד".

 

יואב בורגן, אנליסט בלידר שוקי הון מציין: "חברות ש־93%–95% מהתוצרת שלהן הולכת לייצוא, כמו כי"ל, מכתשים אגן וטבע, בוודאי ירגישו בצורה משמעותית את היחלשות הדולר. עם זאת, התמונה היא לא כל כך פשוטה וחד־ערכית, מכיוון שאם ניקח לדוגמה את טבע, אז נכון ש־75% מהתוצרת שלה הולכת לשוקי ארה"ב וקנדה, אבל מעבר לזה, יש לה תמהיל שמורכב ממטבעות אחרים בעולם, החל ביורו וכלה במטבע ההונגרי. גם מכתשים חשופה לגוש הדולר אבל החשיפה המטבעית והחזקה שלה היא דווקא ליורו, כך שגם אצלה יש השפעות ממתנות.

 

"טבע, כי"ל, אלביט מערכות ומכתשים אגן גם פועלות באמצעות חברות־בנות ואופרציות בחו"ל, ואז שכר העבודה שלהן דולרי, וגם זו השפעה מקלה. כך שאמנם מדובר בתמונה לא חד־ערכית עם הרבה משתנים, אבל עדיין בשורה התחתונה זה רע מאוד לחברות היצואניות. ראינו אותן נפגעות מזה כבר ברבעון הרביעי של השנה וההשפעות האלה בהחלט יבואו לידי ביטוי בתוצאות הרבעון הראשון והשני של 2008. היתרון של החברות הללו הוא שחלק גדול מהן נהנות מצמיחה מסיבית בביזנס וזה מונע קריסה של ממש", מוסיף בורגן.

 

"הסקטור המנייתי שבו תהיה לדעתי הפגיעה הגדולה ביותר", אומר בורגן, "הוא התעשיות הביטחוניות כמו אלביט מערכות והתעשייה האווירית. חלק הארי של התעשיות הללו הוא דולרי, אבל גם להן יש 'נסיבות מקלות'. למשל חמישית מההכנסות של אלביט מערכות הן שקליות בשל הזמנות ממשרד הביטחון ומהצבא".

 

ומה בנוגע לאל על?

 

"חברה כמו אל על היא סיפור קצת אחר, כי אצלה, מעבר לעניין של הדולר, הבעיה הגדולה היא העלייה במחירי הנפט. אנחנו רואים את ההשפעה השלילית של זה על כל חברות התעופה בעולם. ברמה עולמית זה סקטור שלא קל להרוויח בו כסף לאורך זמן גם ללא קשר למטבעות, יותר עניין של עלויות אנרגיה".

 

אתה צופה גל של אזהרות רווח?

 

"אם הרמה הנוכחית של הדולר תשרור לאורך זמן, זה בהחלט יעיק על הרווחיות של לא מעט יצואניות. עם זאת, מכאן ועד גל של אזהרות רווח יש לדעתי עוד פער גדול".

 

חברות הנדל"ן גם ייפגעו

יובל זעירא, ראש מחלקת המחקר בבית ההשקעות אי.בי.אי אומר: "יש כמה סוגי נפגעות, הקלאסיות הן היצואניות כמובן שמקבלות תמורה דולרית כמו פמס, שכבר ראינו ברבעון האחרון את ההשפעה של היחלשות הדולר עליה. אחריהן יש את החברות שפועלות בשוק הדולרי אבל שיש להן הוצאות שיקליות גבוהות, למשל מכתשים אגן, כי"ל, פרוטרום, אל על.

 

וכמובן, זה מאוד בולט בחברות ההייטק, שבהן כל השכר וכל המו"פ הם שקליים. שם זה אפילו יכול להגיע לדעתי לאזהרות רווח. בנוסף לכך, יש חברות שמחזיקות יתרות כספיות דולריות וגם הן עלולות להיפגע כמו שראינו לדוגמה אצל דיסקונט השקעות".

 

לדברי זעירא, "גם חברות הנדל"ן חשופות לירידה בשער הדולר, כיוון שה־IFRS מחייב אותן לשערך פרויקטים, כשממירים דולרים לשקלים, הפרויקט שווה פחות, מה שיכול להקטין את ההון העצמי שלהן. בנוסף לכך, בנדל"ן יש די הרבה חברות כמו אלה שפעילות ברוסיה, שעוברות דרך הדולר כי הן רשומות בקפריסין למשל אפריקה ישראל. גם בהן נראה פגיעה.

 

"הדולר החלש עשוי להסב נזקים גם לאורמת, וכמובן גם ליצואניות הביטחוניות שלא רק מייצאות בדולרים אלא שקטנה גם חבילת הסיוע מארה"ב שמאפשרת לקנות מהן. בהחלט עשוי להיות גל של אזהרות רווח לקראת הרבעון הראשון. את הרבעון הרביעי סגרנו בשער דולר של 3.9–3.87, ומאז הוא רק המשיך לרדת כך שאת הפגיעה הגדולה בוודאי נראה ברבעון הראשון", אומר זעירא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משלמים שכר בשקלים, מוכרים בדולרים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים