שתף קטע נבחר

בן-דב ופדרמן נאבקים על השליטה בבז"ן חיפה

ל"כלכליסט" נודע כי אילן בן-דב מעוניין לפרק את השותפות עם דיויד פדרמן ולאוניד נבזלין בחברת סקיילקס, השותפה בבתי הזיקוק בחיפה. סקיילקס לא קיבלה היתר שליטה בבתי הזיקוק בגלל מעורבותו של נבזלין בקבוצה

החלטתו של היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז, שלא לאפשר לדיויד פדרמן ושותפיו הרוסים לרכוש את השליטה בבתי הזיקוק בחיפה, יצרה מאבק שליטה בתוך חברת סקיילקס. החברה, שנמצאת בבעלות פטרוכימיים של פדרמן ושותפיו מחד וסאני וטאו של אילן בן-דב מאידך, אמורה היתה לרכוש 28% ממניות בז"ן חיפה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי בן-דב, המחזיק ב-38% ממניות סקיילקס, דורש לפרק את השותפות באמצעות רכישת מניותיה של פטרוכימיים בסקיילקס (50%), או רכישה הפוכה של מניותיו על ידי פטרוכימיים. בן-דב קיים כבר כמה פגישות בנושא עם דיויד פדרמן, בעל השליטה בפטרוכימיים.

 

שווי חלקה של פטרוכימיים בסקיילקס מוערך כיום ב-800 מיליון שקל. זהו, ככל הנראה, הרקע לגיוס בהיקף של חצי מיליארד שקל באיגרות חוב שעליו הודיעה סאני בשבוע שעבר. בן-דב לא מסתפק בחזית הפיננסית והוא נערך למאבק גם בחזית התקשורתית, ושכר את שירותי משרד מורל-צור, המתמחה בניהול משברים.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי שני גורמים נוספים פרט לבן-דב מעוניינים גם הם ברכישת חלקה של פטרוכימיים בסקיילקס. בתגובה רשמית מכחיש פדרמן את כוונתו למכור את המניות, אולם גורמים במשק האנרגיה מספרים כי מצגת המנסה לעניין רוכשים פוטנציאליים ברכישת המניות מסתובבת בימים אלה בין חברות גדולות, כשבני שטיינמץ ודודי ויסמן מוצגים כרוכשים אפשריים.

 

גורם המקורב לפטרוכימיים אמר אתמול: "אם מישהו מציע את המניות בסקיילקס למכירה, הרי שהוא מציע מניות שלא קיימות, מאחר ושום דבר אינו למכירה. יכול להיות שמישהו מעוניין למכור לנו את המניות שלו".

 

בפברואר 2007 נרכש בית הזיקוק בחיפה לפי שווי של כ-1.57 מיליארד דולר על ידי קבוצה בראשות החברה לישראל (80%) עם קבוצת PCH (20%), שהיתה בבעלות המפעלים הפטרוכימיים וגלנקור. לקבוצה ניתנה אופציה להגדלת חלקה לכ-45% מגרעין השליטה.

 

לאחר שהמדינה סירבה לאשר לגלנקור את הרכישה, בטענה שיש לה עסקים במדינות אויב, רכשה החברה לישראל גם את המניות שפטרוכימיים היתה אמורה לרכוש במכרז. לאחר מכן רכשה סקיילקס ב-57 מיליון דולר את מניות גלנקור.

 

כיום מחזיקה סקיילקס בכ-16% ממניות בז"ן חיפה, ואם תקבל בכל זאת את ההיתר, יועברו אליה 12% נוספים והיא תצטרף פורמלית לשליטה. בסופו של דבר אמורה החברה לישראל להחזיק ב-55% ממניות השליטה, ופטרוכימיים ב-45%. האופציה למהלך זה קיימת עד פברואר 2009.

 

לפני כחודש שוב סירבה המדינה להעניק את היתר הרכישה לסקיילקס, מכיוון שבפטרוכימיים שותפה כאמור קבוצה רוסית בראשות ליאוניד נבזלין, מיכאל ברודנו וולדימיר דובוב, באמצעות חברת אלדר שבשליטתם. לקבוצת אלדר שיעבוד של 100 מיליון דולר על מניות השליטה בפטרוכימיים, כך שפדרמן יצטרך למצוא מקור מימון חלופי אם ירצה להוציא את הקבוצה הרוסית מפטרוכימיים.

 

מהצד ממתין להתפתחויות עידן עופר, יו"ר ובעל השליטה בחברה לישראל. לחברה לישראל זכות סירוב לכל עסקה שבה תמכור הפטרוכימיים את חלקה בשליטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילן בן-דב. דורש לפרק את השותפות
צילום: ראובן שוורץ
דיויד פדרמן. גורם המקורב לפטרוכימיים: שום דבר אינו למכירה
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים