אישי ציבור בארה"ב: אמרו "לא" לוועידת דרבן 2
מודעת ענק שפורסמה בעיתונים אמריקנים קוראת לממשל בוש להחרים את הוועידה השנייה נגד גזענות בדרבן. העצומה, שעליה חתמו אלי ויזל ואלן דרשוויץ, טוענת כי הוועידה לא תילחם בגזענות, אלא תלבה את השנאה כלפי ישראל וארה"ב
הסופר וחתן פרס נובל, אלי ויזל, המשפטן היהודי אלן דרשוויץ וראש סוכנת הביון המרכזית לשעבר, ג'יימס וולסי, קראו לארצות הברית להחרים את "ועידת דרבן השנייה". השלושה דורשים להחרים את הוועידה בגלל עמדותיה נגד ישראל וארה"ב.
הוועידה הראשונה נגד גזענות התקיימה בעיר דרבן שבדרום אפריקה בספטמבר 2001 - ימים ספורים לפני מתקפת הטרור הגדולה בארצות-הברית. הנציגים הישראלים והאמריקנים נטשו את הוועידה בזעם, בטענה שהושמעו בה אמירות אנטישמיות ואנטי-ישראליות. "ועידת דרבן השנייה" אמורה להתקיים בשנה הבאה ולעסוק בגזענות ברחבי העולם.
עצומה חדשה פורסמה הבוקר (יום ה') בארבעה עיתונים גדולים בארה"ב, ועליה חתומים 25 מנהיגי דת, אקדמאים ובכירים מעולם המשפט. הם כינו את הכינוס אנטישמי וקראו למזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, להודיע על החרמת האירוע.
"הוועידה השנייה אינה שואפת להילחם בגזענות, אלא לקדם וללבות את השנאה כלפי ישראל וכלפי אמריקה. ישנה דרך מיידית לפעול נגד האנטישמיות ברחבי העולם - אמרו לא לוועידת דרבן השנייה. הצהירו שארצות הברית לא תשתתף בדיאלוג המקדם דעות קדומות", נכתב במודעה.
בפברואר טענו כמה סנטורים אמריקנים שארה"ב תחרים את הוועידה. דובר מחלקת המדינה האמריקנית, טום קייסי, נשאל אז על הצהרת הסנאטורים והבהיר כי הממשל האמריקני עדיין לא החליט אם להשתתף בוועידה. עם זאת, הדובר ציין כי ארה"ב לא יודעת על שינוי באופי הוועידה, שעשוי לגרום למחלקת המדינה לשלוח נציגים.
ממשלת קנדה היתה הראשונה להסיר את תמיכתה מהכינוס. "הוועידה הזו ירדה לגמרי מהפסים", אמר אז ג'ייסון קני, השר הממונה על הנושא הבין-גזעי בקנדה. לדבריו, מתכונתה הנוכחית של הוועידה תשרת את המטרה ההפוכה שמזו לשמה היא מכונסת. "קנדה מעוניינת להילחם בגזענות, לא לתמוך בה".
כעבור מספר שבועות גם ישראל הכריעה בסוגיה. שרת החוץ, ציפי לבני, הודיעה כי ישראל לא תשתתף או תיתן לגיטימציה לוועידה של האו"ם, אלא אם יוכח שלא תשמש פעם נוספת פלטפורמה לפעילות אנטישמית נגד ישראל. "השתתפות בוועידות האלה נותנת לגיטימציה לשנאה, קיצוניות ואנטישמיות", אמרה.