שתף קטע נבחר

איזו עדה בישראל סובלת הכי פחות מסרטן?

מספר מקרי הסרטן הנמוך בישראל נרשם בקרב העדה האתיופית. גם בקרב ערביי ישראל נרשם שיעור מקרי סרטן נמוך. כמות מקרי הסרטן הגבוהה ביותר נמצאה בקרב יהודים מצפון אמריקה. לפי החוקרים, ייתכן שיש "גורם מגן" על בני העדה האתיופית, שמקורו גנטי

שכיחות גידולי הסרטן במוח בקרב בני העדה האתיופית הוא הנמוך ביותר מכל קבוצות האוכלוסיה בארץ ואחד הנמוכים בעולם. כך מצא מחקר חדש שנערך בארץ. מספר גידולי המוח שמתגלים באוכלוסייה האתיופית נמוך בכ-60 אחוז ממספרם באוכלוסייה הכללית. החוקרים מעריכים שישנו "גורם מגן" על בני העדה, שייתכן שהוא קשור להשפעה סביבתית וייתכן שמקורו גנטי.

 

את המחקר ערכו ד"ר יגאל שושן וד"ר לי יערי מבית החולים הדסה עין-כרם והוא הוצג בכנס האיגוד הנוירו-כירורגי. החוקרים נעזרו בנתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות על שכיחות הגידולים במוח בישראל בין השנים 1992-2003. הם מצאו כי בכל שנה אובחנו בישראל בממוצע 772 מקרים של גידולי מוח סרטניים ושפירים. בכל תקופת המחקר דווחו רק 38 מקרים של עולים מאתיופיה שסבלו מגידולים בראשם. 


מבצע משה. האם גורם גנטי מגן על בני העדה? (צילום: נתי הרניק, לע"מ)

 

בקרב כלל הישראלים היה שיעור הגידולים במוח 11.4 מקרים למאה אלף נפש. בקרב בני העדה האתיופית השיעור היה נמוך באופן מובהק ועמד על 6.68 גידולים במוח למאה אלף נפש. מדובר בשיעור הנמוך ביותר מקרב כל קבוצות האוכלוסייה בישראל. 

 

העדה האתיופית מדורגת נמוך גם ברישום מקרי הסרטן לסוגיו. אצל יהודים ילידי אירופה וצפון אמריקה דווחו 325 מקרי סרטן לכל מאה אלף איש; שיעור נמוך יותר של מקרי סרטן נמצא אצל ילידי ישראל (282 מקרים), ילידי אסיה (263) ובקרב ילידי צפון אפריקה (251). שתי קבוצות האוכלוסייה שבהן נמצאה הכמות הנמוכה ביותר של גידולי סרטן היו ערבים ישראלים (148 מקרים למאה אלף נפש) ויוצאי אתיופיה (כ-112 מקרים). 

 

"המוצא משפיע על שכיחות גידולי מוח"

החוקרים לא הצליחו למצוא נתונים מובהקים לגבי גידולים בקרב אתיופים ילידי ישראל בשל מיעוט מקרים אך ציינו כי לתחושתם ישנו דימיון בשכיחות הגידולים אצל הדור השני של עולי אתיופיה ואצל ילדים ישראלים. 

 

החוקר ד"ר שושן הסביר כי "ישנן מספר סיבות אפשריות לממצאים. האחת היא שהאוכלוסיה האתיופית צעירה יותר והגיל הממוצע בה קטן בעשר שנים מהגיל הממוצע בישראל. ייתכן שבשל כך שכיחות הסרטן נמוכה יותר. אפשרות נוספת היא שרק החזקים שרדו את תלאות העלייה לארץ ומי שהגיע הוא יותר חזק ועמיד. אפשרות אחרת נקראת 'תיאוריית ההיגיינה' לפיה העולם המערבי מחוסן יותר ומטופל יותר נגד מחלות זיהומיות ומערכת החיסון שלנו פחות טובה כי היא מתמודדת עם פחות הפרעות חיצוניות. זו אחת ההשערות לתופעה של עלייה במחלות סרטן ובאלרגיות בעולם המערבי". 

 

לסיכום כתבו החוקרים כי "המוצא משפיע על שכיחות גידולי מוח" וציינו כי ישנו "אפקט מגן" לאוכלוסייה האתיופית. בעתיד מתוכנן מחקר גנטי שיבדוק האם אפקט המגן הוא גנטי. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
האם ישנו גורם מגן על בני העדה האתיופית?
צילום: מאיר פרטוש
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים