שתף קטע נבחר
 

אחת מכל שש אג"ח - זבל

בדיקת "כלכליסט": 15% מהאג"ח הקונצרניות בבורסה נסחרות בתשואה הגבוהה מ-15%. לא מדובר רק בחברות קטנות, אלא גם בכאלה השייכות לפעילים הבולטים בשוק. עכשיו נשאר לראות מי יחזיר את הכסף ומי ישאיר את המשקיעים עם נייר בלי ערך

15% מאיגרות החוב הקונצרניות שבבורסה בתל אביב נסחרות בתשואה שנתית לפדיון הגבוהה מ-15%, כך עולה מבדיקת "כלכליסט". כאשר הריבית במשק עומדת על 3.25% והריבית על אג"ח ממשלתי צמוד נעה בין 1.5% ל-3.5%, המשמעות המיידית של אג"ח הנסחרת בתשואה שכזו היא חששם של המשקיעים שהחברה לא תהיה מסוגלת לעמוד בהתחייבויות שנטלה על עצמה.

  

2006 ו-2007 היו שנות שיא בכמות גיוסי ההון והיקף הגיוסים. אלא שהזמנים השתנו עם פרוץ המשבר בשווקים, הפחד תפס את מקום האופוריה וכעת בוחנים המשקיעים בחשדות רבה יותר את האג"ח שבהם השקיעו.

 

כך, למשל, איגרות החוב של גלובוס מקס שבשליטת יורם גלובוס (60%), המיועדות לפדיון בעוד כחמש שנים, נסחרות כרגע בתשואה שנתית לפדיון של 39%. לחברה, העוסקת בעיקר בהפעלת שני בתי קולנוע בטכנולוגיית IMAX, התחייבויות של 53 מיליון שקל כלפי מחזיקי האג"ח.

 

בסוף מאי היא אמורה לשלם לבעלי האג"ח את הריבית. מאחר שקופת המזומנים של גלובוס כוללת 4 מיליון שקל בלבד, נכון לסוף 2007, החברה בונה על כך שתמכור מספיק כרטיסי קולנוע עד אז כדי לעמוד בתשלום הריבית. 

 

לא בונים על גאידמק

מצבן של איגרות החוב של חברת האחזקות אנטר הולדינגס, שבשליטת עמית ברגר, אינו טוב יותר. האג"ח נסחרות בתשואה שנתית לפדיון של 52%. לחברה גירעון של 2.7 מיליון שקל בהון העצמי, לאחר שסיימה את 2007 עם הפסד של 38.4 מיליון שקל. לאחרונה הודיע ברגר כי ירכוש את אחזקות החברה בפרפקט שוקי הון, מהלך שיכניס לקופת החברה 41 מיליון שקל.

 

ובימים מתוחים אלה נראה שאפילו ארקדי גאידמק מאבד את אמון המשקיעים. איגרות החוב של חברת האחזקות אמריס שבשליטת, דרכה מחזיק ארקדי גאידמק בחברת פטרו גרופ ובחברת נפט רוסית, נסחרות בתשואה לפדיון של 30%. האג"ח של פטרו גרופ נסחרות בתשואה של 19.5% ואג"ח של אוסיף מזרח אירופה (חברה בת של אוסיף) נסחרות בתשואה של 17%.

 

איגרות החוב של חברת פאנגאיה נדל"ן, שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר נסחרו לפני כמה שבועות בתשואה של יותר מ-25%. בעלי השליטה החלו ברכישה עצמית של אג"ח של החברה, הן עבור תיק ההשקעות של החברה והן עבור תיקי ההשקעות הפרטיים של בעלי השליטה. בעקבות המהלך ירדו התשואות לכ-18%.

 

לרכישה עצמית של איגרות חוב הנסחרות בתשואות גבוהות ישנם כמה אפקטים: הראשון, הוא הגברת האמון בקרב המשקיעים בחברה וביכולות שלה לעמוד בהתחייבויותיה. מעבר לכך, הזרמת ביקושים מעלה את מחיר האיגרות, דבר שמביא לירידה בתשואה לפדיון בהן הן נסחרות.

 

הידיעה המלאה, היום ב"כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה בת"א
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים