הנחיות חדשות: אק"ג לפני אישור ריטלין
האיגוד האמריקני לבריאות הלב ממליץ על בדיקת אק"ג לפני השימוש בריטלין וקונצרטה, ובדיקה לאלה שכבר מטופלים בתרופות. הסיבה: מספר דיווחים על מוות מוקדם אצל ילדים שסבלו ממחלת לב. מומחית ישראלית: בארץ מופנים הילדים לבדיקת אק"ג באופן שגרתי לפני תחילת הטיפול
הנחיות חדשות של האיגוד האמריקני לבריאות הלב ממליצות על בדיקת אק"ג לפני תחילת הטיפול בריטלין להפרעות קשב והיפראקטיביות. זאת עקב מספר דיווחים על תמותה מוקדמת של ילדים חולי לב שנטלו את התרופה.
התרופות ריטלין וקונצרטה מכילות את החומר מתילפנידייט. המדובר בחומר
למה זה חשוב
הילד צריך ריטלין? תנו לו
ד"ר איתי גל
אלפי ילדים בישראל לוקים בהפרעות קשב אך אינם מטופלים, בשל דעות קדומות של ההורים. מהי תרופת הריטלין או הקונצרטה, מה ההשפעות שלהן ומה עלול לקרות לילד שאינו מטופל? כתבה נוספת בסדרה שכל הורה חייב לדעת
עכשיו ממליצים באיגוד לבצע בדיקה מקיפה הכוללת בדיקת הרקע הרפואי והמשפחתי של הילד ובדיקת אק"ג לפני תחילת הטיפול. המומחים ממליצים גם עם בדיקת אק"ג לילדים שכבר נוטלים את התרופות הללו.
ההמלצות באו לאחר דיווחים על 19 מקרי מוות פתאומי בילדים שטופלו בתרופות להפרעות קשב, ועוד 26 דיווחים על בעיות אחרות ובהן שבץ מוחי וקצב לב מהיר, בין השנים 1999 עד 2003. דיווחים נוספים הגיעו ל-FDA גם על מבוגרים שטופלו בתרופות הללו.
בדיקת אק"ג (אלקטרוקרדיוגרם) היא בדיקה פשוטה זולה ומהירה בה מוצמדות 12 אלקטרודות לידיים, רגליים והחזה של הנבדק. בצתוך שניות מגיעים האותות החשמליים מהלב אל המכשיר הנותן תרשים של הזרימה החשמלית בלב. תרשים זה מרמז על הפרעות בקצב הלב ובמבנה הלב ומסייע לאבחון מצבים מסכני חיים.
לדברי ד"ר ויקטוריה ווטר, קרדיולוגית ילדים מאוניברסיטת פנסילבניה שעמדה בראש הועדה הממליצה, מבדיקת אק"ג של 1,100 ילדים בריאים, נמצאו 2 אחוז בעלי בעיה לבבית כלשהי. "ילדים הסובלים מהפרעות קשב זקוקים לטיפול ללא ספק" אמרה ד"ר ווטר, "אבל הטיפול חייב להיות בצורה הבטוחה ביותר. אק"ג הוא כלי טוב בידי רופא הילדים והפסיכיאטר כדי לזהות מבעוד מועד את הילדים שנמצאים בסיכון".
"אין כל סיבה לבהלה" אומרת ל-ynet ד"ר איריס מנור, פסיכיאטרית ילדים ומנהלת המרכז להפרעות קשב של שרותי בריאות כללית, " ריטלין היא תרופה מאוד שכיחה ובטוחה, שנבדקה עשרות שנים על עשרות אלפי מטופלים בכל העולם. מחקרים הראו שגם אצל ילדים חולי לב, נטילת ריטלין פחות מסוכנת ממשחק כדורגל. בכל מקרה ההנחיות מתקיימות גם בארץ, וילדים לפני טיפול נשלחים לבדיקת אק"ג לפני תחילת הטיפול".
מומלצים