משרד הבריאות החליט: מינון הריטלין המקסימלי יוכפל
חדשות טובות למשתמשי הריטלין שלא חשו בהשפעת התרופה: עד כה אישר משרד הבריאות לרשום ריטלין במינון מקסימלי של 60 מ"ג ליממה. המינון הזה לא הספיק לילדים ומבוגרים השוקלים מעל 60 ק"ג. התוצאה: החמרה בהפרעות הקשב. ועדת מומחי המשרד אישרה את העלאת המינון ותקבל אישור סופי בקרוב ממשרד המשפטים
בשורה למבוגרים הסובלים מהפרעות קשב: משרד הבריאות אישר את העלאת מינון המקסימלי המותר בישראל לריטלין, כך שיתאים גם לצעירים ומבוגרים. לצעד זה דרוש אישור משרד המשפטים, אותו יקבל משרד הבריאות בקרוב.
- הנחיות חדשות: אק"ג לפני אישור ריטלין
- החידושים בתחום הפרעות הקשב והריכוז
- הפרעות קשב: "רק ריטלין הוכיח עצמו מחקרית"
התרופה ריטלין ובשמה הגנרי מתילפנידייט שייכת למשפחת התרופות המעוררות. במנגנון שאינו ברור לגמרי, היא יוצרת תגובה הפוכה אצל הסובלים
המינון היומי המומלץ לטיפול בריטלין הוא 0.8 עד 1.5 מ"ג לק"ג ליממה. כך למשל, המינון המתאים למטופל השוקל 80 ק"ג נע בין 66 מ"ג עד 120 מ"ג ליממה.
אלא שמשרד הבריאות הגביל עד היום את המינון היומי המקסימלי עד ל-60 מ"ג ליממה. מטופל שנזקק למינון גבוה יותר נתקל בסירוב של הרוקח לנפק את הכמות הדרושה.
בשנים האחרונות יותר ויותר צעירים ומבוגרים מאובחנים כלוקים בהפרעות קשב, וכך נתקלו הפסיכיאטרים והנוירולוגים המאבחנים בבעיה, שעה שהמינון הדרוש להם של ריטלין היה גבוה מהמינון הישן אותו קבע משרד הבריאות לפני שנים.
מינון נמוך מדי גרם לאפקט ההפוך
"ילדים ובני נוער גדולים, כבדים או גבוהים צריכים מינון גבוה יותר של ריטלין", מסביר פרופ' אבינועם שופר, מנהל היחידה לנוירולוגיית ילדים בביה"ח שניידר, "כשלא מקבלים את המינון הנכון, מופיעות תופעות לוואי של אי שקט, עצבנות, כאבי ראש וכאבי בטן. הריטלין היא תרופה מעוררת, וכשהמינון נמוך מידי, התוצאה היא עוררות, אך בלי האפקט הרצוי על הפרעת הקשב".
בעקבות פניות רבות שהגיעו בנושא למשרד הבריאות, התכנסה ועדת מומחים שהחליטה באחרונה לאשר את העלאת המינון המקסימלי המותר של ריטלין עד ל-90 מ"ג ביממה. במקרים חריגים במיוחד (כמו השמנת יתר קיצונית של המטופל או חוסר תגובה למינון נמוך) תותר הנפקה של ריטלין במינון מקסימלי של 120 מ"ג, תחת אישור חריג של מומחה בכיר - מהפכה של ממש בתחום בישראל.
בשל העובדה שריטלין מוגדרת תחת קבוצת תרופות ממשפחת ה"טוקסיקה", העלאת המינון המקסימלי המותר דורשת את אישור משרד המשפטים. את הבקשה הגיש משרד הבריאות לפני מספר חודשים, ובמשרד מקווים כי האישור החוקי ינתן בקרוב.
"הילד יסחוב נזקי הילדות אם לא יטופל בריטלין"
"גילינו עירנות לצורך של יותר ויותר מבוגרים לטיפול בריטלין", אומר ל-ynet פרופ' אשר אור-נוי, מנהל המחלקה להתפתחות הילד ושיקומו במשרד הבריאות, "ללא ספק - יש מטופלים שהמינון המקסימלי של 60 מ"ג ליממה לא
מספיק להם. ברגע שהתעוררה הבעיה, משרד הבריאות פעל כדי שהגזירה הזו תשונה. היות שריטלין נמצא ברשימת הסמים המסוכנים וקיים רישום קפדני על כל ניפוק שלו, היה צורך לקבל את הרישום החוקי של משרד המשפטים להעלאת המקסימום, ואנחנו מקווים שתוך חודש-חודשיים האישור ינתן".
לדברי פרופ' שופר, העלאת המינון היא בשורה למטופלים, שעד כה נאלצו להתמודד עם מינון נמוך מידי הדרוש להם. "המטרה שלנו היא לגדל ילד שמממש את יכולותיו, גדל ללא תסכולים, עם דימוי עצמי חיובי, שצומח ופורח לתוך החברה הבוגרת. כשצריך, הריטלין עוזר לכך, ואם הוא לא ניתן, התוצאה היא דימוי עצמי ירוד, תסכולים וקשיים שכולם נשארים לאורך שנים ומשפיעים על תפקודו של הילד, גם כשהוא צריך להקים תא משפחתי להתחתן ולחנך ילדים. ריטלין היא תרופה מנוסה ובדוקה במשך 60 שנים, היא אינה ממכרת, ניתן להפסיקה בכל עת והיא אינה מצטברת בגוף".