שתף קטע נבחר

קריאת המחשבות של משקיעי מניות הביומד

תופעת "היום שלפני" בחברות הטכנולוגיה הרפואית: מבדיקת כלכליסט עולה, כי כמה מניות ביומד, בהן איי.טי.ג'י.איי, בריינסוויי, כן פייט, מדיגוס ואפליסוניקס זינקו ביותר מ-5% ערב פרסומה של הודעה חשובה. צירוף מקרים?

עליות חדות של יותר מ-5% במניות קטנות הן לא דבר נדיר בבורסה באחד העם. ביקושים של כמה עשרות אלפי שקלים יכולים להזיז את מחיר המניה בחדות מעלה או מטה, אך בחברות הביומד הישראליות, שמפרסמות חדשות לבקרים הודעות חיוביות על התפתחות כזו או אחרת בשלבי הפיתוח שלהן, התופעה מקבלת ממדים פחות מקריים.

 

מבדיקת "כלכליסט", שסקרה את התנהגויות מניות חברות הביומד הנסחרות בבורסה בתל אביב, עולה כי בחלק מהחברות התרחשו מקרים מוזרים ומחיר המניה עלה באורח פלא באחוזים ניכרים - בדיוק יום לפני פרסום הודעה חיובית. כדי לראות האם מדובר בהתנהגות חריגה של המניות ולא סתם בעוד יום עליז בבורסה הצבנו רף גבוה, שכלל עלייה של יותר מ-5% במניה בימים שלפני או אחרי פרסום הודעה מהותית.

 

מחזורי מסחר חריגים

באמצעות סינון זה נשארו על שולחן העריכה מספר לא מבוטל של חברות, שיש לומר שהתנהגותן החריגה ערב פרסום ההודעות ודאי היתה מעלה כמה שאלות. מצד שני, עלייה של מתחת ל-5% אינה מוכיחה חריגות באופן מובהק. חלק מהמקרים מקבל משנה תוקף כאשר בוחנים את מחזורי המסחר שנרשמו באותו יום מסחר.

 

הבדיקה מעלה כי בימים של טרום פרסום ההודעה היו מחזורי המסחר בחלק מהמניות גבוהים מהמחזור היומי הממוצע שלהן בשנה או בחצי השנה שקדמה להם. וכאילו לא די בנתונים הבעייתיים האלו, במספר חברות התגלה, כי חלק מנושאי התפקידים או בעלי השליטה רכשו מניות ערב פרסום ההודעה. התגובות של אותם גורמים, כפי שהן מופיעות בכתבה המלאה, מפתיעות לא פחות וכדאי לעיין בהן בקפידה.

 

המידע זולג לשוק

מי שחושב שמידע מהותי על החברות אינו זולג לשוק ההון ערב פרסומו ברבים כנראה סובל מתמימות יתר. מסכי הבורסה מלאים בעליות שערים, שאותן מניע מידע כזה או אחר, שנפלט (או שלא) בארוחת צהריים בסיטי של תל אביב והועבר, בצורה מקרית כמובן, לסוחרים עמוסי הקשרים והטיפים.

 

בחברות הביוטק הצעירות שחלקן, במקרה הטוב, לוקות בהבנת המשמעות של מידע המשפיע על מחיר המניה, זה נראה כמו מחלה סיסטמטית הדורשת טיפול מיוחד, אם אפשר גם מהיר. לא מעט חברות עברו מהר מדי מהמגרש הפרטי למגרש הציבורי, חלקן אולי מוקדם מדי. ככל הנראה יש כאלו שעוד לא הפנימו את עצם היותן ציבוריות, ועדיין מתנהלים כאילו מדובר בחברה פרטית שלא חייבת בדיווח מתמיד למשקיעים שלה.

 

כמובן, בבדיקה זו אין כדי להלין על כל החברות הצעירות העוסקות בתחום הביומד. יש בהן שאימצו נורמות התנהגות גבוהות וסטנדרטים גבוהים בהתנהלות מול שוק ההון מיד עם צאתן לדרך. עם זאת, יש לומר כי לא מצאנו הרבה חברות כאלו.

 

מצד שני, הנתונים הנחשפים כאן היום חייבים לעורר את השאלה כיצד דווקא בחברות הביומד, שיכולת השוק לנתחן מבחוץ נמוכה, ותלויה כמעט תלות מוחלטת במידע הזורם מהחברה החוצה, זולג מידע מהותי ערב פרסום תוצאות חשובות. השאלה הנוספת שצריכה להישאל היא מי יודע לנצל זאת לעשיית הון. אם מחברים את התנודות של המניות בימים שלפני פרסומן של ההודעות, יש להניח שמספרם של אלו אינו נמוך במיוחד.

 

פירוט נתוני הבדיקה לגבי כל אחת מהחברות ותגובותיהן - היום בגליון "כלכליסט"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיתוחים חדשים בכנס 2007 Biomed
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים