שתף קטע נבחר

מחקר מגלה: קונדומים? לא מעניין את החיילים

נתון מדאיג עולה ממחקר שבדק את הרגלי המין של חיילים בצה"ל: הרוב אמנם משתמש בקונדומים, אולם רק במפגש המיני הראשון. אחר-כך הקונדום יורד, כי הם "בוטחים בבת הזוג"

קונדום בפקודה: חלק גדול מהחיילים לא מקפידים על שימוש בקונדום, כאשר ג'ובניקים מחליפים יותר פרטנרים ומשתמשים פחות בקונדום לעומת החיילים הקרביים. כך עולה ממחקר שבדק את ההתנהגות המינית של חיילים.

 

המחקר נערך על ידי סרגיי דנילוב ויולי יבדוקימוביץ', סטודנטים לסיעוד בשנה ד' מבית הספר לסיעוד ע"ש מאתיוס בבית החולים "הלל יפה" בחדרה והוצג בכנס בינלאומי למחקר בסיעוד שמתקיים בירושלים.

 

במחקר נטלו חלק 113 חיילים בני 19 עד 23 שמשרתים בחילות השונים ונבחרו באקראי. הגיל הממוצע לתחילת קיום יחסי המין בקרב החיילים היה 16.7. מהתוצאות עולה כי מסתמנת ירידה בשימוש בקונדום לאחר הפעם הראשונה. 71 אחוז מהחיילים דיווחו כי השתמשו בקונדום בפעם הראשונה שקיימו יחסי מין, אולם בפעם השנייה רק 46 אחוז הקפידו על כך. 65 אחוז מהחיילים ציינו כי בפעם האחרונה שקיימו יחסי מין השתמשו בקונדום. אף אחד מהחיילים במחקר לא השתמש בקונדום בכל הפעמים בהם קיים יחסי מין. "כשיחסי המין הפכו להיות קבועים, החיילים הורידו את הקונדום כי הם בטחו בפרטנרית שלהם וזו בעיה", ציינה מנחת המחקר, מירב בן נתן, מרצה בבית הספר לסיעוד.

 

ג'ובניקים: פחות קונדומים, יותר בנות זוג

שימוש מועט יותר בקונדום נמצא בקרב חיילים שהגיעו ממשפחות חד הוריות וכן אצל חיילים ממוצא ספרדי שהשתמשו פחות באופן מובהק באמצעי מניעה לעומת חיילים ממוצא אשכנזי.

 

51 אחוז מהחיילים דיווחו שקיימו מין אנאלי וציינו כי לרוב עשו זאת ללא קונדום. "החיילים לא חושבים שצריך להשתמש בקונדום במין אנאלי ואוראלי וזו תפיסה מאד שגויה", ציינה בן נתן.

 

נתונים נוספים הראו כי ג'ובניקים השתמשו פחות בקונדום והחליפו יותר פרטנרים מאשר החיילים הקרביים. עוד נמצא כי הם דיווחו באחוזים גדולים יותר על קיום יחסי מין אנאליים. החוקרים העריכו כי נתונים אלו קשורים לאופי השירות הצבאי.

 

69%: לא מדברים עם ההורים על מין

המחקר ביקש לבדוק מהיכן רוכשים החיילים את השכלתם המינית ומי הגורמים המשפיעים עליהם. נמצאה השפעה גדולה לחברה ולחברים והשפעה קטנה יותר של אנשי מקצוע ובמקום האחרון - ההורים. רק 65 חיילים (57 אחוז מהנבדקים) הודו כי שוחחו עם הוריהם על יחסי מין באופן בסיסי, מתוכם רק 27

אחוז ציינו כי הסבר ההורים תרם או השפיע על התנהגותם המינית. למעלה מ-69 אחוז טענו כי הוריהם כלל אינם יודעים על עובדת היותם פעילים מינית, ובמקביל ציינו כ-70 אחוז שהיו מעדיפים כי ההדרכה המינית תעשה על ידי גורמי מקצוע ולא על ידי הוריהם. בימים אלו מתקיים מחקר המשך בקרב חיילות.

 

בן-נתן ציינה כי השימוש המועט בקונדום בקרב חיילים הפתיע אותה. "מצד אחד, תקופת השירות הצבאי אחראית לעיצוב זהותם האישית והמינית של המתבגרים, פיתוח ערכיהם ורכישת דפוסי התנהגות אופייניים וקשור גם לחיבור רגשי חזק ויחסים אינטימיים. מצד שני, לכל אורך הזמן, זוהי תקופה בה אורבות להם סכנות רבות. מחקרים רבים מעידים על שיעורי התחלואה גבוהים במיוחד במחלות המועברות ביחסי מין בקרב הנערים בעשור זה של חייהם, מה שהופך את החינוך המיני וההתייחסות להדרכה מונעת לחשובים במיוחד דווקא במערכת סגורה כמו הצבא".

 

עורכי המחקר ציינו כי יש חשיבות לקיים בצה"ל תוכניות הסברה והדרכה בנושא שימוש בקונדומים ולהציב קונדומטים בבסיסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
לא תמיד מוגנים. חיילים
צילום: איי אף פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים