שתף קטע נבחר

זירת הקניות

חקלאי הצפון המיובשים: נטה את הירדן לשדות

משבר המים הקשה והקיצוצים התכופים במכסות המים לחקלאות הביאה את חקלאי הצפון לסף יאוש. אם לא יימצא פיתרון בקרוב, הם מאיימים להקים סכרים בלתי חוקיים בכמה נקודות על נהר הירדן ולהטות את מימיו לעבר שדותיהם ומטעיהם המתייבשים

לא רק מפלס הכנרת הגיע אל הקו האדום התחתון: גם עבור חקלאי הצפון, הגיע מים עד נפש - או יותר נכון: לא הגיעו מים כלל. ל-ynet נודע כי בחודשים האחרונים מתגבשת התארגנות של חקלאים מכ-40 יישובים בצפון, שמטרתה להקים סכר בלתי חוקי שיטה את מי הירדן לעבר שדותיהם, וימנע מהם לזרום לכנרת.

 

מדובר בחקלאים מקיבוצי הגליל העליון, מושבות עמק החולה ואזור ראש פינה - יישובים בהם קיימים רבבות דונמים של שדות חקלאיים שסובלים מהמחסור במים. נוכח משבר המים המתמשך, והקיצוצים הקשים במכסות המים לחקלאות, החלו החקלאים להתארגן ולגבש קווי פעולה חריפים, מחשש לפגיעה בלתי הפיכה בפרנסתם.

 

עוד בנושא:

 

אחת היוזמות שהועלתה הייתה הקמת מספר סכרים קטנים שיוקמו בכמה נקודות לאורך הנהר, ובאמצעותם יוּטו המים אל השדות. "הם הגיעו למסקנה כנראה שאם לא ייעשה מעשה במהירות, פשוט לא יהיו מים", אמר נשיא התאחדות האיכרים בישראל, דובי אמיתי, שאישר שהתוכנית אכן נרקמת אך הבהיר כי נעשים מאמצים גדולים לבלום אותה.

 

אמיתי לא מתעלם מהעובדה שמדובר במעשה בלתי חוקי אך אומר כי "לשיטתם, יש להם את הזכות המוסרית והבינלאומית - על-פי הסכמי מים - לעשות זאת. המצב הפך להיות חמור מאוד ומישהו פה צריך לתת את הדין".

 

לפני כשלושה שבועות נפגש אמיתי עם ראש הממשלה אהוד אולמרט, והשניים דנו במצוקת המים של החקלאים. בסוף החודש צפויה להתקיים בין השניים פגישה נוספת, ואמיתי אמר שעד אז התחייבו החקלאים שלא לנקוט בפעולותיה המתוכננות.

 

למה מתפילים כל כך מעט מים?  

"ההתארגנות הזו נוצרה בגלל שהפגיעה ביבולים כבר מורגשת בשטח, ובגלל שלמרות החלטת הממשלה משנת 2001, מדינת ישראל עדיין מתפילה מים בכמויות קטנות מאוד", אמר אמיתי. הוא הסביר כי אזור זה של ישראל מוגדר כאזור "נעדר חלופה" - אזור שאינו קרוב לחופי ים ומתקני ההתפלה, אינו שוכן בקרבת מרכזי ערים שמהם מפיקים מי קולחין מטוהרים להשקייה או בקרבת מאגרי מים כמו אלה שברמת הגולן. מצב זה, מסביר אמיתי, הופך את מצוקת המים לחקלאי האזור לקשה במיוחד. 

 

"מקור המים העיקרי של חקלאי האזור הוא מקורות המים של הירדן, שהיום מנוקזים לכנרת ומשם למרכז הארץ", מבהיר אמיתי. "חקלאי הגליל העליון בפירוש כועסים, כי החלטת הממשלה להתפיל מים בכמויות של 500 מיליון קוב היתה מסייעת להם מאוד - אך היא לא מתבצעת". 

 

אחת הבעיות המרכזיות מהם חוששים חקלאי הצפון היא, בין היתר, פגיעה באדמות הקבול שבעמק החולה. אם תצומצם או תיפסק כליל אספקת המים לאדמות אלה, הן עשויות להפוך למליחות, ובלתי שמישות לחקלאות לשנים רבות. "הפגיעה האקולוגית שעשויה להיגרם לאזור כתוצאה מכך היא אדירה", אומר אמיתי, "לא נוכל לגדל על האדמה כלום לתקופה של דור שלם".

  

כבר היום מדווחים חקלאי הצפון על פגיעה ניכרת ביבולים. גידולים רבים מאבדים מצבעם ומתנובתם, החקלאים מתקשים לעמוד במכסות ומאבדים חוזי יצוא. אבל הפגיעה בפירות ובירקות משפיעה גם על כיסו של הצרכן הישראלי: בשנה האחרונה בלבד התייקרו הפירות והירקות בישראל בכ-30 אחוז ביחס לשנה שעברה, ואם ימשיך המשבר ואף יתגבר, צפויה התייקרות נוספת בענף. 

 

  • היום (ג') צפויה רשות המים לחשוף את תוכנית החירום שגיבשה למשק המים, תחת הסיסמא "ישראל עוברת מאדום לשחור" - התייחסות לחציית הקו האדום התחתון של הכנרת והמשך ירידת המפלס לעבר הקו השחור. מומחים אמרו כי אם ייחצה גם הקו השחור, בגובה 214.5 מטר מתחת לפני הים, שאיבת מי הכנרת עלולה לגרום לנזק אקולוגי חמור, שכבר החל לתת את אותותיו לאחרונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המטרה: הטייה של הירדן לשדות
צילום: אפי שריר
החשש: אדמת הקבול בעמק החולה תינזק לדורות
צילום: ניב קלדרון
הפירות מתייבשים והמחירים עולים
צילום: ניב קלדרון
מומלצים