שתף קטע נבחר

הלכות פזמונסניף

בעקבות "סערת הפזמונסניף" בבני-עקיבא שולף ynet מארכיון התנועה קובץ הלכות שחיבר הרב חיים דרוקמן, לקראת האירוע המוזיקלי המסורתי שנערך בשנת 1997. המסקנה: לבת יחידה מותר לשיר על במה אחת עם קבוצת בנים, קבוצת בנות יכולה לשיר גם לבדה ואין מניעה הלכתית לביצוע לחן לועזי

חודש בדיוק חלף מאז התפוצצה "סערת הפזמונסניף", ומתנגדי הפרדת המינים בבני-עקיבא מקבלים חיזוק משמעותי דווקא מפוסק ההלכות הרשמי של התנועה. לידי ynet הגיע קובץ הלכות שפרסם ראש מרכז ישיבות בני עקיבא הרב חיים דרוקמן בפברואר 1997, ובו "דינים הנוגעים לפזמונסניף בקצרה". המסמך, עליו חתומה ההנהלה הארצית, נתלה על לוחות המודעות בסניפים השונים לקראת האירוע המוזיקלי המסורתי שנערך באותה שנה, וסימן את האיזון הראוי בין קיומה של בני עקיבא כתנועת נוער מעורבת לבין המגבלות ההלכתיות על הפעילות המשותפת. 

 

בין היתר קובע הרב כי בנים ובנות יכולים להופיע יחד עם הבמה, וקבוצת בנות אף יכולה להופיע לבדה. "מתנועת בנות על הבמה רצוי להימנע", הוא כותב, "אבל יש להקל כשיש בהן מידה ניכרת של עדינות". ומה עם שירה באנגלית או ביצוע לחנים לועזיים? "אין הגבלה הלכתית", קובע הרב, "אך במקרים רבים זה פגום מבחינה חינוכית". לפיכך הוא ממליץ: "השיקול החינוכי יכריע". 

 

  

בפתח הקובץ מדגיש הרב חיים דרוקמן את חשיבות היצירה, ומצטט ממאמר "תחיית הקודש" של הרב אברהם יצחק קוק. "חיים של יצירה – זאת היא הנקודה העליונה שאנחנו חייבים לשאוף אליה", כתב הראי"ה, "אנחנו מוכרחים להרים דגל של יצירת קודש, של מפעלים טובים הקרובים לנו בפינו ובלבבנו, חיים המביאים ברכה ותועלת לנו ולעולם כולו".

  

מותר לשיר יחד, לשמור על מרחק סביר

בהמשך מופיעים תשעה סעיפים ובהם הלכות מעשיות שחיבר הרב דרוקמן לקראת הפזמונסניף. הוא פסק כי אסור לבת לשיר לבדה על הבמה וכן אסור לקבוצת בנות לנוע עליה שלא בצניעות. עם זאת הוא התיר לבת אחת לשיר יחד עם בנים וקבע כי לקבוצת בנות מותר לשיר גם לבדן. בהמשך כתב הרב כי לקבוצות של בנים ובנות מותר להופיע יחד על הבמה אך הוסיף כי "ראוי לשמור על מרחק סביר בין הבנים לבנות". 

 

על תנועת הבנות הוא ממליץ לוותר משום ש"מגמתן, גם של תנועות קלילות, לעורר תשומת לב". עם זאת הוא סבור כי "יש להקל היכן שבתנועות יש מידה ניכרת של עדינות ואינן פוגמות בצניעות המקובלת". עוד פוסק הרב כי אין הגבלה הלכתית על שירה באנגלית או על ביצוע שיר בלחן לועזי אך "במקרים רבים זה פגום מבחינה חינוכית" ולכן "השיקול החינוכי יכריע".

  

בסוף המסמך מובאים דברים מ"ספר הכוזרי" בנושא "חכמת הנגינה" וחשיבותה באומה הישראלית ש"מטילה את זמרתם על החשובים באנשיה - הם בני לוי".

 

ועוד על סוגיית שירת הנשים:

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב דרוקמן. קונטרס פזמונסיף
צילום: משולם לוי
צוות הווי בני עקיבא
צילום: יהונתן צור
מומלצים