שתף קטע נבחר

ליהמן ברדרס: נאה דורש, נאה מקיים?

בכירי ליהמן ברדרס טענו שהוא פועל לאורם של ארבעה עקרונות, עמודי תווך, שמבטיחים את הצלחתו - האמנם? דורון קליגר משרטט לנו את הפער בין התיאוריה למציאות בהתנהלות ענק ההשקעות שקרס

השבוע נפל דבר בשוק ההון, כאשר ליהמן ברדרס, ענק ההשקעות הבינלאומי, הכריז על פשיטת רגל. בנק ההשקעות לא העביר תחושה זו במצג למשקיעים בשנה החולפת, למרות ההתרחשויות האחרונות - תחת זאת הוא המשיך לשדר לכל המעוניינים ש"העסקים כרגיל".

 

ליהמן ברדרס הצטייר בפירסומיו כחדשני ומוביל במימון עסקים גלובליים, כמוסד המשרת צרכים פיננסיים הן של המגזר העסקי והן של ממשלות ורשויות מקומיות - וממען את שירותיו ללקוחות מוסדיים ופרטיים כאחד. ענק ההשקעות, אשר צמח על ידי  הרחבת תחומי הבנקאות, ניהול ההשקעות והנכסים בארה"ב, אירופה ואסיה - פועל מניו יורק, לונדון וטוקיו, ולו רשת של יותר מארבעים משרדים בעולם. ישנם ארבעה עמודי תווך שלאורם, טענו בבנק, פעל  ליהמן ברדרס בכל אשר פנה. אולם, נראה שהצהרות אלו רחוקות מאד ממצב עסקיו בפועל.

 

ארבעה עקרונות ראשיים

עמוד התווך הראשון, כך מדגיש סקוט פרידהיים, סמנכ"ל לאדמיניסטרציה, מייצג את החשיבות המכרעת של הקמת מערך עסקים רב גוני. עם זאת,ליהמן ברדרס היה שקוע בעיקר בעסקי החיתום - עד צוואר.  בצל עסקאות בניירות ערך הקשורים לשוק משכנתאות הסאב-פריים האמריקני וכששוק זה התברר כמסוכן ובעייתי ביותר, ובד בבד עם קריסת בר סטרנס, היתה קריסתו של ליהמן ברדרס בלתי נמנעת.

 

העמוד השני דוגל בהקניית מכלול השירותים והמוצרים של בית ההשקעות ללקוחותיו. ריצ'רד פולד, יו"ר ומנכ"ל החברה, ציין זה מכבר שליהמן ברדרס נמצא בעמדה מצוינת המאפשרת לעזור ללקוחותיו במציאת פתרונות עסקיים, מבחינת יכולות המוסד, ובכללן ההון האנושי שלו. פתרונות עסקיים? למה, אם כן, התעכבה עסקת המכירה לבנק אוף אמריקה עד כדי אובדן ההזדמנות לשקם את הריסות המשבר? הלא בכל עסקה התזמון הוא עניין קריטי.

 

עמוד התווך השלישי שם כמטרת על את הצורך להצטיין בניהול סיכונים והוצאות. שם המשחק, לפי פרידהיים, הוא לממן דברים ברמה הנכונה. לא לבזבז, אך לא לחשוב רק על קיצוץ עלויות, וזאת בכדי לא לפגוע בצמיחה. נראה שהאיזון העדין בין קיצוץ עלויות מחד וזיהוי אפשרויות צמיחה מאידך, לא הושג ע"י ליהמן ברדרס, והכף נטתה בכבדות לצמיחה הפוגעת בפיזור תיק ההשקעות של החברה.

 

עמוד התווך הרביעי, שאין חשוב ממנו, כדברי פרידהיים, הוא להמשיך ולחזק את תרבות החברה...

 

 

 

הכותב הוא חשבונאי ודוקטור למימון וכלכלה התנהגותית, ראש הוועדה לתארים מתקדמים בחוג לכלכלה באוניברסיטת חיפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עובדים עוזבים את ליהמן ברדרס
צילום: AFP
מומלצים