שתף קטע נבחר

הסנאט אישר את תוכנית החילוץ

התוכנית עברה שינויים, במסגרתם יורחב הביטוח על פקדונות הציבור ויינתנו הקלות במס לעסקים ולמעמד הביניים. בעקבות השינוי, תעמוד עלות התוכנית על 800 מיליארד דולר. ביום שישי צפויה להתקיים הצבעה חוזרת בבית הנבחרים. בוול סטריט מגיבים בזהירות: ירידות מתונות בחוזים העתידיים

הסנאט אישר לפנות בוקר (ה') את תוכנית הממשל לסיוע למוסדות הפיננסיים בארה"ב, ברוב גדול של 74 תומכים מול 25 מתנגדים ונמנע אחד. בין הסנאטורים שתמכו בתוכנית היו 39 דמוקרטים, 34 רפובליקנים ו-סנאטור עצמאי אחד. בין המתנגדים היו 9 דמוקרטים, 15 רפובליקנים ומועמד עצמאי אחד. סנאטור נוסף, דמוקרטי, נמנע בהצבעה.

 

התוכנית צפויה לעלות מחר (יום ו') להצבעה מחודשת בבית הנבחרים, שדחה אותה בהצבעה ביום שני. יישום התוכנית מחייב את אישורה בסנאט ובבית הנבחרים, המרכיבים יחד את הקונגרס האמריקני.

 

בוול סטריט מגיבים בזהירות לאישור התוכנית בסנאט: החוזים העתידיים לפני פתיחת המסחר מראים על ירידות שערים מתונות. המשקיעים ממתינים, ככל הנראה, להחלטת בית הנבחרים בנוגע לתוכנית החילוץ, אשר גם אישורה הסופי לא יבטיח פתרון מיידי למשבר הפיננסי.

 

תוכנית החילוץ תאפשר לממשל להוציא מיליארדי דולר כדי לקנות משכנתאות בעייתיות המוחזקות בידי המוסדות הפיננסיים שנקלעו למצוקה, וכך להחזיר את הנזילות לשווקים ולמנוע את כניסת המשק האמריקני למיתון עמוק.

 

 

בעקבות דחיית תוכנית החילוץ בבית הנבחרים, גיבשו ראשי הסנאט ונציגי הממשל שורת שינויים במטרה להפוך אותה לאטרקטיבית יותר בעיני ציבור הבוחרים ולסייע לאישורה בקונגרס. במסגרת ההסכם, כוללת התוכנית החדשה הרחבה של הביטוח על פקדונות הציבור בבנקים, מ-100 אלף דולר ל-250 אלף דולר וכן הקלות מס לעסקים ולמעמד הביניים, בעלות של 110 מיליארד דולר נוספים.

 

בעקבות התוספת, תעמוד עלות התוכנית למשלם המיסים על למעלה מ-800 מיליארד דולר. מאמצי הממשל עוברים כעת לעבר חברי בית הנבחרים, שהתנגדותם לתוכנית התרככה בעקבות השינויים שנוספו לה.

 

אובאמה ומקיין לחצו: הצביעו בעד

שני המועמדים לנשיאות ארה"ב שבו והביעו אמש תמיכה בתוכנית וקראו לחברי הסנאט לאשר אותה. "לכולנו יש אחריות לפתור את המשבר, מכיוון שהוא משפיע על כל אמריקני", אמר המועמד הדמוקרטי לנשיאות, ברק אובאמה, בנאום בלה קרוס בוויסקונסין. "יגיע הזמן להעניש את מי שהדליק את האש, אבל כרגע זה הזמן לכבות את האש. כשפורצת אש בבית, קודם כל מכבים את האש".

 

גם המועמד הרפוליקני, ג'ון מקיין, שנאם בעצרת בחירות באינדיפנדנס שבמיזורי, הזהיר בדומה ליריבו שאם שוב לא תאושר תוכנית ההצלה, "המשבר הנוכחי יהפוך לאסון". הוא הביע את אמונו בכך ששני הצדדים - הדמוקרטים והרפובליקנים - יצליחו "להגיע להסכם שיוציא את אמריקה מהמשבר".

 

בוש: "החוק עבר שיפורים" 

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, קרא אמש לחברי הסנאט "לקחת ברצינות" את התוכנית ולאשר אותה. לדבריו, החקיקה נחוצה במטרה "לייצב את המצב, כדי שהוא לא ילך ויחמיר".

 

"חשוב מאד להחזיר את תזרים האשראי, כדי שעסקים קטנים וקהילות יוכלו לממן את פעולותיהם", אמר בוש בבית הלבן.

 

לדבריו, התוכנית שופרה באמצעות הוספת העלאה זמנית של ביטוח הפקדונות הפדרלי. "החוק שונה", אמר בוש, "הוא עבר שיפורים, ואני בטוח שהוא יאושר".

 

דובר הבית הלבן העריך אתמול כי המערכת הפיננסית האמריקנית תתאושש ותיבנה מחדש בתום המשבר הכלכלי. "אני חושב שנוכל להתאושש, והם (אנשי הפיננסים) יחזרו עם הכישרון הרב שעדיין קיים שם, והמומחיות הרבה, ואנו נוכל להיבנות ממה שהיה לנו", אמר דובר הבית הלבן, טוני פראטו.

 

בתשובה לשאלה, האם המשקיעים הזרים צריכים להשקיע בארה"ב, השיב הדובר: "המשקיעים צריכים להגיע להחלטה בעצמם".


פורסם לראשונה 01/10/2008 22:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מנסים להחזיר את האמון בבנקים
צילום: איי אף פי
מומלצים