שתף קטע נבחר

ארה"ב: בית הנבחרים דחה את תוכנית החילוץ

חברי הבית דחו את ההצעה לסיוע לכלכלת ארה"ב ומדדי וול סטריט קרסו. יו"ר ועדת השירותים הפיננסיים בקונגרס אמר באכזבה: "הרפובליקנים הרגו את ההצעה". הרפובליקנים, מצידם, כינו את תוכנית החילוץ "יקרה ובזבזנית"

בית הנבחרים האמריקני דחה אמש (ב') ברוב של 228 מתנגדים מול 205 תומכים, את תוכנית החילוץ לסיוע לשווקים הפיננסיים בארה"ב. יתכן שההצעה תובא שוב להצבעה, אך לא בימים הקרובים.

 

וול סטריט הגיבה בפאניקה מוחלטת להחלטת בית הנבחרים והמסחר הסתיים בירידות חדות. מדד הדאו ג'ונס ירד בכ-7% לשפל של שנת 2001, מדד הנאסד"ק צנח בכ-9% ומדד ה-S&P500 נפל בכ-8.7% לשפל של 4 שנים. גם מחיר הנפט צנח בכ-10% לרמה של כ-96.3 דולר לחבית.

 

מי אשם?

התוכנית נדחתה בעקבות ספקות רבים שהתעוררו בקרב חברי בית הנבחרים, דמוקרטים ורפובליקנים, בנוגע לצורך בתוכנית ולסיכויי הצלחתה. התוכנית הוצעה על ידי ממשל בוש ב-20 בספטמבר, במטרה להקל את המשבר הפיננסי הקשה העובר על ארה"ב והעולם.

 

יו"ר ועדת השירותים הפיננסיים בקונגרס, ברני פרנק הביע אכזבה מהחלטת הקונגרס, באומרו: "הרפובליקנים הרגו את ההצעה".

 

הרפובליקנים, מצידם, כינו את תוכנית החילוץ "יקרה ובזבזנית", והאשימו בכשלון את ננסי פלוסי, יו"ר בית הנבחרים ונציגת הדמוקרטים. פלוסי כינתה את התנהלותו של ממשל בוש "חסרת אחריות, ללא אכיפה רגולטורית וללא מנגנוני בקרה".

 

תוכנית החילוץ זכתה לתמיכת הנשיא בוש. בוש נאם בקונגרס לקראת הדיון המכריע, ואמר כי "התוכנית הכרחית על מנת לשמור שהמשבר במערכת הפיננסית האמריקאית לא יתפשט לשאר הסקטורים בכלכלה בארה"ב".

 

"התוכנית תגרום להחמרת הבעיות"

"אנחנו רואים עכשיו שלא רק בנקים אמריקניים מושפעים אלא גם אירופאיים, והמשבר הוא אכן גלובלי. זו לא הייתה אמורה להיות הפתעה, אבל נראה שרבים הדחיקו עד עכשיו את העובדות הללו" אמר קרסטן קלוד, אסטרטג בחברת ניהול הנכסים MM וורבורג.

 

 

 

"700 מיליארד דולר זה פשוט לא מספיק כדי להתגבר על המשבר. אם בכלל, התוכנית הזו רק תגרום להחמרת הבעיות בכלכלה הריאלית בעתיד הנראה לעין", הוסיף קלוד.

 

הממשל בוושינגטון ביצע עד אתמול "ספין" כדי לשכנע את התקשורת כי התוכנית תאושר בשני בתי המחוקקים של ארה"ב. במהלך סוף השבוע סיימו נציגי הממשל לנסח מחדש את הצעת החוק, תוך שיתוף פעולה עם חברי סנאט וקונגרס שהכניסו בה שינויים, במטרה להביא לאישורה.

 

 

בבסיס תכנית ההצלה עמדה כוונתו של שר האוצר, הנרי פולסון, להלאים משכנתאות בעייתיות על ידי קנייתן מהבנקים כך שהמדינה תהיה אחראית עליהן. לדרישת חברי הסנאט הוכנסו לתכנית שינויים שיבטיחו את ממשלת ארה"ב מפני הפסדים כבדים שיגרמו לה המשכנתאות הבעייתיות, וכן סעיף שהבטיח פיקוח על שכרם של המנהלים בחברות שיקבלו את הסיוע הממשלתי. 


פורסם לראשונה 29/09/2008 21:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים