שתף קטע נבחר

אוסטריה קיצונית? הביטו במראה

יש משהו מגוחך בתגובת ישראל לבחירות באוסטריה כשמשרד הפנים מחטט לנו בחיים ובשומרון מתפרעים הקוזאקים

משרד החוץ הביע דאגה מעליית  הימין הקיצוני באוסטריה. ממשלת ישראל רואה בעליית הימין הקיצוני באירופה בכלל ובאוסטריה בפרט בעיה חמורה. 

 

רק חבל שמדיניותה של ממשלת ישראל כלפי מהגרי עבודה, לדוגמא, היתה נתפסת באותו ימין אוסטרי קיצוני כלא אנושית בהשוואה לתוכניות של אנשיו לטיפול במהגרים. בישראל יכולים זרים לעבוד ולחיות כמה שיתאפשר להם. אזרחות הם לא יקבלו. באוסטריה הקיצונית כל כך - דווקא כן.

 

יש משהו מגוחך בתגובת ממשלת ישראל לבחירות באוסטריה, בתקופה שקוזאקים המחופשים ליהודים מבצעים פרעות בתושבי השומרון, בזמן שקיצונים מחופשים ליהודים הניחו מטען חבלה בפתח ביתו של איש אקדמיה הנמנה עם הוגי הדעות החשובים בישראל, בשעה שבחסות המנהל האזרחי, הצבא והמשטרה, משטר האפרטהייד בשטחים מוסיף להתרחב חלקה אחר חלקה.

 

התגובה הרפלקסיבית של ממשלת ישראל לתוצאות הבחירות באוסטריה נתפסת מגוחכת אף יותר נוכח העובדה שאם היו מגבילים את הימין בישראל ל-30% מקולות המצביעים, היו סבורים שהצעד חריג. בישראל, השמאל, המרכז והימין-מרכז מגיעים יחדיו לסביבות 50% מהקולות לעומת 70% באוסטריה.

 

עליית הימין הקיצוני באוסטריה אכן ראויה לגינוי, אולם כאשר אנשי ימין מתנכלים שם לזרים ולמהגרים, המשטרה צפויה להתערב, ובכל הכוח. בישראל המשטרה והצבא מוכיחים שוב ושוב את אוזלת ידם בהתמודדות מול הימין הקיצוני. עשרות שנים עברו מאז הפוגרום האחרון באוסטריה. כמה שעות עברו מאז הפוגרום האחרון בשטחים? זרים באוסטריה אינם חיים בפחד מתמיד כמו תושבי חברון הפלסטינים, אינם חשופים לאלימות, לפגיעה ברכוש ובנפש ולהשפלות כמו הפלסטינים בשטחים ובוודאי שאינם סובלים מניצול במקומות עבודה כמו עובדים זרים ופלסטינים בישראל.

 

30% מאזרחי אוסטריה הצביעו למען מפלגות שדוגלות בשנאת האחר, בהסתגרות והתכנסות, בחיסול מדינת הרווחה. לשנה החדשה אני מאחל לכולנו שגם בישראל יהיה אחוז הבוחרים שנוהים בקלפי אחר אותם רעיונות נמוך כל כך. שנאת הזר ושנאת האחר מאפיינות את הבוחר הישראלי מהעבודה וימינה כאילו היו חסידי מפלגת החירות האוסטרית.

 

יורג היידר, שונא מוסלמים וזרים. נשמע מוכר? היידר וחבריו רואים בכל המוסלמים טרוריסטים. שוב, מצלצל למישהו? הם שונאים לא אוסטרים. מזכיר משהו? אותו היידר היה משתלב במפלגות הימין והימין-מרכז בלי שום בעיה. אך הוא לא היה ראוי בכלל להימנות עם אנשי האיחוד הלאומי או ישראל ביתנו. דעותיו הקיצוניות באוסטריה לא היו נתפסות קיצוניות בארץ. הוא כלל לא היה צריך להתמודד בישראל כדי לקדם את רעיונותיו. כדאי לנצל את הימים הנוראים בין ראש השנה ליום כיפור לחשבון נפש עמוק בחברה הישראלית שכן היידר לא היה נתפס בישראל כגזען, שונא זרים וימני קיצוני. מקסימום כמועמד ראוי במפלגת ימין מרכז לתפקיד שר הפנים.

 

על טוהר הגזע של העם היהודי שומרת כאן המדינה בהתעמרותה הבלתי פוסקת באזרחים לא יהודים, במחסומים בשטחים, בהגבלות שהיא מטילה על אזרחים ישראלים להינשא לבני דתות אחרות או לזרים, בקלות הבלתי נסבלת שהיא מאפשרת לנצל עובדים זרים ובכך שהיא חוסמת כל אפשרות של מהגרים להתאזרח. לפני שממהרים להזדעזע מהימין באוסטריה כדאי שנסתכל טוב טוב במראה. בקוזאקים על הגבעות, במיליטריזם הלאומני של המרכז הפוליטי, בחיטוט הבלתי פוסק של משרד הפנים בחיינו ובפאשיזם הגזעני צמא האדמה והדם של הימין הישראלי. 

 

היידר וחבריו לא מניחים מטעני צינור ליד בתיהם של אנשי שמאל, לא עוקרים עצי זית בחלקות של מהגרים, לא מחזיקים אוכלוסיה בעוצר בזמני התפילות בכנסיות בווינה ולא מתערבים בהחלטות של אזרחי אוסטריה בנוגע לדתם של בני זוג.

  

גלעד נתן, דוקטורנט בחוג להיסטוריה כללית באוניברסיטה העברית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים