שתף קטע נבחר

לבייב שוקל למחוק את אפי פיתוח מהמסחר

בעל השליטה באפריקה ישראל העלה את האפשרות בשיחות שקיים עם מקורביו בימים האחרונים לאחר ששווייה של החברה צנח מ-7.3 מיליארד דולר בשיאה ל-1.1 מיליארד דולר

האם לב לבייב, בעל השליטה בחברת אפריקה ישראל, מתכוון למחוק מהמסחר בלונדון את החברה־בת אפי פיתוח (71%)? ל"כלכליסט" נודע כי בשיחה שקיים לבייב עם מקורביו בימים האחרונים הוא העלה את האפשרות שימחוק מהמסחר בלונדון את חברת אפי פיתוח הפועלת ברוסיה, זאת לאור הירידות החדות בערך המניה המקרינות גם על החברה-האם אפריקה ישראל. לטענת מקורבים לאפריקה, לבייב אף שוקל את מחיקת אפריקה ישראל מהמסחר בתל אביב, אך להערכתם, מדובר בתרחיש בסבירות נמוכה יותר. דובר אפריקה ישראל סירב להתייחס לדברים.

 

אפי פיתוח היא זרוע הנדל"ן של אפריקה ישראל ברוסיה, והיא מעורבת ב-29 מיזמים שונים ברחבי המדינה. כיום יש בקופתה 800 מיליון דולר המיועדים לפיתוח הפרויקטים שברשותה, והיא נטלה הלוואות בסכום של 550 מיליון דולר. החברה הונפקה במאי 2007 וזכתה לתואר "ההנפקה הגדולה ביותר של חברה ישראלית בחו"ל" לפי שווי עתק של 7.3 מיליארד דולר אחרי הכסף. הנפקה זו גם הניבה לאפריקה רווח הון חסר תקדים של 3.5 מיליארד שקל. כיום נסחרת אפי פיתוח בשווי של 1.1 מיליארד דולר בלבד, כשמאז ההנפקה הושקעו 900 מיליון דולר בהקמה ובהשבחה של מיזמי החברה.

 

כיצד יתבצע?

מחיקתה של אפי פיתוח מהמסחר יכולה להתבצע בשתי דרכים: הצעת רכש שתציע החברה-האם אפריקה ישראל, או הצעת רכש שתציע אפי פיתוח למניותיה שלה. כאמור, יש בקופתה של אפי פיתוח מאות מיליוני דולרים שגויסו לצורך השקעות, ולכן שימוש בכסף לרכישת מניות צפוי לעורר ביקורת מצד המשקיעים.

 

אם אפריקה ישראל תהיה זו שתגיש את הצעת הרכש, היא תצטרך להשקיע כ-300 מיליון דולר, וגם כאן המהלך לא צפוי לזכות בתשואות מצדם של המשקיעים מכיוון שמי שעוד מחזיק במניה יעדיף שלא למכור אותה במחירי השפל. בתקופה שבה מזומנים הם מצרך נדיר, הוצאה שכזו עשויה להביא עוד משקיעים לברוח מהמניה. נוסף על כך, מחיקה שכזו עלולה לאותת על סיום הרומן של לבייב עם המשקיעים.

 

בשנים האחרונות השתמש לבייב באפריקה כפלטפורמה ציבורית לגיוס מיליארדי שקלים מהמשקיעים, וניצול מחירי השפל והפאניקה שבה הם נמצאים לרכישת אחזקותיהם, עשויים לעורר את מורת רוחם, בדיוק כשם שעורר מעברו מסביון ללונדון. גם העובדה שלבייב לא רכש איגרות חוב סחירות של אפריקה ישראל, למרות התשואות הגבוהות שאליהן הגיעו, תעורר מן הסתם ביקורת קשה בשוק.

  

מצד שני, המחיקה של אפי פיתוח תועיל לאפריקה, הנפגעת מהתרסקות המניה של החברה-בת: בסוף השבוע הגיעה מחירה של מניית אפריקה ישראל לפחות מ-74 שקל, כשהיא מאבדת יותר מ־80% מאז השיא שרשמה. גם קופת המזומנים של אפי היא סיבה טובה נוספת למחיקתה, ומחירי השפל משמשים הזדמנות קנייה מצוינת. 

 

תיתכן הלוואת בעלים

עם זאת, גורמים בשוק ההון הטילו אתמול ספק באפשרות שאפריקה תגיש הצעת רכש. אחד מהם אמר ל"כלכליסט" שלחברה יש אמנם את הכסף המזומן הדרוש לכך, אולם לא סביר שהיא תעשה זאת בעזרת ההון שלה, הגם שקשה להאמין שבעלי מניות המיעוט יסכימו למכור את החזקותיהם בשוויין הנוכחי. "אבל", הוסיף הגורם, "ייתכן שלבייב יזרים הון לחברה בהלוואת בעלים, אם מצבו יאפשר זאת, כדי לממש את ההצעה". 

 

בשבוע שעבר הגדיל לבייב את הביטחונות לבנקים כדי לעמוד באמות המידה הפיננסיות של ההלוואות שנטל לרכישת מניות באפריקה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצול מחירי השפל - עלול להרגיז את המשקיעים. לב לבייב
צילום: סיון פרג'
מומלצים