שתף קטע נבחר

פרשנות: המשקפיים המעוותים של בעלי ההון

הבעיות של בעלי ההון: עודף ביטחון עצמי מחד, וקוצר רואי בטווח הקצר מאידך. במקום להחליט על בסיס מידע הם בוררים את המידע שיצדיק את החלטתם. בנוסף, הם משקיעים בטווח הקצר בראייה לטווח הארוך, ומסתכנים בנפילה

אומרים שכאשר אתה חייב לבנק מיליון שקלים אתה צריך לדאוג וכאשר אתה חייב לבנק 100 מיליון שקלים הבנק צריך לדאוג. אז האם באמת בעלי ההון לא דואגים בימים אלו? ומה באמת עובר להם בראש?

 

אחת התופעות הידועות בפסיכולוגיה של המשקיעים היא "עודף הביטחון העצמי", המלווה באופטימיות יתרה, וזו עשויה לעמוד להם לרועץ. על פי תופעה זו משקיעים בעלי ניסיון נוטים לייחס לעצמם יכולות חיזוי מעבר ליכולתם האמיתית.

התופעה בולטת מאד אצל משקיעים שהצליחו בעבר ורואים עצמם כבעלי יכולות לא אנושיות. קשה להיכנס לראשם של בעלי ההון שהצליחו בעבר אך ניתן לייחס להם "עודף בטחון עצמי" על פי התנהגותם במשבר האחרון.

 

מתעלמים ממידע סותר

בעלי "עודף הביטחון העצמי" נוטים כמו בעלי ההון להיות אופטימיים יותר מאחרים לגבי הפעולות אותן הם עושים ועשו ולגבי עתידם. תהליך קבלת ההחלטות של בעלי "עודף הביטחון העצמי" הפוך לתהליך קבלת ההחלטות של מי שהביטחון העצמי שלו מתאים ליכולתו. בתהליך קבלת החלטות רגיל אנו אוספים נתונים מנתחים אותם ועל פי התוצאות מקבלים החלטה. בעלי "עודף בטחון עצמי" מקבלים החלטה לפני איסוף הנתונים וניתוחם. לאחר קבלת ההחלטה הם מחפשים מידע שיתמוך בהחלטה שלהם, וממידע שסותר את ההחלטה שלהם הם מתעלמים.

 

בעלי ההון בישראל ובעולם מבינים טוב את מהות המשבר ואת התוצאות האפשריות אך בכל זאת חלקם עושים פעולות שנובעות מעודף בטחון עצמי ואופטימיות יתר. למשל, רכישת מניות של החברות שבבעלותן במחיר נמוך - במחשבה שזו התחתית. במקרים מסוימים בעלי ההון הפסידו סכומי עתק ברכישות אלו מאחר והתחתית עוד הייתה רחוקה.

 

תופעה ידועה אחרת בפסיכולוגיה היא של "קוצר רואי בטווח הקצר". בניגוד למשקיע הפרטי שסובל מבעיה זו בעלי ההון מסוגלים לראות לטווח הארוך ובדרך כלל זו הסיבה להצלחתם ויש יוצא מן הכלל לכך. המשקיע הפרטי בדרך כלל סולד מהפסדים בטווח הקצר וגם אם הוא משקיע לטווח הארוך ואף יודע שבטווח הארוך השווקים יחזרו לצמיחה הוא משנה את השקעותיו ומושך את כספו (כפי שקרה בחודשים האחרונים בקופות הגמל).

 

לא ישרדו את הטווח הקצר

לעומתו, בעלי ההון יודעים שייתכן ויראו הפסדים בטווחים קצרים אך בטווח הארוך לפחות חלק מההשקעות שלהם יתנו תשואות טובות. יש להם סבלנות בטווח הקצר ולכן בדרך כלל הם מצליחים. התנהגותם של בעלי ההון בטווח הקצר נובעת בעיקר מאותה תחושה כי בטווח הארוך השווקים יחזרו לצמיחה. עם זאת, הבעיה במשבר הנוכחי שייתכן כי כמה מבעלי ההון לא יצליחו לשרוד את הטווח הקצר ולכן הטווח הארוך כבר לא יהיה רלוונטי עבורם.

 

ניתן להגיד שבימים אלו הבנקים אכן חוששים ממי שחייב להם 100 מיליון שקלים אך גם מי שחייב 100 מיליון שקלים לא יישן טוב בלילה.

 

ד"ר טל שביט הוא מומחה למימון ופסיכולוגיה של משקיעים, המחלקה למימון, בית הספר למנהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למנהל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עד כמה שווה הדעה של בעל המאה? נוחי דנקנר ויצחק תשובה
מומלצים