שתף קטע נבחר

דריכות בשוק ההון לקראת פתיחת המסחר

הודות לפגרת כיפור וסוף השבוע הבורסה בת"א הצליחה "לחמוק" מנפילות של כ-15% בבורסות העולם העיקריות. המשקיעים מקווים שהמסחר ישקף את הנעילה בוול סטריט אמש, במגמה מעורבת. בנק ישראל והאוצר: המערכת איתנה

בשוק ההון וצמרת הכלכלית במדינה ממתינים בדריכות לקראת פתיחת המסחר היום (א'), על רקע המפולת שספגו בורסות העולם בארבעת ימי המסחר האחרונים. בישראל, לעומת זאת, היו השווקים סגורים לרגל יום הכיפורים וסוף השבוע. עקב כך, בעוד בורסות העולם העיקריות איבדו כ-15%, הבורסה באחד העם הצליחה "לחמוק" מאפקט הדומינו בשוקי ההון. המשקיעים מקווים שפתיחת המסחר תשקף יותר את הנעילה בוול סטריט בסוף השבוע, במגמה מעורבת, ולא את קריסות הימים האחרונים.

 

 

על אף לחצים שהפעילו גורמים בשוק ההון ובמערכת הבנקאית, החליטה הנהלת הבורסה כי המסחר במניות ייפתח כסדרו. עם זאת, בעקבות המפולת בעולם, הודיעה הנהלת הבורסה, כי מסחר הפתיחה בשוקי האג"ח (ממשלתיות וקונצרניות), המק"מ ורצף מוסדיים יתקיים יחל לאחר מסחר הפתיחה במניות מדד ת"א 100. כשלוח זמנים מדוייק יפורסם בבוקר.

המסחר במניות אמור להיפתח ב-09:45-09:50, ובהתאם לתקנות הבורסה אם תתרחשנה ירידות של  5%-12% - הפתיחה תתעכב. ירידות של יותר מ-12% - ייגרמו להפסקת המסחר.

 

אם המסחר באג"ח יתחיל סמוך, אך לאחר המסחר במניות, ותהיינה ירידות חדות בבורסה, ניתן יהיה להפסיק את המסחר גם במניות וגם באג"ח - ולמנוע מפולת בשוק. במידה ואכן יופסק המסחר,עם חידושו ביום רביעי, תתאפשר תנועה בלתי מוגבלת של המדדים.

 

האוצר שוקל לערוב לאג"ח הטייקונים

הממשלה תתייחס היום למשבר בישיבתה השבועית אך לא מתוכנן דיון באף אחת מההצעות הקונקרטיות שעלו במערכת הפוליטית ובשוק ההון לטיפול במשבר. בכירים במערכת הפוליטית מסרו ל-ynet שהסיכויים להתערבות ממשלתית במשבר בשוק ההון עדיין קטנים מאוד. כמו כן, ביום שישי התראיין שר האוצר, רוני בר און בערוצי הטלוויזיה וביקש מהמשקיעים שלא לפעול על בסיס פאניקה, והבהיר שהמערכת הכלכלית בישראל איתנה.

 

עם זאת,  נראה כי במשרד האוצר ובבנק ישראל נשקלת האפשרות - שנדחתה בשבוע שעבר - לערוב בדרך כזאת או אחרת לכספי אג"ח של חברות ההחזקה ומשפחות בעלי ההון המרכזיים בישראל. זאת, עקב חששות הציבור שחלק מה"טייקונים" ייקלעו לקשיים ולא יוכלו לפרוע אג"ח שלהם. באוצר אף שוקלים למנוע מהמשקיעים לפדות כספים מקופות הגמל. אותם גורמים הדגישו כי" לא התקבלה עדיין שום החלטה ואנחנו בינתיים רק בוחנים את כל הכלים העומדים לרשותנו". 

 

לדברי כמה מהמצדדים בביטול המסחר, הבנקים אינם ערוכים להגדיל ברמה הנדרשת את הבטחונות שאמורים לספק חלק משחקני המעוף, בעיקר אלה שכתבו "פוטים" (הימרו על שוק עולה) ואשר יצטרכו לשלם סכום גבוהים מאד במקרה של ירידות כה חדות. החשש הוא מפגיעה בנזילות הבנקים.

 

"לא נדרשת התערבות"

עם זאת, מדוברות בנק ישראל מסרו ל-ynet כי "לפני כמה חודשים בנק ישראל ביקש מהבנקים במכתב שיפרטו בפניו את היקף הפעילות של שחקני המעו"ף הגדולים המבצעים אותה דרכם.זאת, על מנת לבדוק עד כמה הבנקים ערוכים לשינויים חדים בשוק המניות". ההערכה היא שהבנקים ערוכים אף לירידות החדות בשוק המעו"ף.

 

נזכיר כי בבנק ישראל הודיעו ביום שלישי כי הוא "מוכן לסייע לבנקים בכל הכלים העומדים לרשותו וככל שהדבר יידרש, וזאת מתוך רצון לתמוך בציבור המפקידים". בבנק ישראל שבו והדגישו גם היום, כי "הדבר אינו נדרש כעת לנוכח יציבות של המערכת הבנקאית". גורמים במערכת הבנקאית מסרו אף הם ל-ynet כי " אין מה להיות מוטרדים מהנושא. אין חשש לנזילות הבנקים עקב פעילות שחקני המעו"ף. למערכת הבנקאית נזילות רחבת היקף"

 

חשש נוסף הוא יתרון טכנולוגי שיש לכמה מהמשקיעים המקצועיים, בעלי מערכות מסחר מתקדמות. זאת, בעוד הציבור מזרים פקודות באמצעות הפקידים בבנקים. היתרון של הראשונים נובע אף מהגבלות בתנודות בפקודות שהפקידים ויועצי ההשקעות יכולים להעביר בזמן נתון.

  

פער שלילי למניות הדואליות

לפי פערי הארביטראז' (מניות של אותה חברה הנסחרות בבורסות שונות בעלות זמני מסחר שונים) - למניות הדואליות של מדד ת"א 25 הנסחרות אף בארה"ב - קיים פער שלילי של כ-4.5%, בממוצע. מניית טבע תפתח את המסחר בפער שלילי של 11.2%, חברת וריפון תפתח את המסחר בפער שלילי של 17.4%, למניית חברת התרופות פריגו פער של 11.9%, אלביט מערכות עם פער של 9.3% ונייס עם פער שלילי של 19.9%. פערים שליליים ישנם גם בחברות התקשורת: סלקום עם פער שלילי של 8.5% ופרטנר בפער שלילי של 5.5%.

 

כוננות ספיגה גם במניות הטכנולוגיה:

 מניות הטכנולוגיה הן אלו שצפויות לספוג מחר את הפגיעה החמורה ביותר, בצל פערי הארביטראז' השליליים. את הירידות למניית אלווריון פער שלילי של 29%,לבלופניקס פער שלילי של 21%, לגילת פער של 19.9%, סרגון ואלדין בפער של 17.9%, פאנדטק עם 17.2%, רדוור עם 14.5%, אורכית עם 12%, אודיוקודס ומלאנוקס עם פער של 11.6%, רדויז'ן עם פער של 6.9%, גיוון עם 4.8%.

 

שתי מניות בודדות מבין מניות הטכנולוגיה נמצאת בפער ארביטראז' חיובי – ריטליקס עם פער חיובי של 1.7% ואיזיצ'יפ עם פער חיובי של 8%. 

 

השתתפו בהכנת הכתבה: גולן חזני ותומר קורנפלד מ"כלכליסט"; ותני גולדשטיין וגיל קול


פורסם לראשונה 10/10/2008 19:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנהלת הבורסה: המסחר יתקיים כסדרו. מנכ"ל הבורסה, אסתר לבנון
מומלצים