שתף קטע נבחר

הפרולטריון נאנק - וקרל מרקס דופק קופה

העולם גולש למיתון והצרכנים מקצצים בהוצאות על מנת להתמודד עם עליית המחירים והמיתון - עם זאת כתבי קרל מרקס זוכים לעדנה בצל האכזבה מהקפיטליזם. אך ישנם מו"לים המצנננים את ההתלהבות: "לא יקראו עד הסוף"

לא הכל נמצא במגמת ירידה כשהעולם גולש למיתון גלובלי.  בעוד בארה"ב, אירופה ואסיה, כבר ניכרת מגמת קיצוץ בהוצאות האזרחים על מנת להתמודד עם עליית המחירים והמיתון המאיים לשתק את כלכלות המדינות - ישנו פריט מותרות אחד שדווקא זוכה לעדנה. העותקים מ"הקפיטל",ספרו של קרל מרקס, פילוסוף וסוציולוג יהודי גרמני, שטען שהקפיטליזם טומן בחובו מספר סתירות פנימיות שיביאו לחורבנו - נמכרים כמו לחמניות חמות ומודפסים בכמויות שלא נחזו בעבר.

 

בבסיס הספר העבה הטענה שהמרדף אחר הגדלת שיעורי רווח, שבפועל הולכים ומתמעטים - סופו להוביל לעוני מרוד של מעמד הפועלים, ומשם לנפילת הקפיטליזם במהפכה אלימה. פשיטת הרגל של הקומוניזם והתמוטטות ברית המועצות בסוף שנות השמונים גרמה לירידת קרנם של אידיאולוגיה המרקסיסטית ולכתביו של הפילוסוף. עתה, במה שנדמה כמשבר חובק עולם שהושת על כלכלות המדינות בשל מרדף אחר תשואה ורווחים של בתי השקעות ובנקים זוכים הכתבם לעיון מחודש, בעין אוהדת יותר.

 

כך לדוגמא בהוצאה לאור הגרמנית קרל דיאטז דיווחו על מכירת 1,500 עותקים של ה"הקפיטל" בשנה הנוכחית, לעומת 200 בלבד בממוצע שנתי עד כה. "זה בהחלט במודה עכשיו. המשבר הפיננסי הביא לזינוק בביקוש", מסר מנכ"ל ההוצאה, יורן שטרומפף בראיון לחדשות BBC . כתבי מרקס זוכים כעת לתהודה בעיקר בקרב הדור הצעיר והסטודנטים המעלים שלדבריו מעלים שאלות כבדות משקל בנוגע לסדר הקיים ופונים אל כתביו של הפילוסוף בחפשם תשובה.

 

 עם זאת מצנן שטרומפף את ההתלהבות בסייגו את הדברים: "אני בספק אם הם ייקראו את הכתבים עד הסוף, מדובר בספר מפרך במיוחד".

 

קרל דיאטז אינה לבד, מוציאים לאור בכל רחבי גרמניה מדווחים על זינוק חד במכירות הספרבחודשים האחרונים - פי 4 מימים כתיקונם. המשבר הפיננסי נותן לממשיכי דרכיו של מרקס, שאינם נמצאים בדרך כלל באור הזרקורים, פיתחון פה בערוצי "המיינסטרים".

 

כך לדוגמא ההיסטוריון המרקסיסט, אריק הובסבאום, התבטא בגנות הגלובליזציה: "הגלובליזציה, הטבועה בקפיטליזם, הורסת מורשת ומסורת והיא בלתי יציבה באופן שלא יאמן; היא פועלת באמצעות רצף של משברים. אני חושב שהיא (הגלובליזציה) מוכרת כסופו של עידן מסויים זה." 

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצטלמים ליד פסל של מרקס בברלין
צילום: רויטרס
מומלצים