שתף קטע נבחר

חשבון הנפש של הקפיטליזם: הוא מתבגר, לא מת

יש הטוענים כי המשבר בשווקים מראה שהקפיטליזם קורס, כמו הקומוניזם בשנות השמונים. אבל הקומוניזם נכשל בגלל שלא תאם את השאיפה האנושית לצפות, לפנטז ולחלום, במיוחד בזמני משבר, ואילו הקפיטליזם ישרוד, מהסיבה ההפוכה

ביום כיפור הזה לא רק העם היהודי עשה חשבון נפש. העולם כולו עושה בימים אלה את חשבון הנפש הכלכלי, כחלק מתהליך ההתבגרות שלו.  

 

לאחרונה יצאו רבים בהצהרות, לפיהן המשבר בשוק ההון הוא ההוכחה כי הקפיטליזם האמריקני נכשל ובקרוב נהיה כולנו שותפים למסע ההלוויה שלו. לא מעט מכותבי התגובות באינטרנט, ואף מכותבי המאמרים, מנסים להשוות את מה שעובר על העולם המערבי כיום למה שעבר על הגוש המזרחי עם קריסת הקומוניזם.

 

אכן, המשק האמריקאי נמצא בתקופה קשה וייתכן כי משבר זה הוא הקשה ביותר שידע מעולם. אבל הקפיטליזם לא מת. הוא עובר תהליך התבגרות קשה שבסופו תהליך צמיחה מבוקר ומפוקח.

 

למה קפיטליזם? כי הפנטזיות נותנות לנו תקווה

הקפיטליזם ועקרונות השוק התחרותי מבוססים בעיקרם על "אפקט הצפייה". אפקט זה הוא מהידועים במחקר על הפסיכולוגיה של השקעות ובקבלת החלטות. על פי "אפקט הצפייה" חלק מהפעולות אותן אנו עושים מבוססות על רצוננו לממש פנטזיה לא מושגת, גם כשאנו מודעים לעבודה שהסיכוי לממש את רצוננו נמוך ביותר. מדוע בכל זאת אנו מבצעים פעולות כאלו? כי המחשבה על הפנטזיה משפרת את הרגשתנו ונותנת לנו תקווה.

 

הדוגמא הטובה ביותר היא ההשתתפות בהגרלת הלוטו. הסטטיסטיקה מראה כי הסיכוי לזכות בלוטו הוא נמוך ביותר ולכן השתתפות בהגרלת לוטו היא פעולה לא רציונאלית. אך בכל זאת, רובנו משתתפים בהגרלת לוטו מדי פעם. מדוע אנו עושים זאת? כי המחשבה שנהיה עשירים משפרת את הרגשתנו, ולו רק למספר שעות. חלקנו הולכים רחוק יותר בכך שאנו מתכננים כיצד נשתמש בפרס עוד הרבה לפני ההגרלה.  

 

ומה לכל זה ולקפיטליזם? התשובה היא החלום האמריקני. האמריקנים גאים בעובדה שבארה"ב כל אחד יכול להיות עשיר ושמדינתם היא ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. בשיטה זו כל אדם יכול לחוות את אפקט הצפייה וכל אחד יכול לחיות את הפנטזיה.

 

הכרית החונקת של הקומוניזם

השיטה הקומוניסטית-סוציאליסטית שנכשלה, לעומת זאת, לא נתנה לאנשים את התקווה ואת האפשרות לחוש כי הם יכולים לממש את הפנטזיות שלהם. הבסיס ההתנהגותי לשיטה הקומוניסטית-סוציאליסטית הוא "אפקט הכרית" על פיו הפרט יודע שאם ייפול, החברה (הקולקטיב) תסייע לו. אך הכרית לא הייתה ממש כרית, וכשהחברים ידעו שלא משנה מה יעשו, בסופה של הדרך מצבם לא יהיה שונה משל אחרים, הם עשו פחות.

 

הבעיה העיקרית בשיטה הקפיטליסטית האמריקנית היא ש"אפקט הצפייה" שהמערכת הפיננסית יצרה הפך להיות מוגזם. המערכת אפשרה לאנשים לממש את הפנטזיות שלהם על ידי מתן אשראי לא מבוקר. אותם אנשים שקיבלו את האשראי, לא הסתפקו במחשבה על הפנטזיה, הם רצו לממש אותה בכל מחיר. את המחיר היקר של הפנטזיות אנו משלמים בימים אלו. הממשל האמריקני, שתפקידו לוודא כי הפנטזיה תישאר, בחלק מהמקרים, בגדר פנטזיה בלבד, עצם את עיניו וניסה לשמר את החלום האמריקני בכל מחיר.

 

השינוי שעובר עכשיו על המשק האמריקאי יהפוך אותו, לאחר תקופה קשה של הסתגלות ומיתון, למשק מבוקר יותר, מפוקח יותר ומסוכן פחות. המחיר יהיה "אפקט צפייה" ופנטזיות מתונות יותר וחלום אמריקני מציאותי יותר. וכמו בחייו של אדם גם המשק האמריקאי יעבור את תהליך ההתבגרות עם כל הקושי שבו.

 

ד"ר טל שביט הוא מומחה לניהול סיכונים ולפסיכולוגיה של ההשקעות בבית הספר למינהל עסקים, במכללה למינהל


פורסם לראשונה 08/10/2008 16:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהומה בבורסה: סופו של הקפיטליזם, או התגברות שלו?
צילום: AP
מומלצים