שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הכנסת אישרה את חוק "גינה לכל שכונה"

תיקונים לחוק התיכנון והבנייה יחייבו מתכננים להיזהר מפגיעה בערכי טבע, נוף ומורשת, ולהעניק בתוכנית מעמד שווה לשטחי מגורים, מסחר, מבני ציבור ולגנים, גינות ופארקים. בנוסף אושרו חוק יום הניקיון הלאומי וחוק הגנה על עצים באתרי בנייה

גל חקיקה ירוק בישורת האחרונה לפני פיזור הכנסת: שלושה חוקים סביבתיים עברו בקריאה שנייה ושלישית.

 

בבוקר עבר חוק הקובע יום ניקיון לאומי לפני חג הפסח. בנוסף עבר חוק שיחייב קבלנים לפרט בתוכניות הבנייה שהם מגישים לאישור אילו עצים נמצאים באתר, ולנטוע עץ חלופי בעבור כל עץ שהם כורתים או עוקרים במהלך הבנייה.

 

בנוסף, עבר חוק שמבטיח שמירה על שטחי ציבור פתוחים בתוכניות בנייה - גנים, גינות ופארקים. חוק זה כולל למעשה שני תיקונים לחוק התיכנון והבנייה; האחד מחייב שמירה על טבע ונוף והשני מחייב להתחשב בשיקולי סביבה ובשטחים פתוחים בתיכנון ערים.  

 

על פי הצעת החוק של ח"כ שרה מרום-שלו (הגמלאים), שנוסחה בשיתוף עמותת "אדם טבע ודין", יהיה על מתכננים "להמנע ככל האפשר מפגיעה בצמחיה, ערכי טבע, נוף ומורשת" בבואם לתכנן תוכניות מתאר. בנוסף, תוכניות המתאר יחוייבו להעניק מעמד שווה לשטחי מגורים, שטחי מסחר ותעשייה, מבני ציבור - וגם לשטחים פתוחים לרווחת הציבור.

 

מטרתה העיקרית של ההצעה היא כאמור להבטיח שהבטון והאספלט לא ישתלט לגמרי על השטחים הירוקים הפתוחים בשכונות. מנתונים של "אדם טבע ודין" עולה כי תושבי ישראל זוכים למעט מאוד שטחים ציבוריים פתוחים ביחס למדינות בעולם המערבי: הקצאת השטח ברוב ערי ישראל נעה בין 0 ל-3 מטר רבוע לתושב, לעומת כ-20 מטר רבוע במדינות המערב.

 

כלי חשוב בידי התושבים וארגוני הסביבה

אך בתיקון טמון יתרון משמעותי נוסף, שיקל על התושבים וארגוני הסביבה להילחם בכרישי הנדל"ן עבור אותם שטחים ירוקים בין הבניינים.

 

ההצעה מחייבת למעשה את המתכננים לשקלל בתוכניות המתאר לא רק את שיקולים הקשורים לבנייה אלא גם שיקולים הקשורים לשטחים שיישארו בלי בנייה, עם דגש על התחשבות בשיקולי סביבה ובהיבטים הקשורים לשימור ערכי טבע ומורשת.

 

אם עד כה, בניסיון לסכל תוכניות בנייה, היו צריכים ארגוני הסביבה למצוא בתוכנית ליקויים טכניים או מנהליים שונים, או שגיאות ביורוקרטיות מפותלות, כעת יהיה בידם כלי ישיר לבלימת הבטון. הם יוכלו לעצור תוכניות בנייה בטענה ששיקולי הסביבה לא נשקלו באופן יסודי, או לטעון שהמתכננים פגעו - או לפחות לא העניקו מעמד ראוי לערכי טבע, נוף ומורשת.

 

"עם אישורה של הצעת החוק, הופך השיקול של הקמת גנים, גינות ופארקים לשיקול חובה עבור מוסדות התכנון, שיתן מענה הולם לצרכי האוכלוסייה בערים", הסביר עו"ד אלי בן ארי מ"אדם טבע ודין". לדבריו, המטרות של התוכנית הן לא רק פיתוח אלא גם ערכי טבע, וההישג הגדול הוא "שהם יצטרכו להשתדל, להתאמץ, לתת את הדעת למינימום פגיעה בטבע, כי אחד הדברים שאנחנו נאבקים עליו הוא ההתחשבות הזאת".

 

לדברי איריס האן מהחברה להגנת הטבע - למודת ניסיון מול תוכניות פיתוח שאינן מתחשבות בערכי טבע - מדובר בתיקון חשוב מאוד לחוק הקיים. "הצעת החוק הזו היא אכן כלי טוב יותר בבתי המשפט. מדובר בהצעת חוק שמשלימה את מה שיש היום בחוק, אבל אני לא מצפה שהיא תפתור את כל הבעיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעוגנת בתוכנית. גינה ציבורית
צילום: סיגלית גיגה פרקול
מומלצים