שתף קטע נבחר

בתי ההשקעות מציגים: שנת ההפסדים

ההפסד של 6 בתי ההשקעות הציבוריים הסתכם ברבעון ה-3 ב־118.2 מיליון שקל לעומת רווח של 78.8 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. הרבעון ה-4 לא צפוי להיות טוב יותר

אחד התיאורים הממצים למצבם של בתי ההשקעות ברבעון השלישי של 2008 מופיע בדו"חות של בית ההשקעות אי.בי.אי: "זהו רבעון חמישי של פעילות בשווקים מקרטעים, וחמור מכך: ברבעון זה החלה התרחבות של המשבר מהשווקים הפיננסיים לשווקים הריאליים. ההשוואה לשנת 2007, ובפרט למחצית הראשונה של השנה, היא השוואה בין שיא האופוריה של ערב המשבר להתנהגות השווקים בעת משבר - שאת משכו עדיין קשה להעריך".

 

 

ההפסד המצרפי של ששת בתי ההשקעות הציבוריים הסתכם ברבעון השלישי של 2008 ב־118.2 מיליון שקל לעומת רווח של 78.8 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. ההכנסות המצרפיות צנחו ב־20% והסתכמו ב־384 מיליון שקל. רק שני בתי השקעות הצליחו לשמור על רווחיות: אקסלנס ולידר שוקי הון.

 

הרווח של אקסלנס

אקסלנס, שנמצא בבעלות משותפת של חברת הביטוח הפניקס ומייסדיו רוני בירם וגיל דויטש, מצליח להציג רווחיות נאה, הרבה יותר מבתי ההשקעות הציבוריים האחרים. בית ההשקעות שמר על יציבות והציג רווח נקי של 24 מיליון שקל ברבעון השלישי של 2008 לעומת רווח נקי של 26 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

 

אקסלנס ימשיך כנראה לעורר עניין רב בזמן הקרוב, בעיקר בגלל הנוסחה שלפיה התחייבה הפניקס לרכוש את אחזקותיהם של בירם ודויטש, המבוססת על ההון העצמי של אקסלנס בסוף 2008 ועל הרווח הממוצע שישיג בית ההשקעות בשנים 2008 ו־2009 או בשנים 2009 ו־2010.

 

למרות הרווחיות התכווץ היקף הנכסים של בית ההשקעות ב־12% לעומת הרבעון השני של השנה והסתכם ב־37 מיליארד שקל (נכון ל־30 בספטמבר 2008). כמו עמיתיו, גם אקסלנס נפגע מהמשבר העולמי, והודה בדו"חותיו ש"ברבעונים הקודמים ניכרת מגמה של קיטון בנכס המנוהל במכלול תחומי הפעילות של הקבוצה".

 

בתי ההשקעות מתמודדים בשלהי 2008 עם צניחה בהיקף הנכסים של קרנות הנאמנות, עם המעבר לאפיקים סולידיים המקטין את ההכנסות מדמי הניהול, עם ירידה בהיקף הנכסים המנוהלים ועם צניחה בהכנסות מענף החיתום. נוסף על כך עוד חמישה שבועות מסתיימת 2008, שתיזכר בין השאר כשנה שבה הרגישות של בתי ההשקעות לתנודתיות בשוק ההון נחשפה. בדו"חות הרבעון השלישי חושפים בתי ההשקעו את ההפסדים שנגרמו בתיקי ההשקעות שהם מנהלים עבור עצמם (נוסטרו), ומספקים הצצה לעבר ההפסדים הצפויים מהנוסטרו ברבעון הרביעי.

 

כך, למשל, בית ההשקעות כלל פיננסים סיים את הרבעון השלישי בהפסד תפעולי של 18.4 מיליון שקל מתיק הנוסטרו, אך הודה שלאחר תאריך המאזן נמשכו ירידות השערים של ניירות הערך, וכעת נאמד ההפסד המיוחס לבעלי המניות בכ־30 מיליון שקל.

 

בית ההשקעות אנליסט רשם ברבעון הפסד של כ־12 מיליון שקל כתוצאה מהשקעה בניירות ערך סחירים, אך אנליסט מציין שבתקופה שלאחר פרסום הדו"חות ירד שווי תיק ניירות הערך בכ־38 מיליון שקל נוספים.

 

ההפסד של אי.בי.אי

דש איפקס הפסיד מינואר כ־25.5 מיליון שקל, בעיקר בגלל תיק הנוסטרו שאחראי להפסדים של 20 מיליון שקל ברבעון השלישי ושל 64 מיליון שקל מתחילת השנה. בדו"חות מציין בית ההשקעות שלאחר תאריך המאזן נרשמו הפסדים נוספים של כ־60 מיליון שקל.

 

אי.בי.אי סיים את הרבעון השלישי בהפסד של 28 מיליון שקל גם כן בגלל הפסדים בתיקי הנוסטרו. ההפסד מההשקעות העצמיות עומד מינואר על 17.6 מיליון שקל, כאשר ברבעון השלישי הסתכם ההפסד ב־27.7 מיליון שקל לעומת 3 מיליון שקל ברבעון המקביל. גם באי.בי.אי ציינו כי לאחר תאריך המאזן נרשמו הפסדים נוספים מניירות ערך בהיקף של כ־40 מיליון שקל.

 

עוד כמה חודשים נגיע לדו"חות המסכמים של 2008, אבל כבר עכשיו אפשר להתנבא ולומר שבתי ההשקעות יסיימו את השנה עם תוצאות גרועות. כעת נשואות העיניים של הברוקרים לעבר 2009, בתקווה שתביא עמה את ההתאוששות המיוחלת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הברוקרים מחכים בתקווה ל-2009
צילום: AP
מומלצים