שתף קטע נבחר

זירת הקניות

חמש סיבות לאופטימיות "ירוקה"

כדור הארץ מתחמם, הקרח בקטבים מפשיר, מפלס המים עולה ועולם החי בסכנת הכחדה. שינוי האקלים מספק תחזיות קודרות למכביר, ומומחים מזהירים אותנו השכם והערב על הקטסטרופות שעומדות בפתח אם לא נתחיל לפעול מיד.

 

איש לא מתעלם מהבעיה, אבל יש צד שני למטבע. המצב חמור, ושיעור פליטת גזי החממה עולה באופן מתמיד, אך אפשר עדיין למצוא סיבות לאופטימיות זהירה. הנה חמש:

 

1. יש תקווה ליערות הגשם: כחלק ממאמציה הגדולים של קליפורניה לקצץ את פליטות גזי החממה שלה, תאפשר לחברות לשלם עבור פרוייקטים המשמרים את יערות הגשם בברזיל ואינדונזיה. מטרת הפרויקט היא לטפל בהיבט נוסף ולא בולט של פליטת גזי החממה - הרס יערות הגשם. ברזיל ואינדונזיה מדורגות במקומות 3 ו-4 ברשימת שיאניות פליטת גזי החממה (אחרי ארה"ב וסין) בעיקר בגלל ההרס המתמשך של יערות הגשם. בתוך כך, אינדונזיה הודיעה כי תמשיך במבצע נטיעת העצים שהיא מובילה, ותיטע השנה 100 מיליון עצים.

 

2. בריטניה הולכת עד הסוף: מדינות רבות הביעו כוונה לקצץ את פליטת גזי החממה שלהן, אבל בריטניה לא הסתפקה בהצהרת כוונות. היא הפכה למדינה הראשונה בעולם שחוקקה חוק המגביל את פליטת גזי החממה בהתאם ליעדים עליהם המליצו מומחי האו"ם. החוק החדש מחייב את הממשלה לפעול עד שנת 2050 להפחת שיעור פליטת הגזים ב-80 אחוז ביחס לרמתן ב-1990. החוק מציע תוכנית פעולה מדורגת המציבה יעדים להפחתת הפליטות בכל חמש שנים.

 

(אגב, בישראל עלתה יוזמת חוק דומה, שנתמכה על ידי 70 ח"כים בקריאה טרומית אולם בשל התנגדות הממשלה היא לא עלתה לקריאה ראשונה לפני פיזור הכנסת ותיאלץ להתחיל את התהליך מחדש אחרי הבחירות).

 

3. מעמדו של הפחם מתערער: פחם, שהוא הדלק העיקרי בעולם לייצור חשמל, גורם גם לזיהום אוויר חמור ולפליטת גזי חממה רבים. הוא עדיין יישאר כמקור האנרגיה העיקרי לייצור חשמל עד 2030 (על פי סוכנות האנרגיה הבינלאומית) אך כיום גם תומכיו רואים את החסרונות שלו.

 

סוכנות שמירת הסביבה האמריקנית סרבה להעניק אישור להקמת תחנת כוח פחמית ביוטה, והעבירה את ההכרעה בנושא לפתחו של הנשיא הנבחר אובאמה. גם בקנזס סרבה המושלת לאשר הקמה של תחנת כוח פחמית בשל פליטת גזי החממה שלה. אם עד כה נהגו פעילי הסביבה לתבוע את המזהמים וזרועות הממשל, עתה תובעות החברות את ארגוני הסביבה וזרועות הממשל שתומכות בהם בטענה כי זכויותיהן נפגעות.

 

4. אפשר לקצץ בפליטת וגם לחסוך כסף: החשש הגדול של מומחי האקלים היה שהמשבר הכלכלי יגרום לממשלות לסגת מהתחייבותן להשקיע כספים ביוזמות לקיצוץ פליטת גזי חממה, או אנרגיה מתחדשת. אבל תוכניות השקעה ממשלתית שפורסמו לאחרונה מלמדות שמקבלי ההחלטות מבינים שיש "ירוקים" בעתיד "ירוק".

 

בארה"ב למשל, הנשיא הנבחר אובאמה מתכוון להשקיע 150 מיליארד דולר ביוזמות סביבה. בין היתר ישנה כוונה לייעל את משק האנרגיה ולחסוך 20 אחוז מצריכת החשמל עד 2025. מהלך שכזה עשוי להניב חיסכון של כ-500 מיליארד דולר על פני 20 שנה, להפחית במחצית את הצורך במקורות אנרגיה חדשים ולהפחית את פליטת גזי החממה באופן ניכר. מהלכים דומים נרקמים, אגב, גם בגרמניה ובריטניה. (רק בישראל, תוכנית ההאצה הכלכלית של משרד האוצר אינה מתייחסת כלל להשקעה ביוזמות סביבה, ולא לתהליכים גלובליים כמו התחממות כדור הארץ) 

 

5. אובאמה: אחרי ארבע שנים בהן החזיק ממשל בוש את רמת פליטת גזי החממה של העולם כבת ערובה, בא הנשיא הנבחר אובאמה והתחייב לפעול יחד עם מדינות העולם להסכם עולמי להפחתת הפליטות. עבור שוחרי הסביבה מדובר בלא פחות מנס, שכן הובלה של ארה"ב בנושא תבטיח התגייסות גם של מדינות מתפתחות ומזהמות כמו סין והודו. על זה בדיוק דנים בימים אלה בוועידה בינלאומית של האו"ם בפוזנאן שבפולין, לקראת ההסכם שייחתם בשנה הבאה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא הכל שחור. זיהום אוויר בפולין
צילום: AFP
צילום: AFP
אפשר לעצור. כריתת יערות באינדונזיה
צילום: AFP
ישקיע. אובאמה
צילום: AP
מומלצים