שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות

הקטר שיחלץ אותנו מהבוץ הכלכלי צבוע ירוק

כמו ארה"ב ואירופה, ישראל מחפשת כיום את הקטר הכלכלי שיחלץ אותה מתקופת המיתון והאבטלה הצפויה בעקבות המשבר הכלכלי. הפיתרון הוא בהשקעה ממשלתית ביוזמות "ירוקות" - ולא בסלילת עוד כבישים שייסתמו מיד עם גזירת הסרט. דווקא משום שאת החשבון על הגדלת הוצאות המדינה יוגש לדורות הבאים, חשוב שנשקיע בתשתית שתשרת אותם

בימים האחרונים נתבשרנו על "תכנית חירום כלכלית" אותה יוזם משרד האוצר, המיועדת להתמודד עם המשבר הכלכלי המתרגש עלינו בעקבות קריסת המגזר הפיננסי בעולם.

 

לישראל עשוי להיות יתרון ייחודי במצב הנוכחי, אם תנצל את המשבר לא רק להזרמת מיליארדי שקלים לייצוב השווקים הפיננסים, אלא להשקעות בתשתיות סביבתיות, במחקר ופיתוח, בטכנולוגיות סביבה ובפיתוח מקורות אנרגיה מתחדשים.

 

זה גם הזמן המתאים לזירוז יישומה של תוכנית שאפתנית לחסכון וייעול השימוש באנרגיה, שתוכל לחסוך למשק מיליארדי שקלים ולהפנות את הכספים לצמיחה ותעסוקה.

 

אם אכן תעבור כלכלת ישראל את המשבר בנזק מתון יחסית, הרי שדווקא המשבר הנוכחי הוא הזדמנות לישראל לעלות על הגל הירוק, לסגור פיגור שנפתח בשנים של אי עשייה בתחום ולהתייצב בעמדת הובלה בכלכלה החדשה.

 

כך עושים כולם 

מדינות שונות במערב מגבשות בימים אלה תוכניות לעידוד ולשיקום כלכלותיהן, וכבר עתה ברור שהשקעות "ירוקות" יהיו חלק ניכר מסל התמריצים וההשקעות הממשלתיות באירופה ובארה"ב. תוכניות אלה משתלבות גם בהאצת המהלך העולמי להתמודדות עם משבר האקלים, והן צפויות להפוך את תעשיית ה-cleantech לגורם משמעותי ביותר בעיצוב הכלכלה העולמית בשנים הבאות.

 

כמו ארה"ב ואירופה, ישראל מחפשת כיום את הקטר הכלכלי שיחלץ אותה מתקופת המיתון והאבטלה הצפויה. כמו תעשיית הנשק בארה"ב באמצע המאה הקודמת, תעשיית האינטרנט בשנות ה-90 והמגזר הפיננסי ותחום הבנייה בעשור האחרון, כך מצפים שתחום האנרגיה הנקיה ותשתיות הסביבה ימשכו את הכלכלה של המדינות המפותחות מהבוץ.

 

הטאבו בנושא התערבות ממשלתית מאסיבית בכוחות השוק נשבר. כאשר יתחילו ממשלות המערב להתאושש מההוצאה האדירה, הן עשויות לפנות להשקעות מאסיביות לעידוד התעסוקה והביקושים, וככל הנראה זירת הפעילות תהיה "ירוקה".

 

נשיאה הנבחר של ארה"ב, ברק אובמה, הודיע על תוכנית להשקיע 15 מיליארד דולר בשנה בטכנולוגיות "ירוקות", שלא רק יפחיתו לדעתו את התלות האמריקנית בנפט זר אלא גם ייצרו 5 מיליון מקומות עבודה ויסייעו בדרך להציל את כדור הארץ.

 

בגרמניה, תעשיית אנרגיה מתחדשת של 240 מיליארד דולר מעסיקה כיום 250 אלף עובדים, ועד שנת 2020 צפויה להעסיק יותר אנשים מתעשיית הרכב – הגדולה בגרמניה כיום.

 

בריטניה מתכננת להשקיע 100 מיליארד דולר בתכנית להקמת 7,000 טורבינות רוח עד שנת 2020 שייצרו כ-160 אלף מקומות עבודה. ראש הממשלה גורדון בראון הצהיר, כי דווקא בשעת משבר ההתמודדות עם משבר האקלים צריכה לקבל סדר עדיפות גבוה, בגלל התועלות הכלכליות והחברתיות שבה.

 

חיסכון באנרגיה במקום עוד כבישים

ובישראל? חשוב שתוכנית השקעות בתשתיות והגדלת תמיכות ממשלתית תיעשנה במתכונת של המאה ה-21 ולא של העבר. דווקא משום שהחשבון על הגדלה אפשרית של הוצאות המדינה יוגש לדורות הבאים בשל הגדלת החוב, חשוב שהמשאבים יושקעו בתשתיות בנות-קיימא.

 

במקום לכסות את ישראל בכבישים שייסתמו יום לאחר שיסללו, או בתחנות כוח מזהמות, זו ההזדמנות להשקיע בתשתיות "ירוקות" ובמחקר ופיתוח סביבתי, שייצרו לישראל ערך חברתי וכלכלי לאורך זמן.

 

כך למשל, צריך לקדם לראש רשימת המטלות לביצוע את התוכנית לחסכון והתייעלות אנרגטית, שכבר הוגשה לממשלה. בהשקעה קטנה יחסית תוכל המדינה לחסוך בהוצאות אנרגיה, להקטין את חשיפתה לתנודות במחירי הדלקים ולייצר מקומות עבודה רבים בחברות שיוקמו בתחום. כל שקל שיושג על ידי ההתייעלות יופנה להשקעות בתשתיות "ירוקות" וייצר עוד צמיחה ותעסוקה.

 

יכולותיה של ישראל וחוסנה הכלכלי היחסי מאפשרים לה להפוך את משבר האקלים למנוע צמיחה והזדמנות כלכלית, ולראש חץ עולמי בפיתוח טכנולוגיות נקיות, חסכון וטיוב מים והתמודדות עם שינוי האקלים. לא מדובר במותרות: ישראל עלולה להיקנס בסכומים מכבידים כאשר הסכם פליטות גלובלי שנרקם בימים אלה יחייב אותה להפחית פליטת מזהמים וגזי חממה.

 

חבילת הסיוע למשק היא הזדמנות לקבוע סדר יום המבוסס על כלכלה "ירוקה", וללכת בדרכן של ספרד, צרפת ואיטליה הנהנות מהתועלות הכלכליות, החברתיות והסביבתיות שמדיניות זאת מקנה. כך, ישראל לא רק תשרוד את המשבר אלא תעבור לחבורת ההובלה בתקופה שאחריו.

 

עו"ד אלונה שפר (קארו) היא מנכ"לית חיים וסביבה, ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש ירוק בקצה המשבר. טורבינות רוח בספרד
צילום: רויטרס
מומלצים