שתף קטע נבחר

אסתר לבנון: קיצור המסחר ימנע תנודתיות מיותרת

מנכ"לית הבורסה בראיון ל-ynet: ההחלטה התקבלה לאחר שבמהלך חודש מרץ התגלה כי לשעת המסחר החופפת מול ארה"ב אין כמעט תרומה, ושהיא אינה פותרת את בעיית פער הארביטראז'

דירקטוריון הבורסה החליט אתמול (ה') לקצר את יום המסחר בשעה: שלב טרום הפתיחה יחל ב-9:00 בבוקר במקום ב-8:30, והמסחר יסתיים ב-16:30 במקום ב-17:30. ההחלטה טעונה אישור רשות ניירות ערך, שתתכנס בשבועיים הקרובים כדי לדון בבקשת הבורסה, וככל הנראה צפויה לאשרה.

 

בבורסה טוענים כי ההחלטה אינה קשורה למתרחש כעת בשוק ההון ולמשבר הגלובלי, אלא לנתונים מפתיעים שהתגלו בזמן השיבושים בפעילות הבורסה במרץ-אפריל השנה. דיברנו עם מנכ"לית הבורסה, אסתר לבנון, על הסיבה להחלטה ומשמעותה.

 

מהיכן הגיעה החלטת הדירקטוריון?

 

"זה משהו שהיה באוויר כבר מזמן. מיניתי את הוועדה כבר ביולי, וקיבלנו תגובות התומכות בקיצור מגופים רלוונטיים שנשאלו. עם זאת, כשהתחיל המשבר בשווקים בארץ באוקטובר בדקנו את העניין עוד פעם עם גופים בשוק ההון. רובם תמכו בהחלטה, כמקודם".

 

אך בכך המשקיעים מאבדים את שעת המסחר החופפת בין ארה"ב ובינינו.

 

לפני כמה שנים הנהגנו את השיטה הזו (שעת המסחר החופפת; ג.ק.) בשל המסחר מול ארה"ב. כשראינו בחודש מרץ, שברובו התבצע יום מסחר מקוצר, שאין כמעט פגיעה בנפחי מסחר, התחלנו בהליך. זאת, עקב פניות מהשוק ומחברי הבורסה. הם הגיעו למסקנה שהדבר לא פוגע בנפח המסחר ותנודתיותו, והתחושה הייתה שלשעת המסחר מול ארה"ב אין כמעט תרומה".

 

האם בכך לא נפגעים מחזיקי המניות הדואליות הנסחרות בבורסות ארה"ב ובארץ, עקב פערי ארביטראז'?

 

"השעה מול ארה"ב לא פתרה את בעיית פער הארביטראז', משום שהמסחר בארה"ב מתנהל הרבה לאחר שנסגרה הבורסה בת"א בין כה וכה. מה גם שטרום המסחר בארה"ב, המנבא את הפתיחה, מתחיל קודם, כך שבכל מקרה הכיוון בשעה הראשונה ניתן לשוק הישראלי".

 

ומה בדבר מיעוט הגופים שהתנגד לקיצור?

 

"יש אי אלו גופים בשוק להם השעה כן חשובה, אך הרוב המכריע החליט בעד - חברי בורסה ובתי השקעות. ישנם חברי בורסה, שחלק ניכר מפעילותם נוגע לביצוע ארביטראז' בין ארה"ב לישראל - שהתנגדו.

 

ישנם שטוענים שהנהלת הבורסה רצתה לסדר לעצמה יום עבודה מקוצר.

 

"אם זה היה הגיוני , היינו סוחרים עד 8 בערב. הקיצור הוא משום שבדיקת הוועדה העלתה שאין תועלת בשעה זו. הקיצור נעשה בשל פניות מגופים שונים. מנדט הוועדה ניתן לבדיקת משך המסחר בבורסה, לו הייתה תועלת בהארכתו - היא הייתה ממליצה אף על זאת".

 

האם זה לא חסר אחריות להחליט על קיצור המסחר בזמן הקלחת הפוליטית והנפילות בשוק ההון?

 

"הקלחת הזו לא מצדיקה את המשך המסחר. נגררת בכך עלות מיותרת. כמו כן, כשהוועדה בדקה את הנושא בנובמבר - לאחר נפילות אוקטובר היא קיבלה את אותן תשובות".

 

לדברי לבנון קיצור המסחר דווקא יימנע תנודתיות בבורסה שלא לצורך: "צריך להבין שיש נתק מוחלט בין מה שקורה בשעת המסחר הראשונה בארה"ב להמשך המסחר. לעיתים קרובות הבורסה אצלנו סופגת הדים של תחילת המסחר בוול סטריט, אך מפספסת לגמרי את הכיוון בסוף היום שם. בכך נוצרת תנודתיות מיותרת בשעת הפעילות האחרונה באחד העם, כשלמחרת הבורסה נעה שוב בכיוון ההפוך כי התחלת המסחר בארה"ב לא ניבאה את סופו".

 

האם קיצור שעות המסחר לא יגביר את מגמת הפיטורים בענף - בצל המשבר?

 

"ישנם הרבה מאוד גופים העובדים שעה נוספת, מערכות וכ"א הפועלים לחינם - כפועל יוצא של שעת המסחר הזו בבורסה. עקב ההחלטה יקוצצו עליות שאינן נחוצות בכל המערכת הפיננסית. הדבר לא יוביל לפיטורים, מכיוון שאלו שעות נוספות".

 

אם כך הכנסת העובדים, בכללם עובדי הבורסה, תיפגע בשל ביטול שעות נוספות?

 

"אין בשעות נוספות בהכרח תרומה לרווחת העובד, או לאינטרס שלו. לעיתים ההיפך הוא הנכון".

פורסם לראשונה 04/12/2008 18:28

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסתר לבנון, מנכ"לית הבורסה לניירות ערך
מומלצים