שתף קטע נבחר

תקציב 2009 בסוריה: אסד מהדק את החגורה

הנשיא אישר את התקציב, שצופה שנה קשה נוספת במדינה. התקציב חושב על בסיס מחיר חבית נפט גבוה מהמחיר כיום, ולכן קיים חשש שהגירעון יהיה אף גבוה יותר מהציפיות

הנשיא הסורי בשאר אל אסד אישר אתמול (שבת) את התקציב לשנת 2009, והבשורה העיקרית בו היא שסוריה צועדת לקראת שנה קשה נוספת.

 

האם ישראל בדרך למשא ומתן עם סוריה?

 

סך כל ההוצאות של התקציב נקבעו על 685 מיליארד לירות סוריות (כ-13.7 מיליארד דולר). הגירעון התקציבי לשנת 2009 נקבע על 266 מיליארד לירות סוריות (כ-5.3 מיליארד דולר), כ-9.25% מהתוצר הסורי הצפוי בשנת 2009.

 

התקציב חושב על בסיס מחיר חבית נפט סורי באיכות טובה של 51 דולרים ומחיר חבית נפט באיכות פחות טובה של 42 דולרים, ולכן על פי המחירים הנוכחיים של הנפט קיים חשש בסוריה כי הגירעון יהיה גבוה יותר.

 

שנת 2008 לא הטיבה עם המשק הסורי. אמנם סוריה מייצאת נפט, אך עתודות הנפט שלה מידלדלות, ובנוסף נאלצת המדינה להסתמך על יבוא מוצרי נפט מזוקקים. 

 

מחירי הנפט וסחורות אחרות, שהיו גבוהים בשווקים העולמיים, הובילו לעלייה חדה בקצב האינפלציה ולהכבדה נוספת על הקופה הסורית, המעניקה שורה של סובסידיות על מוצרים בסיסיים ומוצרי נפט מזוקקים. במאי השנה נאלצה ממשלת סוריה להודיע על קיצוץ הסובסידיות, דבר שהרע עוד יותר את מצבו של הסורי הפשוט.

 

נמשכים הקיצוצים ב"הוצאות לא נחוצות"

בתקציב 2009 נמשכת מגמת הידוק החגורה. התקציב, שיישומו יחל ב-1 בינואר 2009, מקצץ בעלויות הרכב והמשרד של הגופים הממשלתיים השונים, ואוסר "הוצאות לא נחוצות" כמו שדרוג רכבים וריהוט. כ-40% מהתקציב, כלומר - כ-5.5 מיליארד דולר - יופנו לפרויקטי השקעה ברחבי סוריה. השאר (כ-8.2 מיליארד דולר) יופנה לכיסוי הוצאות שוטפות, ובראשן ההוצאות הביטחוניות.

 

כדי לנסות ולהעניק להצעת התקציב מימד חיובי הסבירו ראשי האוצר בסוריה כי תקציב זה אמור ליצור כ-60 אלף מקומות תעסוקה. הם הצביעו על עלייה של קרוב ל-20% בתקציב ההשקעות ועלייה של קרוב ל-11% בסעיף ההוצאות השוטפות.

 

לא הכול קונים בסוריה את הצהרות הממשלה. באחד הדיונים על הצעת התקציב במועצת העם הסורי (הפרלמנט) תקפו כמה חברי פרלמנט את אנשי האוצר. אותם חברי פרלמנט טענו כי על הממשלה להציג תוכנית של ממש למלחמה בשחיתות, המכלה כל חלקה טובה במגזר הממשלתי.

 

עוד נטען בפרלמנט כי על הממשלה ליישם תוכנית מעשית למנוע בזבוזי משאבים במשרדי הממשלה וכן להתחיל ביישום רפורמה רצינית, ולא רק "דיבורים" כהגדרתם עבור המגזר הציבורי.

 

ד"ר גיל פיילר הוא מנכ"ל אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת), ודורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשאר אסד: מקצצים בהוצאות מיותרות
צילום: AFP
מומלצים