שתף קטע נבחר

כך הקפיצו בקפלן את הצלחת הטיפול בחולי איידס

בבית החולים קפלן סברו שרבים מחולי האיידס נמנעים ליטול תרופות בשל המבוכה ברכישתן בבית מרקחת ציבורי. אז מצאו לזה פיתרון וסיפקו את התרופות בחדר נפרד ופרטי. התוצאות - דיכוי המחלה השתפר בעשרות אחוזים

חולים ונשאי איידס רבים נמנעים מנטילה קבועה של קוקטייל התרופות בשל המבוכה מרכישת התרופות במקום ציבורי לעיני כל. מחקר ישראלי חדש גילה כי העברת קוקטייל התרופות מבית המרקחת לחדר צדדי במרפאה שיפר את היענות החולים והגדיל משמעותית את שיעור דיכוי המחלה בעשרות אחוזים.

 

 

המחקר החדש שנערך בבית החולים קפלן ברחובות, יוצג בכנס הבינלאומי לחקר האיידס בדרום אפריקה. המחקר בחן את הסיבה לעלייה הדרמטית באפקטיביות קוקטייל התרופות הניתנות לחולי איידס. המחקר נערך במכון האיידס "נווה אור" בבית החולים 'קפלן' במהלך השנים האחרונות. הוא התפרס על שש שנים וכלל למעלה מ- 700 חולי איידס ממנו עלה כי שיטת חלוקת התרופות החדשה מהווה זרז לשיפור איכות תוצאות הטיפול.


בית המרקחת בקפלן. העדיפות היתה לחלוקת תרופות בחדר צדדי

 

המחקר בוצע ע"י פרופ' זאב שטגר, מנהל מכון האיידס ב'קפלן', סגנו ד"ר דניאל אלבירט וצוות המכון. המחקר נסמך על שיטה ניסיונית חדשה במרכז האיידס, לפיה יקבלו החולים את הקוקטייל בחדר צדדי בתוך המרפאה שהפך לבית מרקחת מאולתר, ובחלק מהמקרים אף על אדן החלון מבלי שהמטופל ייכנס כלל למרפאה. "המחקר בחן מקרוב שתי קבוצות התייחסות", מסביר ד"ר אלבירט, "האחת - נטלה תרופות באופן רגיל ושיגרתי, כמו כל אחד מאיתנו, בבית המרקחת הקרוב למקום מגוריהם. השנייה - נטלה את הקוקטייל בחדר צדדי אצלנו במרפאה, בחלק מהפעמים בשעות לא קונבנציונליות ובפינות לא שגרתיות".

 

מומחי המכון שמו לב שקצב נטילת התרופות היה בשיעור גבוה לאין ערוך בקבוצה השנייה, וכך גם ההתמדה בקצב הביקורים. "גילינו כי חולים רבים בקבוצת בית המרקחת היו תחת 'כישלון טיפולי'", הוא מסביר, "שאומר כי הם לא התמידו בנטילת התרופות ולא הגיעו לביקורים סדירים. לעומתם, בקרב נוטלי התרופות בחדר הצדדי, ההתמדה בטיפול עלתה מ-61% ל 86% וההתמדה בביקורים מ 75% ל - 90%".

 

התוצאות היו משכנעות: לאחר ספירת כמות הווירוס בדם, גילו החוקרים כי בעוד בעבר היו מדוכאים 47% מהלימפוציטים הנגועים ב- HIV הרי שלאחר המחקר דוכאו 77% מהלימפוציטים הנגועים. דיכוי שכזה מביא לשיפור משמעותי בתוחלת ואיכות החיים של חולי האיידס.

 

"הוכחנו שהמגע האישי והיחס למטופלים יכול להביא להסרת חסמים הפסיכולוגיים של חולי האיידס ויכולת להתגבר על מחסום הבושה: אמר ד"ר אלבירט, "הדבר המדהים ביותר במחקר הזה הוא שתהליך טכני כה פשוט שנעשה עם אותם מטופלים, אותם רופאים ואותן תרופות, ושאינו מצריך השקעה במשאבים כלכליים גדולים או פריצת דרך מחקרית וטיפולית, הביא בתוך זמן קצר לשיפור משמעותי וחשוב באפקטיביות הטיפול".

 

סייעה בהכנת הכתבה: מיטל יסעור-בית-אור

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
בית מרקחת. ציבורי ומביך מדי לתרופות איידס
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים