שתף קטע נבחר
צילום: ירון ברנר

חרדה בדרום: למרות המצב, שדרו לילדים ביטחון

בזמן שילדים רבים והוריהם בכל אזור הדרום נמצאים במעגל החרדה, חשוב לשדר לילדים מסרים של ביטחון ושליטה ולנסות לייצר שגרה קבועה גם בשהייה בבית. איך משתלטים על חוסר השליטה? פרופ' עמוס רולידר עם טור מיוחד להורים בדרום

הורי הילדים ביישובי הדרום, אלו שכבר רגילים למצבי חירום ואלו שהצטרפו הלילה לטווח הסכנה - היום יותר מתמיד מביטים הילדים עליכם ועל אופן התנהלותכם בתוך המצב המיוחד שבו אתם שרויים.

 

התנהלות הורית המשדרת שליטה במצב, תוך שיתוף הילדים באשר עלול להתרחש, תרגול "יבש" של מצבים צפויים, קבלה של נסיגה התנהגותית קלה בהבנה, שמירה ככל שאפשר על מספר רוטינות קבועות, חיזוק, שיתוף ועזרה הדדית ואי ויתור על כללי התנהגות נאותה ישרו ביטחון על ילדיכם ויאפשרו להם לעבור את התקופה הלא פשוטה הזו בקלות יחסית.

 

לפניכם עשר עצות מעשיות, אשר נמצאו יעילות להתמודדות במצב שבו אתם נתונים:

 

1. תנו מקום לחרדה הטבעית 

בעת הזאת, כל התנהגות חדשה המבטאת חרדה או הקצנה של חרדה קיימת הנה טבעית, צריכה להתקבל בהבנה ואינה בהכרח דורשת טיפול.

 

אם לדוגמה הילד התחיל להרטיב במיטה או אם הרטבתו התגברה, אם הוא מבקש לישון עם ההורים, בוכה בכי בלתי מוסבר או מבקש שההורה יימצא רוב הזמן בטווח ראייתו – כל אלו תופעות טבעיות ואינן מנבאות בהכרח התפתחות של בעיה בעתיד.

 

2. שמרו על אקטיביות

השתדלו לעודד פעילות אקטיבית ופיזית של הילד ולמנוע שקיעה לפסיביות. אפשר לתת לו תפקיד או אחריות כלשהי בבית, לעודד משחק עם האחים או חברים קרובים, לצפות בסרטים אהובים ובתוכניות מוקלטות המרגיעות אותו.

 

3. דחו את השיחות הקשות

עד כמה שניתן, היו במחיצת ילדיכם בשעות הערות שלהם, ואת השיחות על המחדלים או הנפגעים דחו עד לאחר שילכו לישון.

 

4. גלו אמפתיה ותשובות רציניות

אין להתייחס בביטול לביטויי חרדה מילוליים של הילד. יש לגלות אמפתיה ולענות לו בכנות וברצינות ולהמשיך לעודדו לעסוק בפעילויות האלטרנטיביות המועדפות עליו.

 

5. הימנעו מדיווחי הטלוויזיה

רצוי לא לאפשר צפייה מוגזמת בדיווחי הטלוויזיה!

 

6. מצאו פעילות משותפת

עד כמה שניתן ובמסגרת הסייגים הבטיחותיים, רצוי לעודד פעילות משותפת של קבוצה קטנה של ילדים (שכנים, חברים).

 

7. שמרו על שגרה קבועה

בעת הזאת יש לשמור עד כמה שאפשר על סדר יום קבוע, כולל זמני השכבה והשכמה קבועים.

 

רצוי לתכנן "סדר יום" בבית, כדי לקבוע עוגנים שישמרו על הרוטינה היומית, תוך התחשבות בהעדפות הילד ובמגבלות הביטחוניות.

 

8. שתפו ברגשות

ניתן ואפילו רצוי לשתף את הילד בחששות ההורה באופן מבוקר, אך חשוב מאוד לשמור על קור רוח עד כמה שניתן ולא להראות פאניקה בנוכחות הילד.

 

9. תנו דוגמה אישית

חשוב כי המבוגרים יהוו דוגמה אישית להתנהגות אחראית בכל הקשור למילוי הוראות או הנחיות הניתנות על ידי שרותי החירום ופיקוד העורף.

 

10. התרחקו מאזור הסכנה

אם ניתן, מומלץ ואף רצוי להוציא את הילדים לטיול או בילוי קצר מחוץ לאזור הסכנה או לשהייה אצל משפחה או חברים באזורים אחרים בארץ. יש לעשות זאת עד כמה שניתן ברוגע ובנינוחות, ולא תוך סערת רגשות.

 

  • פרופ' עמוס רולידר, אבא לשלושה, מומחה מוסמך בניתוח התנהגות, ראש המכון לחקר ולמניעה של קשיי התנהגות ילדים בסביבות חינוכיות ומנחה הרצאות וסדנאות בנושאי חינוך במכללה האקדמית עמק יזרעאל.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
אין להתייחס בביטול לביטויי חרדה מילוליים של הילד
צילום: index open
מומלצים