שתף קטע נבחר
 

האם תחזיות מריל לינץ' ידייקו יותר השנה?

בנק ההשקעות, שפרסם תחזית לפיה הצמיחה במשק הישראלי תיעצר השנה כליל, לא הצטיין השנה בתחזיות. האם כושר החיזוי של כלכלניו השתפר? ימים יגידו

בבנק ההשקעות מריל לינץ' מעריכים שב-2009 יהיה קיפאון בצמיחה של המשק הישראלי, ושהאינפלציה תהיה גם היא קרובה לאפס. זאת, בד בבד עם גידול בגירעון התקציבי למינוס 4% בעיקר עקב ירידה בגביית המסים.

 

האם התחזית הקודרת הזאת תתממש? קשה לומר שמריל לינץ' הצטיין בתחזיותיו בתקופה האחרונה. בתחילת 2008, ג'ון תיין, מנכ"ל מריל לינץ', אמר כי "בנק ההשקעות נמצא בעמדה טובה לצמוח ב-2008". התחזית לא היתה מדוייקת: בספטמבר אותה שנה נקנה מריל לינץ', טרם התמוטטותו המוחלטת, על ידי בנק אוף אמריקה, שאף הוא נאלץ לקבל סיוע מהממשל האמריקני על מנת להתמודד עם ההפסדים של ה"רכש החדש" שלו. דבר זה כמובן שלא מנע מתיין לדרוש בונוס של 10 מיליון דולר בסוף 2008.

 

עוד ציין המנכ"ל את סין, הודו ובעיקר את רוסיה, כהזדמנות מצויינת להשקעה בתחילת אשתקד. בחלוף שנה, לעומת זאת, איבדו המדדים המובילים באותן מדינות כ-66%, 50% ו-68% בהתאמה. בנוגע לישראל, במאי אשתקד חזו במריל לינץ כי האינפלציה ב-2008 תסתכם ב-2.7%. בפועל היא הסתכמה ב-3.8%. בספטמבר אשתקד, אותו החודש בו חדל בית ההשקעות להתקיים באופן עצמאי, העריכו כי הריבית בישראל תסתכם בסוף שנת 2008 ב-4.5%. בפועל היא ירדה ל-2.5%.

 

לשאלה כיצד זה שהתחזיות האחרונות היו רחוקות מלקלוע למציאות, משיב ישראל: "לא חזינו את המהירות של השינוי ואת עוצמתו, או את עוצמת משבר האשראי, אך את השינוי עצמו כן. הדברים קרו מהר יותר מכפי שהערכנו". האם יכולת ההערכה של מריל לינץ' השתפרה מאז? ישראל טוען שכן, בשל הצלבות של תחזיות עם מספר גבוה יותר של אנליסטים טרם פרסומן. אם נכון הדבר, אנחנו נגלה בהמשך.

 

הסיכון בישראל נמוך מעט משווקים מתעוררים אחרים

מה צופים במריל לינץ' לשוק ההון הישראלי השנה? באופן פרדוקסלי, מריל לינץ' אינה מנבאת טובות בגלל ההערכה כי מעמדה של ישראל ישודרג למדד המדינות המפותחות, בעוד שהיום היא מוגדרת שוק מתפתח. הסיבה לכך היא שב-Morgan Stanley Capital International, נוטים כיום לתת פחות משקל למצב הגיאו-פוליטי של המדינות.

 

"בתחילת 2010 יהיו פחות חברות ובתי השקעות; אך הבנקים בישראל לא ייפלו - מצבם טוב", אומר מנהל מחלקת מחקר במריל לינץ' ישראל, חיים ישראל, ומבהיר כי "לישראל יש מה שדרוש על מנת להתמודד עם המשבר הגלובלי - שוק ההון הישראלי בריא יותר משל השווקים המתפתחים ובמצב הנוכחי ייתן תשואה גבוהה או שווה לשוק המניות העולמי".

 

במריל לינץ' אומרים שהסיכון במניות הישראליות נמוך מזה שבשווקים המתעוררים האחרים, ושלא קיימת בועה בכל הנוגע לערך נכסי החברות הנסחרות. הכוחות המשפיעים על שוק ההון הישראלי הם, כצפוי, שוק ההון הגלובלי, שם צופים עליות בטווח הקצר-בינוני; והשדרוג של ישראל למדד המדינות המפותחות, בעוד שעד כה הייתה ישראל משוייכת למדד MSCI של השווקים המתעוררים. שדרוג זה צפוי להתרחש לקראת סוף 2009 והאפקט החיובי למעבר צפוי להגיע בטווח הארוך, בעיקר לחברות הגדולות.

 

"צריך להגדיל את שעות המסחר"

אסטרטגית ההשקעה של מריל לינץ' מתחלקת לשניים. במחצית הראשונה ממליץ ישראל להתרכז במניות טבע, כי"ל ובנק לאומי. בנוגע לטבע הוא מציין בהערכה גלויה לעין כי "בנקים נפלו כמו זבובים (בעולם; ג.ק.) ובכל זאת טבע הצליחה לקבל אשראי בריבית הקרובה לאפס". ההשקעה בכי"ל מומלצת על מנת ליהנות מהעלייה הצפויה, לדבריו, במחירי הדשנים והסחורות "הרכות" (גידולי שדה) במחצית השנייה של השנה. מניית בנק לאומי, לדבריו, היא אטרקטיבית בשל איכות הנכסים, ניהול השמרני וגיוון במקורות ההכנסה.

 

המחצית השנייה של השנה, בה צופים במריל לינץ' את שדרוגה של ישראל למדד המדינות המפותחות, טומנת בחובה אתגרים רבים יתר לשוק ההון. על אף שעל כל דולר בשווקים מתעוררים יש 15 דולר בשווקים מפותחים, מבחינת השקעה זרה צפוי שוק ההון הישראלי להתכווץ ל-6-5 מניות עיקריות: טבע, כימיקלים לישראל, צ'ק פויינט בנק לאומי ובנק הפועלים.

 

"בשל היות ישראל חלק אפסי ממדד המדינות המפותחות (MCSI DM), אף אחד לא הולך ללמוד את המניות, ולמעט אותן 5-6 מניות השוק הולך להתכווץ מבחינת השקעה זרה", אומר ישראל ומציין שבמקום 3.2% מהמדד בשווקים המתעוררים, חלקה של ישראל יקטן ל-0.3% במדד השווקים המפותחים. בנוגע להשקעה מקומית, אומר ישראל ש"משקי הבית, שהיו קטר מרכזי בשוק ההון ב-8 השנים האחרונות, הולכים להדיר את רגליהם ממנו משום שיש פחות ביטחון בשוק ההון, פחות כסף להשקיע, ואפיקים בטוחים לכאורה - שנפלו - גררו אובדן אמון של הציבור".

 

כיצד ניתן למזער את חסרונות השדרוג של מעמד ישראל, הקיימים לצד היתרונות? "יש להגדיל שקיפות. צריך להגדיל את שעות המסחר ולעבור לסחור בשישי במקום ביום ראשון, לעבור לדיווח דולרי ובאנגלית". צעדים אלה, טוען ישראל, השונים מהמצב הנהוג כיום, יקטינו את המכה. בכך, משחרר ישראל מהלומה מרומזת לכיוונה של הנהלת הבורסה אשר צמצמה את שעות המסחר ואת החפיפה עם ארה"ב.

 

"הבחירות לא ישפיעו על הבורסה"

על אף הנתונים הבסיסיים הטובים של הכלכלה, צופים במריל לינץ' שבמחצית הראשונה ייתכווץ המשק - ובמחצית השנייה של 2009 הוא יתקן כלפי מעלה, כך שהצמיחה בשנה כולה תסתכם ב-0%. רמת ביקושים נמוכה, פגיעה בפעילות היצרנית ואבטלה גוברת צפויים לתמוך ברמת מחירים כמעט ללא שינוי לעומת 2008.

 

"הכלכלה שלנו פתוחה לעולם ומושפעת מן העולם", אומר ישראל, "כ-17% מהתמ"ג בא מארה"ב, כמעט 30% מהתמ"ג נובע מייצוא לארה"ב ואירופה, וישראל תושפע מכך לרעה. היקף הייצוא יירד, וייקח זמן עד שהייבוא יקטין את עצמו".

 

עוד חוזה ישראל שירידה בחשבון השוטף וקניית הדולרים על ידי בנק ישראל יגררו את היחלשות השקל לסף 4 שקל לדולר ו"שלהערכתו יוריד הנגיד את הריבית ל-1% עד סוף הרבעון הנוכחי". "על אף שסך הדולרים הנרכש על ידי בנק ישראל הגיע ליעד, אנו מעריכים שהנגיד יוסיף להתערב בשוק המט"ח על מנת לתמוך בדולר ולהקל על היצואנים". ישראל מעריך, כי על אף הדפסת הדולרים על ידי הבנק המרכזי האמריקני, האטרקטיביות של הדולר תגדל עקב מימוש החזקות אמריקניות בחו"ל ומוסיף "שבמשברים האמריקנים נוטים להחזיר את הכסף הביתה".

 

ומה על מערכת הבחירות שבפתח? "מבחינה גיאו פוליטית, הבחירות לא ישנו דבר, מכיוון שלכל המפלגות המובילות אג'נדות דומות. זאת בהסתמך על מה שהתרחש כאן ב-8 מערכות הבחירות האחרונות", אומר ישראל בביטול. "כך הדבר אף בנוגע ללחימה בעזה, שבדומה למלחמת לבנון השנייה, לא הרתיעה את המשקיעים. במלחמת לבנון המשקיעים הישראלים מכרו והזרים קנו והרוויחו כסף על כך. הפעם, הישראלים כלל לא התפתו למכור".

 

למריל לינץ' אין בשורות לענף הנדל"ן. "שוק הנדל"ן ימשיך להיות חבוט, הבנקים לא נותנים ולא יתנו אשראי. השוק יהיה מכווץ הרבה יותר מזה של 2008, כששוק האשראי יחזור לענף הנדל"ן אחרון". מסיבה דומה מפגין ישראל ספקנות גם בנוגע לשוק האג"ח. "אנו לא ממליצים עליו, שוק האשראי החוץ בנקאי לא קיים, להרבה שנים", הוא אומר. "תהיינה חברות שלא יעמדו בהסדרים. השוק החוץ בנקאי מת, כשהוא יקום לתחייה הוא ילבש צורה שונה לגמרי.".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהל מחלקת המחקר, חיים ישראל
צילום: גיל קול
מומלצים