שתף קטע נבחר

MRI: במרכז - תמתין יומיים. בדרום - חודשיים

אם אתם זקוקים לבדיקת MRI, רצוי מאוד שתגורו באיזור המרכז. בתל-השומר יקבעו לכם תור לעוד יומיים או שלושה, בדרום הארץ ובצפון תיאלצו לחכות עד חודשיים. "שמישהו יגיד לי למה לשיבא יש חמישה מכשירי MRI ולעפולה, ברזילי או אזור הקריות אין אף מכשיר"?

יבגני פייקין (69) מהיישוב בני עי"ש ליד גדרה, אובחן לפני כשנה כחולה בסרטן בגולגולת. בראשית הטיפול בו, הפנתה אותו רופאת משפחה לבדיקת MRI, אך התאריך לבדיקה נקבע לארבעה שבועות לאחר מכן. בעודו ממתין לבדיקה ולאחר הידרדרות נוספת במצבו פונה לבית החולים קפלן ברחובות, שם אובחן כחולה בסרטן והופנה שוב לבדיקת MRI לצורך הדמיה מוחית, הפעם בהקדם. אולם עובדה זו לא הועילה - התור לעוד מספר שבועות נותר בעינו. רק בעקבות התערבות של התקשורת ושל בני משפחתו הוקדם התור. גם היום, כחצי שנה לאחר שמת ממחלת הסרטן אומרים בני משפחתו "לא ניתן היה לתת טיפול ראוי ליבגני באף בית חולים במרחק סביר ממקום מגוריו".

 

ממתינים חודשיים לבדיקת MRI

תושבים באזורי הפריפרייה ממתינים לעיתים שבועות רבים לביצוע בדיקות MRI שאינן דחופות. מדו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת בנושא שירותי בריאות בפריפרייה דיווחה הנהלת שירותי בריאות כללית כי זמן ההמתנה

לבדיקת MRI בסורוקה הוא כחודש. קופות החולים האחרות דיווחו בדו"ח כי משך ההמתנה מגיע גם לחודשיים.

 

בבית החולים "שיבא" החלו בתחילת החודש להפעיל את אחד ממכשירי ה-MRI שלהם 24 שעות מסביב לשעון במטרה לקצר תורים. לדברי ד"ר אלי קונן מנהל מכון הדימות בשיבא, "המטרה היא לקדם ולקצר תורים. הבדיקות שנוכל לבצע בלילה הן בדיקות של עמוד השדרה, מוח ומערכת השרירים. בדיקות לא דחופות. לפני כן זמן ההמתנה היה עד חודש, כעת אנחנו יכולים לקבוע תורים תוך יומיים עד ארבעה ימים, רק שצריך להגיע באמצע הלילה. זה מגדיל מאד את זמינות התורים".

 

הסיבה לתורים הממושכים לבדיקות ההדמיה קשורה לזמינות המכשירים: לפי תקנות של משרד הבריאות מספר המכשירים לא יעלה על אחד ל-750 אלף חולים. בימים אלו מבקש משרד הבריאות לשנות את התקנות ולאפשר הוספה של חמישה מכשירי MRI נוספים, עם עדיפות לאזורי הפריפרייה.

 

בת"א - פי 3 מכשירי MRI מבדרום או בצפון

מנתוני רופאים לזכויות אדם עולה כי שיעור מכשירי ה-MRI לנפש בתל-אביב גבוה פי שלושה מהשיעור לנפש בדרום או בצפון הארץ. בחיפה ובצפון ישנם שלושה מכשירים בתל-אביב ובמרכז 10 מכשירים, בירושלים 3 ובדרום שניים (הנתון כולל גם מכשירים המשמשים למחקר).

 

בעוד שבשיבא יכולים לעבוד 24 שעות ביממה, ישנם בתי חולים רבים שבהם אין ולו מכשיר אחד והם מסתפקים במכשיר נייד שמגיע לבית החולים לימים אחדים בכל חודש. בשיבא אמרו כי ברשותם רק "מכשיר קליני אחד", אך עולה כי ברשותם לפחות חמישה מכשירים. באתר האינטרנט שלהם מצויין כי ברשותם שני מכשירים קליניים. בנוסף הם מחזיקים בשני מכשירים מחקריים ובקרוב יחנכו מכשיר נוסף המיועד באופן בלעדי לבדיקות MRI של השד.


רוצים להיכנס? חכו חכו (עד חודשיים אם אתם לא גרים במרכז)

 

"שמישהו יגיד לי למה לשיבא יש חמישה מכשירי MRI ולעפולה, ברזילי או אזור הקריות אין אף מכשיר", אומר דני אנגל, מנהל השיווק של בית החולים אסותא "המדינה צריכה להוסיף עוד מכשירי MRI וזה מוסכם על כל מערכת הבריאות". באסותא בתל-אביב ישנו מכשיר שגם בו מתקיימות בדיקות 24 שעות ביממה, וזמן ההמתנה לתור הוא לכל היותר שבוע. "נכון שניתן לקבוע תור לבדיקה תוך מספר ימים, אבל זמן ההמתנה לבדיקות מיוחדות כמו MRI בהרדמה לילד הוא חודשים. זה מה שמציף את הצורך בעוד מכשירים".

 

שלומית אבני מנהלת מחלקת תושבים ברופאים לזכויות אדם ציינה כי "אנו שמחים ללמוד שבמרכז הארץ יש שירות של 24 שעות אבל צריך לדאוג ששרות ולו בסיסי יינתן גם בפריפריה, בצפון הארץ ובדרומה שם יש מחסור במכשירי MRI ובמכשור רפואי בכלל".

 

ברזילי: מכשיר נודד מגיע פעם בשבועיים

מכשיר ה-MRI הוא לא חיוני רק עבור החיים, אלא עשוי לחסוך ניתוחים שלאחר המוות במקרים שבהם מטעמי דת לא ניתן לנתח. אחד מבתי החולים שמעוניינים במכשיר הוא אסף הרופא, האחראי גם על המכון לרפואה משפטית באבו-כביר. "זה אבסורד שברפואה המודרנית יש בית חולים בלי MRI", אומר

ד"ר בני דוידזון מנהל אסף הרופא. "אין לי טענות נגד תל-השומר, הם מנצלים היטב את המכשירים שברשותם, הבעיה היא שלא השכילו להבין שהבדיקה היא נכס צאן ברזל של הרפואה בימינו. יש לנו שירות נוירולוגי פעיל שלא יכול להתקיים בלי MRI. יש פה שמונה ימים בחודש מכשיר נייד אבל זה לא מספיק. מטופלים דחופים מקבלים מענה מיידי ככל שניתן ונשלחים לבית חולים אחר באזור. אני משלם חצי מיליון שקל רק על בדיקות כאלו בבתי חולים אחרים. מי שנפגע מהמצב זה החולה הלא דחוף שמחכה לתור לפי הזמינות של המכשיר. להמתנה ברפואה המודרנית יש מחיר".

 

גם לבית החולים ברזילי מגיעה ניידת MRI פעם בשבועיים. עובדת בבית החולים סיפרה כי בנה שנזקק לבדיקה לא דחופה המתין שלושה חודשים עד שעבר אותה בסופו של דבר ב"סורוקה" בבאר-שבע. מנהל בית החולים ד"ר שמעון שרף מציין כי "במלחמה האחרונה היינו צריכים את זה, אנחנו קו ראשון לפציעות בחזית. בתקופת המלחמה הניידת לא הגיעה לכאן בגלל נושא המיגון". ד"ר שרף כבר פנה למשרד הבריאות וביקש להיכלל בין חמשת בתי החולים שיהיו רשאים לקבל מכשירים נוספים. כשהוא שומע שזכיה במכרז מהווה רק "רישיון" להחזקת המכשיר, אך את רכישתו יממן בית החולים הוא נאנח. "מי שלא יוכל להשיג תרומות גם לא יקבל את המכשיר. מה עשינו בזה? אם מדינת ישראל חושבת שצריך מכשיר בדרום, שתקנה אותו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
MRI. המזל הגדול של תושבי המרכז
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים