שתף קטע נבחר

בגלל הסחבת: 50% מהגידולים בילדים מאובחנים מאוחר

שמונה חודשים בממוצע חולפים מרגע תחילת התסמינים של גידולי מוח אצל ילדים ועד האבחון, מגלה מחקר חדש. דווקא אלו שהלכו לרופאים מומחים, "זכו" לאבחון מאוחר יותר

מחצית מגידולי המוח אצל ילדים מאובחנים באיחור, כאשר יותר מרבע מהם מאובחנים באיחור משמעותי, כך עולה ממחקר שנערך בבית החולים איכילוב. איבחון מוקדם של גידולים מצמצם את האפשרות לנזק בלתי הפיך, מונע התפשטות של הגידול ומונע סבל מהילדים החולים. האבחון המאוחר עלול לגרום לנזק עצבי מצטבר ולנזקים חריפים אחרים.

 

החוקרים בדקו את תיקיהם הרפואיים של 330 ילדים שסבלו מגידולים במוח וביצעו עם הוריהם ראיונות טלפוניים. גילם הממוצע של הילדים שנותחו היה שמונה שנים. הסימפטומים עליהם התלוננו מרבית הילדים שסבלו מגידולים במוח היו הקאות וכאבי ראש, מחציתם עברו בדיקה גופנית שהוגדרה תקינה. לחמישית מהם היתה הפרעה שמקורה בעצב הראייה ושניתן לאבחנה בבדיקת עיניים.

 

את המחקר ערכו פרופ' שלומי קונסטנטיני, ורד שי וליאנה בני, מהמחלקה לנוירו-כירורגיה בבית החולים לילדים "דנה" באיכילוב והוא הוצג בסוף השבוע הכנס של החברה הישראלית לנוירו-כירורגיה.

 

הזמן הממוצע מתחילת הופעת התסמינים ועד לאבחון היה שמונה חודשים, כאשר במחצית מהמקרים נמצא איחור באיבחון שגרם נזק לילדים המטופלים וב-27 אחוז מהילדים נמצא איחור משמעותי באבחון. הסיבות לאיחור באבחון היו אבחנה לא נכונה למרות שהילד התלונן על סימפטומים קלאסיים לגידול ושליחה של הילד החולה לבדיקות הדמייה מאוחרת, למרות שהיתה אינדיקציה ברורה לכך שמדובר בגידול.

 

אחד הממצאים המעניינים עליהם מצביעים החוקרים הוא שדווקא ילדים שנשלחו לבדיקה של רופאים מומחים (נוירולוג, רופא עיניים) היו בסיכון לאבחון מאוחר יותר.

 

אבחון מאוחר של גידולי מוח בילדים בישראל "נפוץ ומדאיג", ציינו החוקרים. בהרצאה בכנס הנוירו-כירורגים הסביר פרופ' קונסטנטיני "כיוון שאנחנו מרכז שמטפל במאות ילדים עם גידולי מוח רצינו לבחון את השכיחות ואת הסיבות לאיחור באבחון כדי שנוכל לתת לרופאים, שמוטלת עליהם משימה מאד כבדה, את הכלים להבדיל בין טפל לעיקר. הרופאים בפריפרייה עומדים בפני כמות גדולה של ילדים. אין להם MRI לכל חולה והם צריכים לקבל החלטות מאד חשובות. קשה יותר לאבחן ילד מאשר מבוגר. כך למשל, ילד יכול לפתח הפרעה בראייה והוא לא יתלונן. התפקיד שלנו, כמי שעומדים בסוף מעגל האבחנה לתת פידבק לרופאי ילדים ולנוירולוגים, שהאתגר בפניהם הוא מאד קשה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים