שתף קטע נבחר

לפעמים חלומות: הפנטזיות שלו, סיוטי הלילה שלה

יותר נשים מגברים מדווחות על סיוטי לילה. נשים סובלות בממוצע יותר נדודי שינה ונוטות בימים שלפני המחזור לחלום חלומות מפורטים ומדאיגים יותר. גברים חולמים יותר חלומות ארוטיים. האם גברים מנותקים יותר מהמציאות ולכן פחות מביאים אל החלומות את החרדות שלהם מהמציאות? ויש גם סקר

עגנון מספר ב"סיפור פשוט" על בלומה, שהיתה יתומה מאביה ומאמה. לאחר מות האם, כשהעבירה את הלילה הראשון בביתו של ברוך מאיר הורביץ, קרוב משפחה עשיר, היא חלמה שהיא יושבת בעגלה, באמצע הרחוב. היא התביישה שהיא יושבת כך לעיני כל וירדה מהעגלה, והסוסים הרתומים לעגלה קפצו והתחילו לרוץ. היא עמדה שם בחוסר אונים, מצפה לשווא שיבוא בעל העגלה לפני שהסוסים פוגעים בעוברים ושבים. היא הרגישה שהפורענות מתרגשת ובאה וכבשה את עיניה בידיה, כדי שלא לראות את הפורענות.

 

נשים, טוענת ד"ר ג'ניפר פארקר בעבודת דוקטורט שהגישה לאוניברסיטת מערב אנגליה בבריסטול, סובלות יותר מגברים מסיוטי לילה ונוטות לתפוש יותר תכנים כפורענויות. האם, למשל, גם גבר ממוצע היה תופש כפורענות את האירוע הזה, שבעצם לא כל כך נוגע אליו?

 

מחקרים שנופלים על אוזניים אטומות

אני די מתלבט בכל פעם שאני מציג ממצאים חדשים על הבדלים בין נשים לגברים. למה זה חשוב בכלל? כתבתי פעם שמחקרים כאלה עלולים לייצר דינמיקה של הפליה ושל העמקת פערים, בעיקר כשהם נופלים על אוזניים אטומות הטבולות עמוק בתוך דעות קדומות. כתבתי שעצם הצורך לחפש ממצאים מדעיים כאלה נראה לי בעייתי.

 

אבל אפשר להסתכל על זה גם אחרת: שוויון בין בני אדם אינו מתבסס על שוויון בתכונות. בני האדם שונים זה מזה, ונשים שונות מגברים. אי אפשר להתעלם מהעבודות. לכן, ככל שנבין את השוני בין המינים, ובין אדם לאדם, כך נוכל לבסס יותר את שוויון ערך האדם.

 

"מה שהרבה גברים חייבים ללמוד", כותבים חוקרי הסקס מאסטרס וג'ונסון, "הוא שלא להשיג את העונג ששני הצדדים משתוקקים לו כל עוד אינם מבינים שהמין המספק ביותר אינו דבר שגבר עושה לאשה, או למען אשה, אלא דבר שגבר ואשה עושים ביחד". קיים הבדל ביולוגי, אבל ההנאה הגדולה היא דווקא בשוויוניות ביניהם.

 

לצורך הרשימה הנוכחית עברתי על תגובות לרשימות קודמות שלי שעסקו בשוני בין נשים וגברים. מדהים מה שמצאתי. אני כותב על הבדלים שלדעתי ניתן להבין מהם את הצורך בשוויון ערך האדם, והנה אני מגלה לא מעט תגובות, שמתבססות על אותם ממצאים אבל מצדיקות דווקא את ההפליה ואת הפערים.

 

אחד המשגים הנפוצים בהבנת הנקרא הוא הבלבול בין נתונים סטטיסטיים לבין נתונים מוחלטים. מחקרים מלמדים אותנו בדרך כלל על יותר נשים מגברים, או להפך, ולא על כל הנשים וכל הגברים.

 

נחזור עם ההערה הזו למחקר של ד"ר ג'ניפר פארקר.

 

קמו בבוקר ורשמו את החלומות שהם חלמו במהלך הלילה

משתתפי המחקר, 100 נשים ו-93 גברים, בגילים בין 18 ו-25, רובם סטודנטים שנה ראשונה בפסיכולוגיה, נתבקשו בתחילת המחקר לכתוב על חלומות שהם זוכרים מהעבר, ובהמשך לנהל יומן של חלומות נוכחיים. קמו בבוקר ורשמו את החלומות שהם חלמו במהלך הלילה. ממצאי המחקר מתבססים על ניתוח היומנים והשוואתם לחלומות בעבר.

 

19% מהגברים דיווחו על סיוטי לילה, בהשוואה ל-30% מהנשים, וסיוטי הלילה של הנשים היו טראומטיים ושכיחים יותר. הממצא הזה יכול להתחבר אולי לממצאים של מחקר אחר, על פיו נשים סובלות יותר בממוצע מנדודי שינה, ולממצאים של מחקר נוסף על פיו נשים נוטות, בימים שלפני המחזור, לחלום חלומות מפורטים ומדאיגים יותר.

 

מה זה בעצם סיוט לילה? סיוט לילה מוגדר בספרות המחקר כחלום מפחיד, שניתן לזכור אותו לפרטים לאחר היקיצה. אבל מתברר שיש הבדל בתפישת החלומות בין נשים וגברים. חלום שנתפש כסיוט על ידי מספר משמעותי של נשים, יכול להיתפש כחלום רגיל, או אפילו נעים, על ידי מספר לא מבוטל של גברים. חלום על בגידה יכול להיתפש על ידי יותר גברים כחלום נעים ועל ידי יותר נשים כסיוט. חלומות בהם החולם הוא קורבן של תוקפנות נתפש אצל שני המינים כחלום לא נעים, אבל חלום על תוקפנות בו החולם הוא התוקפן נתפש על ידי יותר גברים כחלום נעים.

  

נשים נוטות להגיב ברגשנות רבה יותר על החלומות שלהן (כמו להתעורר בבכי, או להתקשות לעשות הפרדה בין החלום למציאות) ולכן הן נוטות לתפוש יותר תכנים כחלומות זוועה והן מדווחות על שכיחות גדולה יותר של חלומות כאלה.

 

שני המינים דיווחו על חלומות עם אופי של עזרה לזולת

נמצאו גם הבדלים בין התכנים של החלומות, לא רק בהערכתם. נשים חולמות יותר על בני משפחה, על רגשות שליליים ועל אירועים בתוך הבית ופחות על אגרסיות פיזיות. הגברים מדווחים על יותר חלומות בהם הם מותקפים, או מאוימים, ופחות על תוקפנות מילולית ועל תוקפנות סמויה. התנהגויות ידידותיות, לעומת זאת, הופיעו במידה שווה בחלומות של גברים ונשים, ושני המינים דיווחו לעתים קרובות על חלומות עם אופי של עזרה לזולת.

 

יש גם סקס בתמונה: גברים חולמים יותר חלומות ארוטיים, והחלומות שלהם כוללים יותר יחסים חודרניים, בעוד שנשים חולמות יותר על נשיקות ועל פנטזיות מיניות מעודנות אחרות.

 

נראה שגברים טובים יותר בהתנתקות מהמציאות. כמו שככל הנראה הם נוטים להתרגש יותר מחוויות מנותקות כמו משחקי כדורגל ופלייסטיישן, וכמו שהם נוטים יותר להשאיר את עבודות הבית לנשים, כך הם גם פחות מכניסים את החרדות המציאותיות שלהם אל החלומות.

 

מחקר שנערך לפני חמש שנים במחלקה לפסיכולוגיה של דיסלדורף בגרמניה מצא מאפיינים של אנשים שהחלומות שלהם משפיעים על ההתנהגות שלהם לאחר מכן. אם אני יכול להמשיך באותו קו ובלי שיש נגד עיניי מחקר ספציפי, אני מניח שהחלומות, במיוחד סיוטי לילה, משפיעים יותר על ההתנהגות של הנשים בהמשך מאשר על ההתנהגות של הגברים.

 


 

 

 

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים