שתף קטע נבחר

הטייקונים הפסידו 8 מיליארד שקל ב-2008

בעלי ההון הגדולים חשו אשתקד היטב את השפעת המפולת הפיננסית. ירידת שווי הנדל"ן, החשיפה למגזר הפיננסים והוצאות מימון הסבו להם הפסדים ניכרים. האם השוק יסכים לגלגל את חובם של הטייקונים גם אחרי שנה שכזאת?

איך שגלגל מסתובב לו: רק לפני שנה היתה רשימת הטייקונים הישראלים מושא לקנאתם של רבים. התואר "טייקון" הקנה מעמד וסטטוס יוצאי דופן בעולם העסקים. מאז, כידוע, חווה העולם טלטלה פיננסית חסרת תקדים, וכיום, על רקע הוויכוח הציבורי בשאלת הסיוע הממשלתי לבעלי ההון, מבקשים כל המזוהים כטייקונים להוציא את עצמם מהרשימה המכובדת.

 

 

"אנחנו לא ברשימת החייבים", הודיע אחד. "אם אני טייקון - אני מצהיר שאני לא זקוק לעזרה", הצהיר אחר. מי שהיו עד לא מזמן סמל להצלחה, כבר אינם ממהרים לנפנף בתוארם כשעל הפרק הסדרי פריסת חוב. עם הפסדים מצטברים של יותר מ-8 מיליארד שקל ב-2008 אפשר גם להבין מדוע. 

 

המשק הישראלי הוא משק ריכוזי, נשלט בידי מספר מצומצם של חברות ומספר מצומצם עוד יותר של משפחות. בסוף 2007 עמדו הרווחים המצטברים של עשרת בעלי השליטה הגדולים בבורסה של תל אביב על 12 מיליארד שקל. מאחר שאת 2008 הם סגרו, כאמור, עם הפסד של יותר מ־8 מיליארד שקל, הרי שמדובר בהפרש של 20 מיליארד שקל. מעל לכל מרחפת השאלה המדאיגה - מה יהיה על חובותיהם למחזיקי איגרות החוב ולבנקים? בלא פריסה מחודשת של חובות עלול המשק הישראלי להיקלע לסכנה ממשית. 

 

מחיר החשיפה

כאמור, אחד הטייקונים שחיכו לרגע האחרון היה נוחי דנקנר. לאחר שמחק מהמסחר את אי.די.בי פתוח, הוא מחזיק את פורטפוליו החברות שלו באמצעות חברת אי.די.בי אחזקות, שהפסידה אשתקד 411 מיליון שקל, לאחר רווח של 1.2 מיליארד שקל ב־2007. 

 

למעט נכסים ובנין, שהסתבכה בהרפתקה בלאס וגאס, כמעט כל החברות בפורטפוליו של דנקנר דווקא הרוויחו ב-2008. התוצאות הכוללות של הקבוצה הושפעו בעיקר מהמשבר הכלכלי הגלובלי, מהפחתות חשבונאיות וכן מהוצאות מימון גבוהות בעקבות המדדים הגבוהים שנרשמו ברבעונים השני והשלישי של שנת 2008.

 

ואם בהפסדים עסקינן, כמעט שאי אפשר להתעלם מהפסד של 1.8 מיליארד שקל שרשמה קבוצת דלק של יצחק תשובה ב-2008. עיקר ההפסד, 1.44 מיליארד שקל, נגרם ברבעון הרביעי בשל חשיפה לשני מגזרים שנפגעו במיוחד במשבר העולמי: הנדל"ן (באמצעות החברה־בת דלק נדל"ן) והביטוח (באמצעות הפניקס ורפבליק האמריקנית). נוסף על כך רשמה החברה הפחתות חשבונאיות שהשפיעו על שורת הרווח הנקי, אך לא פגעו בתזרים המזומנים של הקבוצה, שהסתכם אשתקד בכ-1.67 מיליארד שקל.

 

מבט רוחבי על ביצועי החברות שבשליטת הטייקונים מלמד שרק שתיים הצליחו להגדיל אשתקד את שורת הרווח. מדובר בחברה לישראל, שנהנתה מתוצאות השיא שרשמה ב-2008 חברת הדשנים כיל. חברה לישראל הצליחה לשלש את הרווח מ-463 מיליון שקל ב-2007 ל-1.31 מיליארד שקל ב-2008, למרות השנה הגרועה שעברה על חברה־בת אחרת של הקבוצה, צים.

 

לבייב צונח

החברה השנייה ששיפרה את שורת הרווח היתה שיכון ובינוי של שרי אריסון. השיפור אמנם הסתכם באחוזים זעומים, אך מאחר שמדובר בחברת נדל"ן (וגדולה), מדובר בהישג. 

 

אריסון יכולה אולי להתנחם בתוצאות שיכון ובינוי, אבל מצבה כ"טייקונית" בכל זאת הורע בשורה התחתונה, לאחר שבנק הפועלים שבשליטתה עבר השנה להפסד של 895 מיליון שקל לעומת רווח של 2.7 מיליארד שקל ב-2007. הפסדי העתק והדרמה סביב פרישתו של מנכ"ל הבנק צבי זיו, וסירובו של הממונה על הבנקים לאשר את מינויו של המנכ"ל החדש ציון קינן, האפילו על רווחיה של שיכון ובינוי. כתוצאה מכך נהפכה אריסון לטייקונית המאוזכרת ביותר בשבוע האחרון, למעט אולי לב לבייב - הסוגר את רשימת הטייקונים, או אולי בעצם פותח אותה אם מדרגים אותה לפי גודל ההפסד ב-2008.

 

דו"חות 2008 של אפריקה ישראל שבשליטת לבייב היו גרועים בכל קנה מידה, והחברה רשמה הפסד עתק של 4.9 מיליארד שקל לעומת רווח עתק של 4.4 מיליארד שקל ב־2007.

 

בניגוד לאריסון השומרת על פרופיל נמוך, לבייב בחר להתייצב מול המשקיעים, ולענות באומץ - יש לומר - על כל השאלות. האם זה יספיק לו כדי לכסות חובות של כמעט 2 מיליארד שקל עד סוף 2009? בלא פריסת חובות - לא בטוח. 

 

ומה לגבי החובות של שאר הטייקונים? כנראה שנצטרך להמתין עוד כמה שבועות כדי לגלות האם שוק ההון ייחלץ לעזרתם ויסכים להסדרים שיאפשרו את גלגול החוב.

 

בהכנת הכתבה השתתפו נעמה סיקולר וסיון איזסקו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נוחי דנקנר
צילום: ורדי כהנא
לב לבייב
צילום: סיוון פרג'
צילום: לואיז גרין
יצחק תשובה
צילום: לואיז גרין
מומלצים