שתף קטע נבחר

הרווחים באדמה, השכר בשמיים

גם בשנה השחורה הזו, יש מי שחוגגים: אספנו דוגמאות מקוממות למנהלים שקיבלו תנאי שכר חלומיים - בעלי שישה אפסים לפחות - למרות שהחברות שלהם רשמו הפסדים של מיליארדים

למרות המשבר הכלכלי וההפסדים שרשמו חברות רבות בבורסה, המנהלים המשיכו לשלשל לכיסיהם סכומי כסף אדירים. יותר מ-950 בכירים בחברות הבורסאיות הרוויחו שכר של יותר ממיליון שקל בשנת 2008. בסך הכל קיבלו הבכירים סכום מצרפי של 2.5 מיליארד שקל.

 

 

בראש מועדון המיליון לשנת 2008 עומד שמעון מנחם, מנכ"ל חברת סקורפיו, שעלות שכרו הסתכמה בכ-73 מיליון שקל - רוב הסכום ניתן באופציות. מנחם

מחליף את אייל לפידות, שהיה שיאן השכר ב-2007. לפידות כיהן בתפקיד מנכ"ל דלק ישראל, ועלות שכרו עמדה על 36.2 מיליון שקל. בדומה למנחם, גם רוב שכרו של לפידות היה תשלום מבוסס מניות.

 

במקום השני לשנת 2008 נמצא ארז ויגודמן, מנכ"ל קבוצת שטראוס הפורש, עם עלות שכר של 18.27 מיליון שקל. במקום השלישי נמצא שלמה רודב, יו"ר קבוצת התקשורת בזק, עם עלות שכר של 15 מיליון שקל בשנה. בהמשך הרשימה נמצאים ראשי חברות רווחיות, כמו אברהם ביגר מנכ"ל מכתשים אגן, עקיבא מוזס מנכ"ל כימיקלים לישראל, גיל שרון מנכ"ל פלאפון וניר גלעד מנכ"ל החברה לישראל.

 

כל עוד החברות מרוויחות, כל עוד המניות עולות וכל עוד כולם נהנים מהשגשוג - המשקיעים משלימים עם משכורות העתק של המנהלים. אולם ברשימה של מקבלי השכר הגבוה ביותר בבורסה נמצאים גם בכירים בחברות שהפסידו מאות מיליונים בשנה החולפת ושרפו מיליארדים של שקלים לבעלי המניות ולציבור.

 

כך למשל קבוצת דלק, בנק הפועלים, גזית גלוב ואפריקה ישראל שלחו לא מעט בכירים לרשימת המיליונים. זאת בעוד הציבור שקנה מניות הפסיד עשרות אחוזים במניות, בין אם בעקיפין באמצעות קופות הגמל וקרנות ההשתלמות ובין אם בהשקעה ישירה במניות.

 

בתקופות של עליות שערים בבורסה ושגשוג כלכלי, מנהלים רבים דורשים שכר גבוה, שכן הם סבורים שהצלחת החברה תלויה בהם. במקביל, בתקופות של האטה כלכלית, מנהלי החברות אומרים כי התוצאות החלשות נגרמו בשל מצב השוק ורק מעטים מוכנים לוותר על בונוסים. ייתכן שהמשבר הכלכלי הנוכחי יגרום לשינוי בתגמול המנהלים. חברות הוגנות, שרוצות ליצור ערך אמיתי גם למנהליהן וגם לבעלי המניות, צריכות ליצור זיקה ישירה בין ביצועי החברה לגובה השכר.

 

הנה כמה דוגמאות לחברות שפינקו ב-2008 את המנהלים שלהן למרות ההפסדים הכבדים. 

 

חיים כצמן, יו"ר גזית גלוב: 11.2 מיליון שקל עלות שכר שנתית, 1.075 מיליארד שקל הפסד שנתי.   

זו לא השנה הראשונה, וכנראה גם לא האחרונה, של חיים כצמן במועדון המיליון. בניגוד למנהלים שנכנסו למועדון המיליון לרגע בגלל קבלת אופציות או בונוס חד-פעמי, כצמן, בעל השליטה בקבוצת הנדל"ן גזית-גלוב, הוא דייר כמעט קבוע במועדון. עלות שכרו ב-2008 הסתכמה ב-11.98 מיליון שקל.

 

במשך שנים הניבה מניית גזית גלוב רווחי עתק למשקיעים. אלא שבשנה החולפת החברה איבדה 58% ומחקה את התשואה שרשמה בכל השנים האחרונות. בשורה התחתונה רשמה החברה הפסד של 1.075 מיליארד שקל.

 

איזי כהן, מנכ"ל אפריקה ישראל: 4.2 מיליון שקל עלות שכר שנתית, 4.9 מיליארד שקל הפסד שנתי  

איזי כהן (58) נחשב לאחד המנהלים המבריקים של קבוצת הביטוח מגדל, שם כיהן כמנכ"ל עד אמצע שנת 2008. הוא עזב את מגדל כדי לנהל את חברת אפריקה ישראל של לב לבייב. כשהחליט לעבור דאג לרפד את התפקיד החדש בהסכם שכר מכובד: משכורת של 2.4 מיליון שקל לשנה, מענק של 4-2 מיליון שקל ואופציות נדיבות לרכישת מניות החברה (שהיום ממש לא שוות הרבה). מצבה של החברה פחות טוב משלו: קבוצת אפריקה רשמה ב-2008 את ההפסד הגדול בתולדותיה, 4.9 מיליארד שקל. 

 

ניר ברונשטיין, מנכ"ל פועלים שוקי הון: 11.55 מיליון שקל עלות שכר שנתית, 895 מיליון שקל הפסד שנתי

בשנה שבנק הפועלים רשם את ההפסד הגדול ביותר מאז משבר מניות הבנקים, זוכה ניר ברונשטיין, מנכ"ל פועלים שוקי הון, זרוע ההשקעות של הבנק, לשכר חלומי - יותר מיו"ר הבנק, דני דנקנר, ומהמנכ"ל הפורש - צבי זיו. בבנק הפועלים, שרשם הפסד של 895 מיליון שקל ב-2008, אומרים כי שכרו

של ברונשטיין לא קשור להפסדים, ומדובר במענק שקיבל בגלל עליית ערך חברת פועלים שוקי הון. לפי הסכם השכר שלו, הוא ומנהלים בפועלים שוקי הון מקבלים סכום בהיקף של 10% מעליית ערך בית ההשקעות בין השנים 2005 ל-2007.

 

גבי לסט, יו"ר קבוצת דלק: 4.7 מיליון שקל עלות שכר שנתית, 1.8 מיליארד שקל הפסד שנתי  

גבי לסט סיים את שירותו כסגן המפכ"ל בשנת 1998, ומהמגזר הציבורי קפץ למגזר הפרטי. בין השנים 2001-1998 כיהן כמנכ"ל איגוד חברות הביטוח, וכיום הוא משמש יו"ר קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה. לסט (63) הוא בוגר הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, מוסמך במדעי המדינה מאוניברסיטת חיפה. עלות שכרו ב-2008 עמדה על 4.7 מיליון שקל בקבוצת דלק. הקבוצה הפסידה השנה 1.8 מיליארד שקל.

 

בארי בן-זאב, משנה למנכ"ל בנק הפועלים : 5.27 מיליון שקל עלות שכר שנתית, 895 מיליון שקל הפסד שנתי

בארי בן-זאב, לשעבר הממונה על החטיבה הפיננסית בבנק הפועלים, פרש מהבנק בסוף 2008 לאחר כהונה קצרה של 10 חודשים. בן-זאב, בעל תואר ראשון בכלכלה ותואר שני במנהל עסקים, עזב בפתאומיות את תפקיד המפתח, שבמסגרתו מילא שורה של תפקידים בחברות מקבוצת פועלים. בין תפקידיו: יו"ר פועלים קרנות נאמנות, פועלים שווייץ ופועלים אמריקה הלטינית. בנוסף, היה חבר בדירקטוריון הבורסה. בנק הפועלים הפסיד 895 מיליון שקל ב-2008.

 

אסי ברטפלד, מנכ"ל קבוצת דלק: 4.8 מיליון שקל עלות שכר שנתית 1.8 מיליארד שקל הפסד שנתי  

אסי ברטפלד מכהן כבר כמנכ"ל קבוצת דלק מזה 5.5 שנים. לפני כן כיהן כסמנכ"ל הכספים של החברה ומשנה למנכ"ל. ברטפלד, בן 57, מתגורר ברמת גן ובעל תואר ראשון בכלכלה מאוניברסיטת תל אביב. עלות שכרו של ברטפלד ב-2008 הסתכמה ב-4.8 מיליון שקל. הקבוצה רשמה הפסד שנתי של 1.8 מיליארד דולר.

 

הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

בהכנת הכתבה השתתפו אלי שמעוני, עידן דורפמן, ערן צחי ובני ברק
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר גזית גלוב חיים כצמן
צילום: תום וובר
צילום: ישראל הדרי
מנכ"ל אפריקה ישראל איזי כהן
צילום: ישראל הדרי
מומלצים