שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    פסק הלכה: בגלל החרקים - אין לאכול תות שלם
    "מכון התורה והארץ" ו"המכון למצוות התלויות בארץ" קובעים: התותים המשווקים בישראל נגועים בחרקים שלא ניתן להסירם בשטיפה. הרב שמואל אליהו ל-ynet: "זה החל בשמיטה, כשהם גודלו ברשות הפלסטינית והושקו במי שופכין". ומי שבכל זאת חשקה נפשו בפרי האהוב? צריך לרסק בבלנדר או לקלף את השכבה האדומה
    תות שדה, על פי 'ויקיפדיה', הוא "אחד הפירות האהודים בעולם", ושיא העונה כבר כאן. האם שומרי הכשרות ייאלצו השנה לחפש תענוגות אחרים? מבדיקות מעבדה שבוצעו באחרונה ב"מכון התורה והארץ" ו"המכון למצוות התלויות בארץ" עולה כי התותים המשווקים בישראל נגועים בחרקים שלא ניתן להסירם, ובשיעור גבוה מאוד, ולפיכך אסור לאוכלם. מי שבכל זאת מתעקש יוכל לקלף את השכבה העליונה בפרי או לרסק אותו קודם האכילה. עם זאת, מדענים וחקלאים כבר מפתחים שיטת גידול חדשה, שבשילוב שטיפה מיוחדת של התות במעין "ג'קוזי" תמגר את החרקים.

      

    ראש "מכון התורה והארץ", הרב יהודה עמיחי, שנחשף בימים האחרונים לדו"חות המעבדה, הסביר ל-ynet כי בבדיקות התגלו שני סוגי חרקים חדשים שאינם יורדים בשטיפה ביתית רגילה. הוא הוסיף כי "פעם היה מספיק להסיר את העלים הירוקים מהתות ולשטוף אותו היטב בסבון, אבל היום החרקים תפוסים חזק על הנקודות שעל הפרי, והם צצים גם אחרי כמה שטיפות ייסודיות".  

     

    הרב עמיחי מציין עוד כי בבדיקות נבחן גם ההבדל

    בין תותים אורגנים לכאלה שרוססו נגד חרקים, אך אף שבאחרונים שיעור הנגיעוּת נמוך משמעותית הוא אינו ממליץ לאוכלם. "בסופו של דבר גם בהם יש חרקים שלא יורדים, גם אם פחות", הסביר, "אבל הבעיה היא גם בריאותית: חומרי ההדברה האלה מסוכנים, ובניגוד לפירות כמו תפוח, שמרוססים שבועיים לפני הקטיף ועד השיווק מתנקים, את התותים מרססים יומיים לפני ואתה מקבל את החומר טרי לתוך הצלחת".

     

    רב העיר צפת, הרב שמואל אליהו, נדרש באחרונה לפסוק בסוגיה, ולצורך כך התייעץ בעניין עם כמה אגרונומים. הוא אמר ל-ynet כי מדובר ב"עוד ספיח של שנת השמיטה" שבמהלכה גודלו התותים בשטחי הרשות הפלסטינית, והסביר: "במגזר הערבי השקו את השדות במי שופכין וכתוצאה מכך הייתה הצפה של חרקים, ואז 'נדבקו' גם התותים שגודלו בארץ על ידי יהודים". הוא ציין כי "אם אתה מוצא היום תות שדה נקי – אסור לך לאכול אותו מדין פיקוח נפש, כי הוא כנראה מרוסס בצורה מטורפת".

     

    אז מה עושים?  

    ומה יעשה מי שלא מתגבר על התאווה לתות? "הפיתרון שאנחנו מציעים היום הוא פשוט לקלף את כל השכבה האדומה העליונה של הפרי, או לרסק במיקסר, כמו בהכנת גלידה", ממליץ הרב יהודה עמיחי. הוא הסביר כי האפשרות השניה אמנם לא מסירה את החרקים אלא רק
    מרסקת אותם, אך מבחינה הלכתית חלק מחרק אינו נחשב "בריה" ממש, ולכן הוא מתבטל ביחס לפרי עצמו. את שפשוף התות בסקוץ', שהוצע על ידי כמה גופי כשרות, שולל הרב עמיחי, ומסביר: "זה לא מסיר את כל החרקים, ובסופו של דבר גם מועך את התות. לא עדיף כבר לעשות את זה בבלנדר?".

      

    מי שמחפש סיבה לאופטימיות ישמח לשמוע כי מדענים וחקלאים כבר מפתחים פיתרון מונע - גידול בשיטה חדשה שאחריו יישטף הפרי ב"ג'קוזי" מיוחד, ובדיקת מעבדה אכן מצאה כי החרקים, במקרה זה, נעלמו כמעט לחלוטין. ב"מכון התורה והארץ" מדגישים כי מדובר בשלבים ראשונים של הפיתוח ולא ממהרים לאמץ את הפיתרון באופן רשמי, אך הרב עמיחי מקווה ש"זה הכיוון".

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    נראה טוב? תשכחו מזה
    צילום: אביהו שפירא
    הרב שמואל אליהו. "הצפה של חרקים"
    צילום: אביהו שפירא
    מומלצים