ראש "מכון התורה והארץ", הרב יהודה עמיחי, שנחשף בימים האחרונים לדו"חות המעבדה, הסביר ל-ynet כי בבדיקות התגלו שני סוגי חרקים חדשים שאינם יורדים בשטיפה ביתית רגילה. הוא הוסיף כי "פעם היה מספיק להסיר את העלים הירוקים מהתות ולשטוף אותו היטב בסבון, אבל היום החרקים תפוסים חזק על הנקודות שעל הפרי, והם צצים גם אחרי כמה שטיפות ייסודיות".
הרב עמיחי מציין עוד כי בבדיקות נבחן גם ההבדל
בין תותים אורגנים לכאלה שרוססו נגד חרקים, אך אף שבאחרונים שיעור הנגיעוּת נמוך משמעותית הוא אינו ממליץ לאוכלם. "בסופו של דבר גם בהם יש חרקים שלא יורדים, גם אם פחות", הסביר, "אבל הבעיה היא גם בריאותית: חומרי ההדברה האלה מסוכנים, ובניגוד לפירות כמו תפוח, שמרוססים שבועיים לפני הקטיף ועד השיווק מתנקים, את התותים מרססים יומיים לפני ואתה מקבל את החומר טרי לתוך הצלחת".
רב העיר צפת, הרב שמואל אליהו, נדרש באחרונה לפסוק בסוגיה, ולצורך כך התייעץ בעניין עם כמה אגרונומים. הוא אמר ל-ynet כי מדובר ב"עוד ספיח של שנת השמיטה" שבמהלכה גודלו התותים בשטחי הרשות הפלסטינית, והסביר: "במגזר הערבי השקו את השדות במי שופכין וכתוצאה מכך הייתה הצפה של חרקים, ואז 'נדבקו' גם התותים שגודלו בארץ על ידי יהודים". הוא ציין כי "אם אתה מוצא היום תות שדה נקי – אסור לך לאכול אותו מדין פיקוח נפש, כי הוא כנראה מרוסס בצורה מטורפת".
אז מה עושים?
ומה יעשה מי שלא מתגבר על התאווה לתות? "הפיתרון שאנחנו מציעים היום הוא פשוט לקלף את כל השכבה האדומה העליונה של הפרי, או לרסק במיקסר, כמו בהכנת גלידה", ממליץ הרב יהודה עמיחי. הוא הסביר כי האפשרות השניה אמנם לא מסירה את החרקים אלא רקמי שמחפש סיבה לאופטימיות ישמח לשמוע כי מדענים וחקלאים כבר מפתחים פיתרון מונע - גידול בשיטה חדשה שאחריו יישטף הפרי ב"ג'קוזי" מיוחד, ובדיקת מעבדה אכן מצאה כי החרקים, במקרה זה, נעלמו כמעט לחלוטין. ב"מכון התורה והארץ" מדגישים כי מדובר בשלבים ראשונים של הפיתוח ולא ממהרים לאמץ את הפיתרון באופן רשמי, אך הרב עמיחי מקווה ש"זה הכיוון".

