שתף קטע נבחר

לאחר 8 הורדות רצופות - הריבית נותרה על כנה

נגיד בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה, בשיעור של 0.5% - בהתאם להערכות. מרבית האנליסטים טענו שהורדות הריבית האחרונות, מתחת לרמה של 1%, היו עקרות ברובן

נגיד בנק ישראל הותיר הערב (ב') את הריבית במשק על כנה, בשיעור של 0.5%, בהתאם להערכות האנליסטים. בכך נעצרת מגמת הורדת הריבית, לאחר 8 קיצוצי ריבית רצופים שבוצעו בנסיון למתן את השפעות המשבר העולמי על הכלכלה הישראלית. על אף שחלה התמתנות בירידה בייצור, ושיעור האבטלה לא השתנה בחודש פברואר, ההערכות הן שהאבטלה צפוייה לעלות ושהשפעת המשבר העולמי על המשק תהייה ארוכה משהוארך תחילה.

 

מדד חודש מרס, שעלה ב-0.5%, הפתיע את האנליסטים שהעריכו שהמדד יצביע על עלייה של 0.2% בלבד. בכך מסתכמת האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים ב-3.6% - מעל יעד האינפלציה של בנק ישראל, העומד על 1%-3%.

 

על אף שהבנקים ובתי ההשקעות עדיין מעריכים שעליית המחירים ב-12 החודשים הקרובים תסתכם ב- 0.7% - נשמעים קולות החוששים מפני מצב של אינפלציה גבוהה בזמן מיתון (סטגפלציה), אם כי לעת עתה הסבירות לכך נמוכה. האנליסטים מעריכים כי מדד המחירים לחודש אפריל צפוי להיות גבוה אף הוא ולעלות בכ-1%.

 

לטענת מרבית הכלכלנים, שתי הורדות הריבית האחרונות, מתחת לרמה של 1%, היו עקרות ברובן. זאת עקב אי יכולתם של הבנקים לתת ריבית של 0% על הפקדות. 

 

כיוון שהבנקים אינם יכולים להוריד את הריבית למפקידים, כשזו קרובה לרמה של 0% - הם נמנעים גם מלהוריד את הריבית ללווים; שאיפתם של הבנקים לשמור על המרווח בין הריבית להפקדות והריבית להלוואות, פגמה בצמצום מצוקת האשראי במשק.

 

עם זאת, ממשיך בנק ישראל בנסיונותיו להוריד את הריבית ארוכת הטווח על ידי רכישת אג"ח ממשלתיות ארוכות טווח. כמו כן, הבנק מממשיך לספק תמיכה לדולר באמצעות רכישת 100 מיליון דולרים ביום, על מנת לסייע לענף הייצוא לצלוח את המשבר ולהקל עליו בהתמודדתו עם  צניחת הביקושים מחו"ל.

 

תגובות: הורדת הריבית מיצתה את עצמה

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, מסר בתגובה: "טוב שהנגיד קיבל את ההחלטה שלא להפחית את ריבית בנק ישראל. ברור לכל שזהו מהלך שכבר מיצה את עצמו. החלטה זו גם מאותתת למשק שבנק ישראל ימקד את עיקר מאמציו היום בתחום האג"חים, שער החליפין של השקל לעומת הדולר והמימון החוץ בנקאי".

 

גם אורי יהודאי, נשיא חברת פרוטרום ראש ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, מוסר בתגובה כי: "כלי הריבית מוצה. המגזר העסקי בישראל נמצא במלחמת השרדות וממתין להפעלת תוכנית הממשלה לחילוץ המשק שבמרכזה הרחבה משמעותית של אמצעי האשראי במשק".

 

ההחלטה הייתה צפויה

כלכלני ישיר בית השקעות העריכו שהנגיד יותיר את הריבית ברמה של 0.5%. זאת, על רקע "הצפי למדד של כ-1% בחודש אפריל, שינוי המגמה בציפיות האינפלציוניות ל-2009 וההרחבה המוניטרית שהביאה לגידול של 40% בכמות הכסף ב-12 החודשים האחרונים".

 

גם הכלכלן הראשי במיטב, רון אייכל, העריך שהריבית תישאר ללא שינוי. זאת, משום ש"המדיניות המוניטרית, כפי שבאה לידי ביטוי בדמות שינוי בגובה הריבית, הגיעה לכדי מיצוי וכיוון שהגידול המהיר בכמות הכסף מאיים על יכולת הטיפול של הבנק המרכזי במשבר".

 

הכלכלנית הראשית בבית ההשקעות אי.בי.אי, איילת ניר, העריכה אף היא שהריבית תישאר ללא שינוי. עוד העריכה ניר כי  מדד חודש אפריל צפוי לעלות ב- 1.1%, ובשנה הקרובה ב-2%.

 

כלכלן המאקרו בכלל פיננסים, אורי גרינפל, העריך שהריבית לא תשונה עד לסוף השנה ותחל לעלות רק בשנה הבאה. עם זאת, העריך גרינפל שבנק ישראל ימשיך להשתמש בכלים לא קונבנציונלים על מנת להגביר את הנזילות במשק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלי הריבית כבר אינו אפקטיבי. פישר
צילום: ששון תירם
מומלצים